pewnie slysza wszystko tylko szkoda ze te czasy sie zapomina fajnie bylo by pamietac jak tata albo mama wyglupiali sie by nas np uspac:P
bedac w ciazy rozmawialam z moim skarbem i napewno mnie slyszal
Och super sa te rozmowy z brzuszkiem. Czuje się wtedy co raz większe przywizanie do dziecka
my nie tyle rozmawialiśmy z brzuszkiem a więcej wieczorami robiliśmy przepychanki z dzidziusiem - tzn. gdzie on wystawił nóżke albo rączke to my w tym miejscu dotykaliśmy brzuch
dziecko wszystko słyszy, dlatego rozpoznaje głosy po porodzie moja lubi piosenke ktora sluchalam bedac w ciazy
zmysl sluchu ksztaltuje sie 16 - 17 tyg wiec wowczas dziecko juz ma go rozwinietego
ponieważ dziecko słyszy nasze głosy będąc w brzuch, po porodzie nie boi się rodziców i szybko ich rozpoznaje
Uwielbiam rozmawiać z moją córeczką , razem z moim narzeczonym zawsze mamy usmiech na twarzy mała kopie już bardzo solidnie , i daje o sobie znać najcześciej w nocy i rano jak się budze
chociaż zjadłam na sniadanie bułeczki z dzemem i małej zasmakowało chyba bo rusza sie niesamowicie
najwięcej i tak słyszy nasz głos, ale warto mówić do brzuszka
Z Małą w brzuszku najwięcej rozmawiało starsze rodzeństwo. Starszy o 2 lata brat pokazywał nawet brzuszkowi obrazki które namalował.
Ja cała ciąże mówiłam do brzuszka, Jak już wybraliśmy imię to już po imieniu
Moim zdaniem dziecko wszystko słyszy i na swój sposób reaguje
oczywiście , że dziecko słyszy wszystko - tyle, że przytłumione - dlatego tak szybko po porodzie reaguje na glos mamy - bo jej glos slyszy ciagle w trakcie zycia w brzuszku
ja takze mowilam do brzuszka, jak wybrane byly imiona to po imieniu
dobrze ze dziecko slyszy nasz glos… po porodzie slyszac nasz glos szybko nas rospoznaje i wie ze moze czuc sie bezpiecznie;)
oczywiście - do tego poznaje nasz zapach, bicie serca
u mnie 5 miesiac sie zaczal a ja jeszcze nie czuje ruchow dziecka moze jak bedzie 20 tydzien cois zacznie sie dziac a moze sa ruchy ale eja ich nie czuje bo sa zbyt slabe
no powinnas juz je czuc ja na poczatku tez czesto zastanawialam sie czy to dziecko kopnelo czy tylko tak cos;p znajoma mowila ze jak czuje sie ruchy dziecka to znaczy ze to polowa ciazy ale to sie raczej nie sprawdza;p
ja wyczułam ruchy około 16 tygodnia
ja tez gdzies kolo 16 tyg
ja uwazam że jak sie jest pierwszy raz w ciązy to nie zawsze sie odrazu rozpozna ruchów dziecka.Nie jest to zawsze , lecz można sie z tym spotkać.