Co słyszy dziecko w brzuchu u mamy?

Ja nie mam jeszcze dużego brzuszka i mój mąż jeszcze do brzuszka sie nie tuli i do niego nie rozmawia. Jednak już nie raz powiedział, że nie może sie doczekać mojego dużego brzuszka i przyjścia dziecka na świat.

radi wszystko przed Tobą :slight_smile:

skóra jest bardzo cienka i dziecko wszystko słyszy dlatego należy unikać hałasu

słyszą wszystko tylko lekko ciszej

tak nawet reagują ruchami na to co słyszą :slight_smile:

Pod koniec ciązy z synkiem bylismy w kinie. Synek na co głośniejszych momentach kopał i skakał po całym brzuchu. W ciąży z córką już się nie odwazyłam iśc :wink:

oj miałam to samo, jak poszłam do kina na jakiś horror i się bałam to corcia też była jakaś niespokojna

Dziecko w brzuchu ciągle ma jakiś hałas. Dwa bijące serca i ruchy jelit

Dziecko słyszy zarówno co sie dzieje w organiźmie kobiety jak i odgłosy z zewnątrz.

ciekawe jak reaguje na takie odglosy:)
Czasami kopnie badz jak to sie mowi ma czkawke:)
Chyba chce sie wlaczyc do rozmowy :slight_smile:

Ja mam wrażenie, że wszystko słyszy i ma ochotę wypowiedzieć swoje zdanie tymi wszystkimi ruchami i kopniakami.

Sikorka ale ono chyba nie slyszy tego podwojnie tak mi sie wydaje

Mam gdzieś płytę z pampersa z odgłosami tego co niby dziecko słyszy.Niezły harmider:-)

ja tez mam tą płyte papmersa i ciekawa jestem czy tak dziecko slyszy naprawde

Podobno wszystko co słyszy jest przytłumione przez wody płodowe i skórę.

to dobrze, ze słyszy przytłumione, bo czasem występują przecież gwałtowne dźwięki, i wtedy dzidziuś nie słyszy tego tak gwałtownie.

moja strasznie kopała jak byliśmy na weselu głośna muzyka jej przeszkadzała

też byłam w ciąży na weselu i zastanawiałam się czy oby zbyt głośna muzyka nie zaszkodzi dziecku

raczej nie zaszkodzi, co najwyżej dziecko może sie troche przestarszyc i więcej ruszać np kopać

Jak dzidzia się rodzi to prócz tego że szokiem jest zmiana środowiska życia to jeszcze atak różnych dźwięków, których do tej pory nie słyszało tak wyraźnie i dlatego też płacze płacze.