Awersja do odpieluchowania

Moniczka ważne że budził i mówił nie trzeba było pilnować kiedy wstało dziecko i szybko sadzac na nocnik 

pattmazz to rewelacja...jeszcze kilka dni i zakonczysz etap pampers....

U nas nocnika wgl nie było od razu na wc 

PattMaz czyli nakładka? A że schodkami czy podest podstawiasz? Uczysz też żeby w miarę sam wchodził czy porostu sazasz? 

pattmaz, u nas niby też, ale potem córka straciła ochotę i nici 

patt mazz u mnie nocnik obowiazkowy bo wc mamy na dole....na górze niestety wc brak

Ja zaczęłam.od nocnika ale mamy też nakładkę na sedes 

Maria a czy coś się u Was zmieniło w kwestii korzystania z nocniczka? Może już pisałaś ale dawno tu nie zaglądałam ;) 

Też jestem ciekawa Mary, są postępy?

Mój syn siada na nocnik w pieluszce i spodniach i mówi siiii, ma 19 mcy ale raczej nie wie o czym mówi :D, może sprobujemy latem w okolicach 2 urodzin, ale to się okaże jak zareaguje.

dzisiaj córka zrobiła siku do nocnika, ale sama ją zachęciłam żeby usiadła. Kompletnie nie łączy faktów. Co prawda się ucieszyła, ale jakoś nie wykazuje większej euforii. Sama opowiada, że będzie nosić majtusie - no tak, tylko kiedy :)

Megg, to zawsze jakiś plus 

Maria życzę żeby się udało jak najszybciej. Ważne że chociaż aż na nocnik chce siadać to już plus. A dalej jakoś pójdzie 

Maria pierwsze siku zaliczone grunt że postanowiła usiąść na nocniczek jeszcze chwila i zapomnicie o pieluszce tego wam życzę :) córeczka jak mówi że będzie chodzić w majtusiach to może zaproponuj rano ;) 

wiecie moja ma 16 miesiecy a opanowuje najpierw kupkę.juz sie zdazyło jej zrobic kilka razy na nocnik...a ze nie mówi to tak steka i wiem ze chce na nocnik...woła tak smiesznie "mama yyyy' z sikaniem jest gorzej...ale ma jeszcze czas

DoNiWe dokładnie jest jez,cze czas i siku opanujecie 

DoNiWe no to i tak super :) 

DoNiWe moja mówi "fu" i idzie po chusteczki i pampersa ale kupa już jest w pieluszce :D ma 15 miesięcy 

Patka ważne że już wie co ma w pieluszce z czasem nauczy się komunikować że chce kupę 

aneczka nakladni nie zdarzylam kupic poprostu sadzam za kazdym razem ja musze biegac, ale od 2 dni nocnik poszedl w ruch bo z siostra biega tez na nocnik a ona go nie podciagnie wiec razem sobie radza z nocnikiem sciaga mu spodnie i sadza go na nocnik. 

wczoraj miala sytuacje w przedszkolu ze zasikal 3 pary spodni co w domu sie nie zdarza i Pani przedszkolanka sie tlumaczyla ze jest w zastepstwie i nine nadazala z bieganiem z nim na kibelek i ze bardzo duzo sika, fakt sika czesto i w sumie nawet z pierdem trzeba biec na kibelek ale troche nie rozumiem jak mozna nie zdarzyc skoro dziecko mowi siku to ise biegnie a nie mowi poczekaj bo tak sobie to wyobrazam. sama nie wiem co o tym myslec.

PattMaz rozumiem. Dobrze się udało się 

u nas do przedszkoli przyjmują tylko dzieci odpieluchowane i korzystające z muszli, nie ma nocnikow etc. Dziecko komunikuje potrzebę i samo musi iść i sobie poradzić, inaczej nie ma szans na miejsce w przedszkolu. nocniki itd to już tylko w żłobkach