Ale jak wystąpi raz alergia to nie zakładać że dziecko ma alergi i trzymać się tego całe życie tylko za jakiś czas znów spróbować podać
Aiisa dlatego ja od początku jadłam wszystko, w tym tak bardzo unikany przez mamy karmiące nabiał. Bardzo często spotkałam się z tym, że mamy unikają nabiału, bo może wystąpić ryzyko alergii. Może, ale nie musi.
Jak się nie spróbuje to się nie przekona. Tak to można sobie gdybać
Ja nabiał też jadłam i to w sporych ilościach. Synek miał trądzik i on długo trwał i już zaczęłam wątpić, że to trądzik i chciałam odstawić nabiał. Jednak jak przeanalizowałam wszystko to nie miałabym co jeść.
Rena a synek nadal ma trądzik?
Mój ma prawdopodobnie skazę białkową, bo jak zjem coś z nabiału to po 6-8h od karmienia bardzo płacze, wije się, napina, nie śpi spokojnie, macha rączkami i wybudza się. Mam nadzieję że do 8-9 miesiąca mu przejdzie. W styczniu wyjeżdżamy na tydzień na ferie i jeszcze przed wyjazdem chciałabym w domu potestować czy nadal będzie taka reakcja, bo jeśli tak to muszę w hotelu prosić o przystosowanie diety.
Rena wbrew pozorom dieta bezmleczna jest możliwa. Są wegańskie jogurty, mleka. Ja długi czas jadłam dżem, bo nie lubię za bardzo wędlin. Ale jak miałam ochotę to robiłam polędwiczkę wieprzową w ziołach i przyprawach. Po ostygnięciu fajna wędlina bez dodatku mleka, a przyprawić można według swoich upodobań. Podobnie można z filetem z kurczaka, ale ja nie przepadam za drobiem.
Mi lekarz powiedział ze jak w ciąży jadłam większość produktów to i przy karmieniu szybko wrócić do normalnego jedzenia. Jem wszystko poza cytrusami i jedzeniem ciężkostrawnym i rzeczywscie jest w porządku. A co do bolącego brzuszka mojemu synkowi pomagało noszenie na ręku w pozycji leżącej na brzuszku. Trochę się go pouciskalo i wszystko gra. Życzę powodzenia!
Szwed.teacher a z jakiego powodu były problemy brzuszkowe?
Megg a czy synek ma jakiej objawy skórne od alergii?
Magiczny pazur, tak. Jak jadłam nabiał to miał wysypane czerwone krostki na buzi. Przy ustach i na policzkach najwięcej. Często zdarzało się że czerwone „placki” pojawiały się po karmieniu w miejscu gdzie skóra wokół ust stykała się z piersią. Ogólnie ma też dość suchą skórę na twarzy. Odkąd jestem na diecie to nie zauważyłam tak dużych zmian.
Megg czyli typowe objawy alergii pokarmowej. A powiedz mi, jakie kupki robi Twój synek? Bo moja kuzynka ma problem ze swoim synkiem. Była u gastrologa, który stwierdził alergię na białko mleka krowiego. Tylko jej synek nie ma żadnych objawów skórnych oprócz bardzo częstych, rzadkich i zielonych kupek.
Megg, wiem, ze da się bez mleka, ale jednak ciężko. Przez kilka dni się męczyłam, zaczęłam robić mleko kokosowe. Jednak porzuciłam szybko to.
I malutki już od dawna ma śliczną buźkę. Trądzik pojawił się tak jak miał około 2 tygodni i gdzieś do 2 miesiąca życia trwał. Potem jak ręką odjął. Akurat trochę przed chrzcinami, to byłam bardzo zadowolona.
Magiczny Pazur po kupkach nie stwierdzilabym że mały ma alergię na bmk ale może to dlatego że jestem na diecie i one są normalne.
Megg u nas ostatnio pediatra stwierdziła że córka ma alergie na bmk ale rzeczywiście ciałko było w takich czerwonych suchych plamkach najwięcej na łydkach i łokciach i główce wyeliminowałam z diety nabiał i nie widzę żeby pojawiały się nowe a dotychczasowe ładnie schodzą bo dostałam taki krem i smaruje małą 2 razy dziennie za ok. 4 tyg jak już wszystko zejdzie kazała mi spróbować zjeść np. Ser żółty albo jogurt tylko narazie nie mleko w czystej postaci i będę obserwować. Co do kupek to właśnie zauważyłam że córeczka zaczęła robić raz dziennie albo raz na dwa dni. Boleści brzuszka z tego powodu nie zauważyłam ale puszcza takie pierdziuszki smierdziuszki
Patka a co to za krem?
Aneczka ectokrem przeznaczony właśnie do leczenia oraz łagodzenia świądu i zaczerwienienia takich jak AZS
Patka a ten krem jest na receptę?
Ja w zasadzie potrzebowałabym taki bardziej nawilżający bo synek ma na główce takie żółte, suche plamy i nie jest to ciemieniucha chyba że w bardzo łagodnej postaci. Ma to od urodzenia, pytałam o to pediatrę, ale twierdzi właśnie ze to nie ciemieniucha i że samo minie. Mnie to trochę denerwuje, czasem próbuje to synkowi usunąć ale on tego nie lubi.
Megg nie jest na receptę i co najważniejsze nie zawiera sterydów. Plamy z główki córeczki znikły już po jednym dniu stosowania a też myślałam że to ciemieniucha
Rozumiem dzięki :)
Megg synek też miał takie coś na głowie ale pani dr mówiła że to wyczesywac warto. I faktycznie podziałało mycie i wyczesywanie tego kilka razy dziennie i schodziło ładnie.
Patka o widzisz my mamy też azs całe lydki w strupach bo młody to drapie niestety o buziak też czerwony w sensie policzki i jeszcze na lokcia h ma nie mogę tego się pozbyć nad morzem ładnie nam to znikło przejechaliśmy z wakacji i znów się pojawiło mocno nie rozumiem teho zupełnie
U nas przy AZS fajnie sprawdza się balsam z biodermy .