Nie słyszałam o tej diecie 80-20 się dieta dieta ale najważniejszy jest ruch i jeszcze raz ruch. Wiadomo dobrze jeść mniej ale człowiek musi się ruszać to wtedy naprawdę fajnie widać efekty
Duże znaczenie ma przemiana materii. Również choroby jak i przyjmowane leki wpływają na sylwetkę..
zachowac umiar , ja osobiście unikam pieczywa , ale biorę tabletki hormonalne i właśnie po nich jakos ta waga nie spada
O tak, to co na jednego działa to na drugiego niekoniecznie. Trzeba wszystko umieć dopasować do siebie i do swoich "warunków" tzn przemiany materii, ewentualnych chorób, lekarstw. No i tak jak mówicie, przede wszystkim ruch :)
Olaleksandra tu fragment z internetu z poradnika gemini.pl Zasada 80/20 w zdrowej diecie to przywilej jedzenia wszystkich produktów. 80% naszego jadłospisu powinno pochodzić z niskoprzetworzonej, wartościowej żywności (warzywa, owoce, produkty zbożowe, produkty mleczne, jajka, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona itd.). Natomiast 20% pozostawiamy sobie na żywność rekreacyjną (np. czekolada, chipsy, ciasteczka, pizza, wino itd.). W części 80% warto umieścić potrawy na bazie w pełni odżywczych produktów, które przygotowujemy zgodnie z talerzem zdrowia. Natomiast do części 20% należy zaliczyć te produkty, których głównym celem jest spełnienie potrzeb naszej psychiki.
Ja też uważam, że każda z nas ma wybór i korzystanie w granicach porządku nie zrobi krzywdy naszym dzieciom.
Paulina nie słyszałam o tej diecie, ale to może być fajne, bo jednak organizm domaga się od czasu do czasu tych mniej zdrowych produktów;P
Bo to w sumie taka dieta nie dieta ;)
To jest bardziej podejście niż dieta. Czyli taki zdrowy rozsądek . Niekoniecznie trzeba się katować i głodzić. Można czasmai pozwolić sobie na odstępstwa ale z umiarem
Ja sobie mniej więcej wyliczam zapotrzebowanie kaloryczne i staram się jeść tak żeby sie to pokrywało ;) I jem wszystko, fast foody czasami tez ;)
i waga spada ?
O tak, bardziej zdrowy rozsądek niż dieta. Wszystko zależy czy ktoś chce schudnąć utrzymać wagę czy znów przytyć itd to wtedy ustala wszystko do siebie :)
Na początek to można tak zdrowo podejść do tematu, bo jednak takie odcięcie może nie zbyt dobrze wpłynąć też na nasz organizm.
Chyba najważniejsze w tym wszystkim jest utrzymanie tych nawyków, bo jak się nauczy organizm do nowych zasad, a potem się ich nie przestrzega to będzie efekt w drugą stronę
Paulina dokładnie ;) jak się wypracuje nawyki to już z górki idzie ;)
Jak ze wszystkim :)
dokładnie dziewczyny tak jak piszecie.
żeby jednak te nawyki wypracować to konsekwencja i cierpliwość się kłaniają, trzeba zacząć od samego początku, pierwszych miesięcy.
W czasem to trudne właśnie
A może jest jakaś książka, która warto mieć na temat rozszerzania diety? Najlepiej z opisem oraz przepisami na posiłki?
Chyba najbardziej popularne są te alantkowe blw
Ja korzystam.z internetu przy rozszerzaniu diety.