ewatar i wszystko w koło zachlapane a z resztą po co marnować mleczko kazda kropla dla maluszka
ja również co miesiąc badam piersi, dopóki nie są jeszcze bardzo obolałe, ale również zastanawiam się jak to robć przy karmieniu, bo mleko na pewno poleci…
Hmmm, dowiedziałam się właśnie, że w ciąży i podczas karmienia w ogóle nie powinno się piersi badać, zmiany hormonalne, tworzenie się pokarmu itd mogą dawać błędne wyniki, dlatego zapewne wiele znajomych Autorki porady nie miało wykonywanych tych badań w ciąży
Noo, ja jak dotykam piersi to czuję gruczoły mlekowe, więc rzeczywiscie to badanie to nie na teraz…
Otóż to, potem mama może pomylic go z guzkiem i niepotrzebnie się stresowac, a to może grozic nawet utratą pokarmu.
przy karmieniu jest w piersiach tyle zgrubień, że badanie jest nie możliwe.
Dlatego ja każdemu, kto mnie pyta o zdanie w kwestii profilkatycznych badań mówię, że robi się je nie po to, żeby coś znaleźć, ale żeby mieć pewność, że nie ma czego znajdować!
zgadza się tym bardziej, że im wcześniej wykryte tym łatwiej opanować chorobę i większa szansa na całkowite wyleczenie
Tak, nawet rak szyjki macicy wcześnie wykryty jest całkowicie wyleczalny…
Zmiany w piersiach również, gdy się pacjentka zgłasza zaraz jak taką zmianę wykryje, a bada się regularnie - ma ogromne szanse…
Tylko tak jak mówię, w ciąży i podczas laktacji badania są bezcelowe
Jednak jeszcze wiele czasu minie kiedy nasze społeczenstwo przekona się do profilaktyki.
Niestety, szkoda że oprócz czasu, który musi minąć - musi umrzeć jeszcze wielu ludzi, którzy mogliby szczęsliwie żyć, gdyby badali się regularnie
lady ja nawet zapomnialam zapytac o takie badanie piersi a moj gin nawet o tym nie wspomnial
U mojej kuzynki, w małym mieście wysylane są zawiadomienia o terminach badan. Co roku dla okreslonych grup wiekowych sa one bezplatne…
Kulcio ale o ciąży mówisz czy już po?
W kwestii badań piersi, lekarz bada 1-2 razy w roku, kobieta natomiast powinna sama co miesiąc, kilka dni po zakończeniu miesiączki
najważniejsze, żeby badać się samemu regularnie, bo to tylko my będziemy znaly swojej ciało najlepiej, lepiej niż lekarz, który zrobi to raz w roku, ewentualnie można się wybrać na USG piersi, wtedy jest większa pewność.
Tak, ale takie usg niemozliwe do wykonania co miesiąc, natomiast dla wczesnego wykrycia ewentualnych zmian, wazne by badać się co miesiąc…
no jescze nie byłam na badaniu USG piersi chyba muszę się wybrać
USG piersi to nie co miesiąc tylko raz na rok, a nawet kilka lat, przede wszystkim kiedy wyczujemy jakąś nieprawidłowość
Ja uważam że badać piersi powinno się częściej a nie co kilka lat.Wtedy może być już za późno na wyleczenie pewnych nieprawidłowości.
Ja badam sobie piersi raz w miesiącu, sama, pod prysznicem. Kiedyś do jakiejś gazety dołączona była instrukcja tego badania w formie zakładki do książki. Mam ją od kilku lat, wiem, jak się badać. Stało się to moim comiesięcznym rytuałem.