Czy jest cos co zrobily byscie inaczej

Ja mam też lovi prime , ale syn go wyplówa i szczerzę powiem przyzwyczaił się do tych bibsów i kulki że płaskie zaraz językiem wypycha.

Ja właśnie miałam podobny problem, ale podałam córce Bibs kauczukowy, jak zaakceptowała, to przeszłam na silikonowy i z silikonowego udało nam się przejść na Prime. Także Bibs był w użyciu może maksymalnie 2 miesiące, ale zmieniałam smoczki co dwa tygodnie, a nawet tydzień jak używałam kauczukowych, żeby nie napuchły

Ja jestem obecnie na Luu ale zamowilam canpol o taki :

Dokładnie, tak jak napisała @Mamamiski : to głównie chodzi o kształt smoczka. Smoczki “pożądane” i polecane przez specjalistów to te które są wąskie przy tarczce a końcówka ma kształt spłaszczonej wiśienki - ma to wpływać pozytywnie na rozwój m.in. podniebienia twardego. Dodatkowo ten kauczuk się odkształca

Bardzo fajne są smoczki Canpol ale DentalAir, MAM Perfect.
I szczerze to analizowałam sobie ostatnik smoczki z Rossmann i uważam, że kształt mają bardzo fajny, zbliżony do tych droższych modeli.

1 polubienie

Tak i odkształcają się dość szybko. Ja dlatego zmieniałam je częściej, niż zaleca producent.
Moja siostra 5 lat temu używała Bibs u swojego syna i on ząbki ma proste, je sepleni ani nic, ale on też tego smoczka nie używał jakoś dużo, szybko był odsmoczkowany. No i wtedy też jeszcze był na nie taki „boom” a jednak ich wpływ wyszedł później. Ja po niego sięgnęłam, żeby się ratować, bo córka ciężka była w uspokojeniu, a innego nie chciała, ale później też właśnie byłam uparta w tym, żeby z niego przejść na docelowy :sweat_smile:

Tak na prawdę to smoczek ma spasować dziecku :woman_shrugging: bez względu jakie są zalecenia, jaka jest wiedza książkowa to każde dziecko jest inne i ma inną budowę jamy ustnej - jeśli córce tylko ten pasował to uważam, że to jest ok! I super, że później i tak próbowałaś zmieniać na coś bardziej “zalecanego”

1 polubienie

No dokładnie. Niektóre dzieci odmówią smoczka całkowicie/ inne pierś traktują jako smoczek, a jeszcze inne wybiorą ten, którego my akurat nie chcemy :sweat_smile:
Oczywiście zalecenia zaleceniami i warto się do nich stosować, ale też nie aż tak szczegółowo, żeby nie popadać w paranoje. Ja córkę próbowałam przekonywać, ale też z takim nastawieniem, że jeśli nie wyjdzie, to trudno, to zostanie Bibs, który po prostu będziemy zmieniać często :sweat_smile: udało się bez jakichś dużych dramatów, bo córka raz chwyciła Bibs, raz Lovi, jak wypluła, to też nie pchałam jej na siłę Lovi, bo tak zalecają, tylko czekałam, aż sama się na niego przestawi :sweat_smile:

2 polubienia

U też też Luu się sprawdził i Philips Avent

U nas lovi zaakceptowane od razu, kupiłam kiedyś bibs silikonowe te przypominające kształtem lovi, ale córka je odrzuciła bo przez wygiętą tarczkę jej wypadał ciągle. Teraz zamówiłam dla bliźniaków na próbę lovi prime, ale nie wiem czy ten przedział 0-6m nie będzie za duży dla noworodka, te tradycyjne są 0-2/3m.

My mamy ten 0-6 z lovi i nie jest za duży powiem szczerze ale syn właśnie języczkiem wyplówa ciągle i nie wiem czy mu poprostu nie pasuje.

Jak na szkole rodzenia byla neurologopeda to odradzala te kulkowe Bibsy ze wzgledu na:
-ksztalt przy samej tarczy. Dziecko nie ma mozliwosci swobodnego oddechu bo przylega za bardzo do ust

• kauczuk bardzo szybko puchunie i ta kulka ktora jest malutka po kilku uzyciach jest za duza i to moze zaburzac odruch ssania
  • Ponoc jest dluzszy niz na inne anatomiczne i moze wplywac na ruch jezyka i prawidlowe napiecie miesniowe w obrebie buzi

Tylko jak teraz przyzwyczaić dziecko do innego smoczka , niestety przy kolkach jest on nam niezbędny uspakaja go przed kolejnymi atakami bólowymi :slightly_frowning_face:

Moze sproboj mu podac ten z lovi do “zabawy”, zanim sie pojawia kolki, dodatkowo skropilabym go mlekiem czy z piersi czy mm zeby ogarnal inny smak-bo kauczuk jest dosc specyficzny.
I raczej robilabym to stopniowo, bo przerzucenie sie od razu na inny moze spowodowac ze go odrzuci i tyle.

Tak, ja też rozmawiałam z logopedką na ten temat i właśnie polecała takie, które mają kształt takiej płaskiej wisienki :blush: a te z Bibs są takie okrąglutkie i ona mówiła, że właśnie nie jest to odpowiedni kształt dla rozwoju buzi maluszka. Np te z Canpol, nawet chyba te co dostałyśmy za uzupełnienie ankiet mają ten właściwszy kształt :blush:

Spróbuję tak jak mówisz i będę stopniowo odstawiać , może przekona się do tego z lovi będę mu podawać aż się przekona do niego .

1 polubienie

Chyba tak jak dziewczyny piszą, stopniowo próbować przechodzić na coś innego. Zacznij od smoczków, które kształtem przypominają bibs i stopniowo zmniejszaj ten rozmiar. Wg mnie smoczki lovi mimo rekomendacji w dalszym ciągu są duże i są dość grube przy tarczce - próbowałabym chyba z nimi

Też wszędzie gdzie tylko czułam i oglądam każdy odradza głośno mówią też o tym aby nie używać tych z bibsa smoczków są bardzo nie dobre dla dziecka przez tą kulkę

Właśnie próbuje z Lovi prime zamówiłam sobie jeszcze na zmianę i zobaczymy jak narazie ciężko idzie🙉
@Nadzianii nie rozumiem po co produkują takie smoczki i sprzedają skoro są tak szkodliwe.

@Patrycjaw25 moj uwielbial te standardowe lovi ale jak dostal te nowosc prime z okragla otoczka to wyrzucił od razu
rossman, canpol kazdy i lovi stary tak ale nowy absolutnie sie nie przekonal nawet jak mial potrzebe

Myślę, że to chodzi tylko o sprzedaż :face_with_peeking_eye:
I tak sobie myślę, że czasami takie smoczki mogą być ratunkiem - u dzieci z trudnościami np może taki bibs się sprawdzić mimo tego negatywnego wpływu (ale myślę bardziej o jakiś deformacjach w obrębie czaszki).

Chociaż (chyba już to też pisałam gdzieś) są smoczki z rekomendacją logopedów czy ortodontów a wcale nie spełniają porządanych cech idealnego smoczka :woman_shrugging: