Awersja do odpieluchowania

Im więcej pozwoli się dla dziecka to mu będzie mało i będzie wymuszało. Trzeba na to uważać 

Popieram stanowczość też jest potrzebna 

maria pewnie ze dzieci rozumieja,przyzwyczajają się do wszystkiego z czasem

Patt Mazz o tak stanowczosc jest wazna

to prawda dziewczyny, że dziecko musi mieć jasno ustalone zasady ,wtedy czuje się bezpiecznie bo wie czego się trzymać i na co może sobie pozwolić. Pisałam w innym wątku, że córka zaakceptowała to że nie oglądamy bajeczek na tel wtedy kiedy ona chce - jak mama mówi: tylko słuchamy to raczej akceptuje taką zasadę.

Przy okazji odpieluchowania- kupiłam nową książeczkę: Jadzia Pętelka robi Siku, czy jakoś tak - opowiadamy już nawet w dzień  o Jadzi, pieluchach, majtusiach - noooo córce się podoba, trzymajcie kciuki :)

Maria 3mam kciuki a możesz przypomnieć w jakim wieku jest córeczka? 

Dobrze nam idzie zostaje tylko w nocy i w długich podróżach Pampers 

PattMaz a kiedy planujesz na noc przestać nakładać? 

2 i 8. Prawie 3 i zaczynam się obawiać. Aczkolwiek mamy nową Jadzię i nie powiem, trochę nam ułatwia - wróciliśmy z powrotem do nocnika :D choć o tyle dobrze, że zgadza się usiąść na niego i czekamy jak Jadzia :)

Maria bo moja ma 2 i się zaczynałam martwić trochę że średnio chce siadać a jak już usiądzie to nic nie wychodzi z tego. 

Ja nie martwiłabym się zbytnio chociaż biorąc pod uwagę wiek dziecka wierzę że temat może być niepokojący. Poświęciłabym więcej czasu na czytanie, może opowieści że siostra/brat (jeśli ma rodzeństwo) korzystają już z nocnika/toalety albo może inne dziecko z rodziny niech opowie że już nie nosi pieluszki, że trzeba usiąść na toalecie, może to być kuzyn którego Twoja córeczka lubi i posłucha, w którym widzi wzór do naśladowania.

mój syn zaczal korzystać z nocnika w podobnym wieku co Twoja córka, tylko my trafiliśmy na okres letni na odpieluchowanie a wtedy jest najłatwiej.

pattmazz proponuje juz za jednym razem ogarnąć noc...jsk juz w dzien ładnie sika to juz nie zakładaj na noc

Z tą nocka jeszcze o czekam dopiero ogarnął na dzień sikanie a w nocy jak ściągam rano pampersa to jest mokry więc wiem że w nocy sika z 2 razy co najmniej. Mamy znów taki katar i chrype więc nie chciałabym też żeby jak się posika i np nie obudzi się w nocy to bd w tym mokrym do rana leżał i złe wpłynie to na jego zdrówko więc jeszcze poczekam. Z kupa też mamy problem bo boi się stara się robić na kibelek ale widzę że to trochę taka walka z jego strachem że jak np już zrobi to jakby uciekał z kibelka a nie daj boniu żeby robił na 2 razy to wyląduje 2 cz na dywaniku bo tak po 1 cz zwiewa z kibelka jakby miała go ugryzc ta kupa. 

PattMaz to szybko wracajcie do zdrowia. I nie odciągaj tematu nocnego odpiwlichowania żeby nie przyzwyczaił się że w nocy będzie go miał 

Po nowym roku zacznę muszę dokupić mate a materac i prześcieradła 😂 

pattmazz to faktycznie kilka dni poczekaj jak mały chory a potem kontynuuj nocne odpieluchowanie

PattMaz postanowienie noworoczne? :P

PattMaz, też uważam ,że jak tylko mały wyzdrowieje to nockę też ogarniajcie.A co do przyzwyczajenia to tym się nie martw bo przyzwyczajony jest, bo przecież w nich wychowany ;) Teraz właśnie trzeba odzwyczaić.Dacie radę, początki są trudne ale od czegoś trzeba zacząć.Powoli bedzie lepiej.

Początki z kupą u nas były prawie identyczne, też mały chciał uciekać, też wszystko kwestia czasu.

Dziś cały suchy Pampers rano przybiegł do mnie na łóżko mama sisi no i ja taka zaspana ale już dźwięk sisi na mnie działa jak dźwięk straży czy policji czy karetki i od razu na nogi

PattMaz super że tak już u was dobrze idzie 

U nas długo było tak,że ledwo oczy otworzył i już trzeba było go szybko zabierać na nocnik bo siku na już.Jak ja,czy mąż tego nie dopilnowalismy to niestety zaraz plama... Trwało to jakiś czas, teraz jak się obudzi to potrafi zawołać nawet po godzinie od pobudki.