Badanie piersi w ciąży i podczas laktacji

Choć taki guzek nie musi świadczyć o najgorszym, należy niezwłocznie udać się do lekareza. Warto pamiętać, że wcześnie wykryty, daje niemal 100% szanse na wyleczenie (w przypadku czegoś złego). A żeby wcześnie wykryć, należy badać się regularnie.

dla mnie podoba się ta akcja z mamografią dla starszych kobiet… super to jest :slight_smile:

Gdyby one jeszcze wszystkie chciały z tego skorzystać… Z zaproszeń na bezpłatną mammografię, cytologię…

Starsi ludzie nie sa przyzwyczajeni do biegania po lekarzach więc na takie badania mało kto idzie. Idą same z siebie gdy ich coś boli lub się coś dzieje. Wtedy bardzo często niestety jest juz za późno.

Ewatar, niestety i młodym kobietom w większości ciężko się zebrać w sobie i robić badania… Samobadanie piersi to dla większości czarna magia

Racja. Tak na prawde wiele ludzi bierze się za badania gdy kogoś bliskiego spotyka jakaś choroba lub co gorsze śmierć. Wtedy bardziej myślimy o sobie i czasem coś takiego powoduje, że zaczynamy o sobie myśleć i z biegiem czasu kompleksowo się badać.

Zgadzam się… Albo nawet jak kogoś bliskiego coś złego spotka, to owszem - powoduje nagłe zainteresowanie badaniami u reszty rodziny czy znajomych, ale często tylko chwilowe niestety;(

Tak bardzo często jest. Wielu ludzi się wtedy kontroluje. Gdy wyniki wychodzą dobre to temat spuszczają już na dalszy plan i mało się już do niego przykładają.

U mnie w czasie badania piersi po raz pierwszy pojawiła się siara. Ale miałam na początku stracha…

Ja piersi rzadko badałam. Jakoś nie mam tego w zwyczaju, a szkoda.Sama badam gdy sobie przypomne.

ja jeszcze nie badałam piersi…

Ja staram sie raz w miesiącu sama zbadac sobie piersi. Od ddawna mam ulotkę, w której jest szczegółowa instrukcja takiego badania.

Staram się sama badać regularnie. Gin zalecał mi zrobienie USG, ale jakoś tak czas leci. Po porodzie na pewno się kiedyś wybiorę, dla własnego spokoju

Ja również raz w miesiącu badam sama a przy okazji wizyty u gina, poproszę jego o to samo.

teraz to nie mam mowy, żebym poprosiła gina o badanie piersi. Zbyt bolą. Do dziś pamiętam jak przed laty miałam echo serca tuż przed okresem, myślałam że ucieknę z leżanki tak mnie bolały piersi

moze jednak pójdę do gin i powiem mu, ze chce takie badanie

innocentangel18, to w czasie najblizszej wizyty mu powiedz :slight_smile:

agasol jeśli karmisz to badanie nie ma sensu, gdyż guzki są naturalne:)

Ja karmie i dlategoo też nie badam miersi. Mam wrażenie że gdybym zaczeła badać to by mi z nich zaczeło lecieć jak z sikawki.

Na pewno ewatar, a w dodatku mogłabyś się stresować, że coś tam sobie wybadałaś:)