To mi powoli to mija, bo w niedzielę mama robiła coś z mięsem i mogłam obok siedzieć ale żeby zjeść to nieeee
@SylwiaMK oo nie pomyślałam o czacie ze mógłby mi rozpisać taką dietę , dzięki za rade ![]()
![]()
Tylko trzeba mu rozpisać wszystko
no ja pisałam coś w stylu że „jestem w ciąży i odrzuca mnie od mięsa, wymysl mi potrawy z przepisami na cały dzień. Zależy mi na tym żeby posiłki były zbilansowane i poprawiły poziom hemoglobiny, nie powodowały zaparć ani wzdęć”. Coś w tym stylu, in bardziej rozbudowana wypowiedź tym lepiej ogarnia
jak miałam dużo cukini lub buraków to jeszcze pisałam żeby wykorzystał to co mam
Ale dobrze , że jest taka opcja bo kiedyś to było trzeba iść do dietetyka i zapłacić a teraz tylko się wysilić
ale jednak Ci dietetycy to teraz na pewno mają mniej pracy bo pewnie większość już tak robi że sztuczna inteligencja
O no to widzisz, już jakieś postępy są. Może z czasem znowu będziesz mogła jeść ![]()
Ja stosowałam xonwee ale nie wiele pomagało w poprzedniej to nawet lekarze się dziwili że nie pomaga jak dwa razy musiałam być hospitalizowana z powodu wymiotów…w tej ostatniej lekko pomagały że nie wymiotowałam cały czas po wszytkim jak w poprzedniej ale calkowicie nie pozbyłam się wymiotów i nudności.
@Magdallenka0897 o to są już postępy w dobrą stronę
mnie długo trzymała nietolerancja zapachu parzonej kawy
a ja tak uwielbiam ten zapach , teraz już wszystko wróciło do normy ale przy każdej ciąży miałam awersję do zapachu kawy:smile:
U mnie pierwszy trymestr to była masakra. Nie mogłam gotować, nie mogłam dotykać jedzenia. Nie moglam myć się tym co zawsze bo odruch wymiotny, musiałam miec szare mydło bezzapachowe
najgorsze nest to że niektóre zapachy mam tak w pamięci że do teraz nie jestem w stanie ich powąchać bez odruchu wymiotnego
Mam znajomą dietetyk to ona twierdzi że podstawą jej pracy jest rozmowa z pacjentem, i przekonanie go do zdrowego jedzenia, zrozumienie dlaczego właściwie je jak je. To tego sztuczna inteligencja nie zrobi.
Racja, rozmowa bywa ważna, ale też nie każdy jej potrzebuje i np jak ktoś idzie do dietetyka sportowego albo osoba bez problemów z wagą to chca po prostu konkretną dietę pod swój cel, więc w takim przypadku myślę że tu AI spokojnie da rade ![]()
No tak o tym nie pomyślałam, mi się kojarzy dietetyk z odchudzaniem. Jak sama ćwiczyłam to miałam dietę od trenera, to już wcześniej podkradali pracę dietetykom
Mi na początku " szkodziła " kapusta. Po niej czułam się okropnie. Myślę że unikanie produktów, które moga wywołać wzdęcia plus picie jogurtów, kefirów, jedz owsianke z nasinami siemienia lnianego. Pij dużo wody i oddychaj. Ćwiczenia oddechowe pobudzą pracę jelit.
No nie zrobi, ale myślę że jednak i tak większość Al wybierze bo to jednak wygoda , pewnie za kilka lat można zniknąć ten zwód niestety ![]()
Ja stosowałam Bonjeste i u mnie naprawdę były świetne efekty! Praktycznie od kiedy zaczęłam brać lek od razu mi nudności minęły… jak się zbliżałam do końca pierwszego trymestru to zaczęłam go stopniowo odstawiać i już do końca ciąży nie musiałam go brać.
Ja jutro na szczęście mam wizytę u ginekologa to mi Pani powie co najlepszym będzie rozwiązaniem ![]()
AI przy układaniu diet jest o tyle wygodne że łatwo coś zmodyfikować. Miałam kiedyś dietę od dietetyka to ciężko się było jej stosować, właśnie przez to że dieta była układana na 2 tygodnie i nagle jak dostawałam świeżą cukinię czy buraki, kapustę czy truskawki, to wiadomo że wolałam zużyć to co właśnie dostałam niż trzymać się sztywno diety. Fajne są też apki z przepisami i dietami. Ale w ciąży najlepiej sprawdził mi się czar GPT bo musiałam patrzeć na to żeby np zwiększyć żelazo lub jeść w danym momencie więcej blonnika. W ciąży moje potrzeby i zachcianki co chwile się zmieniały
To całkiem normalne , każdy symestr trzeba jakoś przejść , bo to ciągle inne są dolegliwości
a jak u was z hormonami w ciąży? Nerwy itd ![]()
![]()
@Muszka ja uważam że hormony w ciąży nie miały na mnie wpływu i zachowywałam się jak zawsze ale mąż jest innego zdania ![]()
U mnie właśnie te hormony nie szaleją jakoś mocno, jedynie co to teraz przy końcówce 8 msc zaczyna mi przeszkadzać brzucho ![]()
ale z ciekawości spytałam męża czy coś odczuwa i zauważył jakieś zmiany w moim zachowaniu to powiedział tak ; jest w domu czyściej niż zawsze
i że mam ładniejsze włosy
także tego ![]()
![]()
U mnie to tak różnie bywało- czasami nie miałam wahań nastrojów. Ale czasami to jejku, mąż mnie denerwował samym oddychaniem ![]()
Haha, skąd ja to znam. Jest dobrze a nagle wszystko nie pasuje albo nie wiesz nawet co Cię denerwuje
@Wesola95 to ciąża Ci służy ! ![]()
@SylwiaMK u mnie chłopak też jest innego zdania ![]()
bo wiecznie hesterem niezdecydowana ![]()
@Wesola95 mi brzuch przeszkadzał już od 4-5 miesiąca. Bardzo szybko miałam wielki i już jestem prawie 2 miesiące po porodzie a przyzwyczajenie z ciąży zostalo. Jak np chce sie przytulić do męża to odruchowo odsuwam sie brzuchem ![]()