Mnie bardzo odrzuciło od kawy, nie byłam w stanie nawet jednej filiżanki wypić, a wcześniej potrafiłam wypić nawet 4-5. W pracy od razu były śmieszki że pewnie w ciąży jestem że kawy nie chce pić
musiałam zmyślać że mam problemy z ciśnieniem
jestem ogromną fanką ciast i najgorzej było jak koleżanka na urodziny przyniosła tiramisu na bazie kawy i surowych jajek. To tu już miałam mega wyzwanie żeby nikt się nie domyślił, bo ja ciasta nigdy nie odmawiałam ![]()
Ja przy pierwszym dziecku całkowicie zrezygnowałam i niestety mocno mnie głowa bolała byłam aż tak przyzwyczajona do kaw , teraz aby nie brać tabletek przeciw bólowych przy niskim ciśnieniu piłam tą kawę też nie codziennie ale jednak ![]()
Mnie odrzucło w pierwszym trymestrze i w połowie 2giego od kawki i nie mogłam jej nawet robic dla gosci jak ktoś przychodził bo bym zeymiotowała ![]()
Ale teraz pozwalam sobie na filiżankę kawki, w poprzedniej ciąży też piłam ale w pierwszym trymestrze najbardziej z racji włsśnie na bole głowy. Były codziennie bardzo mocne że nie moglam funkcjonować a tabletek nie chcialam brac
Ja żałuję właśnie , że w pierwszej ciąży tyle się męczyłam nie wzięłam ani przeciwbólowych tabletek przez całą ciążę ani nie wypiłam żadnej kawy . A takie zle samopoczucie w ciąży też dobrze nie jest , teraz już robiłam inaczej przy drugim dziecku aż tak się nie bałam
Ja przez pierwsze tygodnie, w sumie do potwierdzenia ciąży czyli jakiegoś 8 tygodnia piłam normalnie kawę (czarną) w pracy zgodnie z codziennym rytuałem mojego pokoju coby nie wzbudzić podejrzeń ![]()
Nie miałam problemu że mnie odrzucało czy coś. Czułam się dobrze i normalnie.
Potem jak przeszłam na HO już mnie tak do kawy nie ciągnęło i piłam sobie od czasu do czasu, jakaś rozpuszczalną, ale bardzo rzadko.
Teraz na końcówce ciąży w sumie od jakiś 3 tygodni znowu powróciłam do kawy, piję jedno late z ekspressu, można powiedzieć że codziennie.
Ale ja uwielbiam kawę ogólnie, czy mocną herbatę, ale też nie mam problemów z ciśnieniem itd. Jak całkowicie żyłam bez kawy to też nie miałam bólu głowy czy innych dolegliwości.
To ja odkąd się właśnie dowiedziałam , że jestem w ciąży to nie piję kawy , przed ciążą tylko 1 -2 to nie było tak źle , żeby odstawić tylko jestem mega śpiąca , i jedynie co piję to zbożowa . @Kikip jeny nigdy bym nie wypiła czarnej kawy, koniecznie musi być z mlekiem
jak nie było gdzieś mleka to nie wypiłam
ja to bardziej zawsze piłam mleko mleko z kawą . @Maja.zielonka to ja nie mam aż tak problemu z bólem głowy
Polecam Inkę bardzo odżywcza i z mlekiem smaczna ![]()
Mleko musi być , obowiązkowo , chociaż ja ostatnio mam problem bo zaraz mnie brzuch boli po mleku
Mam to samo , wypije kawe i odrazu mam bolesci brzucha , tak samo po jajkach, czy sosie czosnkowym
![]()
Po jajkach ostatnio zauważyłam , że też mam … Hmm jestem również ciekawa czemu tak się dzieje ![]()
![]()
Pewnie to juz … starosc ![]()
![]()
![]()
Na pewno ![]()
trzeba się przyzwyczajać ![]()
A ta Inka to jest kawa rozpuszczalna czy zbożowa ?
Ja jak zawsze uwielbiałam kawę i wszystko kawowe, smak, zapach i w ogóle, tak jak tylko zaczęłam być w ciąży tak mi ten zapach przeszkadzał, że z daleka już nie mogłam wytrzymać jak czułam gdzieś kawę, pić jej wcale nie mogłam bo od razu, już na samą myśl słowo “kawa” powodowało odruch wymiotny ![]()
![]()
także organizm sam zrezygnował z kofeiny
przez jakieś 3/4 ciąży nie znosiłam kawy, pod koniec od czasu do czasu wypiłam, ale ogólnie wolałam właśnie zbożową wypić bo była taka łagodniejsza i jakoś lepiej mi smakowała ![]()
Ale teraz już wszystko się naprawiło i kawkę piję ze smakiem ![]()
![]()
@Maja.zielonka inka to jest zbożowa kawa
ale w sumie taka rozpuszczalna, bo taka typowo zbożowa jest w torebkach jak herbata a ta inka to taki rozpuszczalny proszek ![]()
To lepsza jest kawa zbożowa ta zielona klasyczna czy inka ?
Ja lubię taką klasyczną (kupuję Anatol
), ale to pewnie jak kto woli, zależy od gustu
może spróbuj obie i sobie porównasz, która lepiej Tobie podpasuje ![]()
Anatolek mój ulubiony
no i na pewno wygodniej jak jest ta kawa w saszetkach ![]()
Kupiłam! Jutro będą pierwsze testy ![]()
Ooo super ! Daj znać jak się sprawdza
@Mamii a ta sypana wygląda jak kawa zwykła sypana , moi rodzice właśnie ją piją a teście w saszetkach ![]()