Badanie piersi w ciąży i podczas laktacji

Ja teraz przeszłam zapalenie piersi - obu niestety… I normalnie nie mogę się na te swoje cycki patrzeć, tak się ocierpiałam… Na dodatek straciłam pokarm i teraz Kubuś jest już niestety tylko na mm

Ewatar, wiesz,. to chyba u mnie rodzinne. Mama robi sobie mammografię co 2 lata obowiązkowo, moja siostra jest psychologiem i na studiach pisała pracę o Amazonkach. Zapoznała się z kilkoma kobietami z lubelskiego klubu, niektóre niestety choroba pokonała, inne - zdiagnozowane wcześnie cieszą się życiem po dziś dzień. Wszystkie się badamy, bo wiemy, jakie to istotne. Namawiam wszystkie mamy do samokontroli. To nie jest takie skomplikowane, jak się niektórym wydaje.

mój mąż to sam stara się mi przypominać co jakiś czas o sprawdzeniu i proponuje pomoc oczywiście :wink:

ja nie miałam badsanych piersi, tzn ostatnio w gimnazjum tznz 6lat temu…
teraz sama nie robię tego sobie…

chyba trzeba się mobilizować do takich badań samej bo nie na darmo tyle się mówi o tym że za późno coś wykryto a można wcześniej wyleczyć

Tak, na początku trzeba się zmobilizować, potem to samo przychodzi. Polecam samokontrolę, kobieta czuje się pewniej, gdy wie, że nic nie grozi jej zdrowiu i życiu. Jeśli nie potrafi sama, niech wybierze się do lekarza, na pewno da jej cenne wskazówki.

musze sobie gdzies na necie poczytac jak to sie robi, tym bardzoiej ze u mnie w rodzinie wystapił nowotwor piersi

u mnie też był ale to za daleka rodzina żeby mógł na mnie przejść; pozostaje kontrola żeby coś się nie przyplątało

Barbarka, nic straconego, każdy ginekolog zbada Ci piersi, można też zbadać je mammografem. Wystarczy tylko zapisać się na kontrolę.

a to bede musiala sie zapisac na wizyte

a na mammografię nie trzeba mieć skierowania jakiegoś? bo nie wszędzie mają aparaty przecież

By wykonać mammografię wystarczy skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu.

Kazda kobieta powinna mieć systematycznie badane piersi. Niestety mało która kobieta robi to systematycznie.

wydaje mi się że lekarze powinni już nastolatką pokazywać jak się bada; jeśli wcześniej się tego nauczymy to później będzie to już rutynowa czynność a nie coś co robimy od święta :wink:

Powiem tak - nauczcie sie badać piersi. Może to uchroni was przed ciezkim zapaleniem piersi, jakie ja miałam…

Ja myśle że samo nauczenie to nic nie da. Trzeba jeszcze systematyczności i kontrolowania.

To prawda potrzeba samozaparcia.

ja pamiętam, że jak ja chodziłam do szkoły to było pokazywane jak takie badanie piersi należy wykonywać, a to było tak dawno :stuck_out_tongue: teraz jest też mnóstwo informacji w internecie.

Czasem niektórzy ginekolodzy równiez pokazuja jak takie badanie powinno wyglądać.

moj ginekolog mowil, ze w czasie karmienia nie bada sie piersi