Dołącz do mam testerek! (lipiec 2026)

@Kalusia161 w takim razie muszę je wypróbować skoro mają dobry skład bo u nas na razie wprowadziliśmy zwykłą BoboVite :wink: @BeataSt robie z owocami: malinami, borówkami, startym jabłuszkiem, śliwką :yum:

1 polubienie

Ale to też tak już na początku w ramach próbowania czy już trochę później jako posiłki?

ja dalam po prostu kaszke do spróbowania i zobaczyć reakcje a nalozony mialam tez owoc wrazie jak zdecydował by sie zjesc wiecej
@Paulina.K u mnie też tylko serduszka ale dopiero jak wejde na forum
a tak to zero powiadomien cisza :pleading_face:

Ja po jakichś trzech tygodniach RD dołączyłam kaszkę na śniadanie i właśnie też te z helpy robię albo awaryjnie mam Bobovite. Do kaszki dodawalam pół słoiczka owocków na moją dwójkę. W sumie to z kaszką wprowadzałam różne owocki bo nie podawałam tak słoiczków solo. Teraz dodaje czasami banana, brzoskwinię co tam mam

Kaszkę dalam.po 2 tygodniach. Dodalam trochę amarantusa.
Potem będzie z owockami :slight_smile:

Ale… matka roku ze mnie!
Przeciez podjęliśmy probę zmiany mleka z 1 na 2… pd poniedzialku mala dostawala po 1 butli.
I jakoś mi dopiero teraz zaswitalo ze przecież to nie tylko problemy z brzuszkiem może wywolywać ale też i alergie.
Moze to jakas opóźniona alergja.
Tylko jak podawalam dalej to taczej powinna się nasilic… a tu wysypka blednie.
I poczytalam w necie jaka wysypka jest po mm.
Tylko u Nse ani to grudki wypukle. Ani nie suche. No i dziwne ze brzuszek czysty.

Hmm ja to nie wiem jak to RD ogarnąć sensownie, w ogóle nie pomyślałam o kaszkach :rofl: póki co nadal dziennie daję tak po kilka łyżeczek warzywa, mimo że niby wiem że jak warzywa poszły to już bez znaczenia co dalej :see_no_evil:

Ja warzywa podawalam pojedynczo tydzien.
Potem juz zaczelam łączyć: np. Ziemniak + burak albo cukinia + ziemniak + brokul. Potem juz miesko do tego :slight_smile: i dla urozmaicenia po 2 tygodniach dalam pierwsza kaszkę na wodzie.

Te laski bobovity porcja zbóż też mają dobry skład i są błyskawiczne , wystarczy zalać wodą albo mlekiem

1 polubienie

@MamaMalychStopek właśnie taką mamy :wink: akurat zalewaną wodą :slight_smile: córka była kompletnie niekaszkowa, nie lubiła kaszek więc jest to dla mnie nowy temat :yum: @Kalusia161 ja wprowadziłam też same warzywka co ty + jeszcze pomidorki i paprykę :smiling_face: do zupek dodaje te soczewicę lub czasami kaszę jaglaną :yum:

1 polubienie

A w jakim wieku zaczęłyście?

1 polubienie

Ja je używam do robienia gofrów itp

Tych sproszkowanych daktyli? Ja używam do naleśników też i do tortu jak robiłam na roczek

Sproszkowane daktyle plus te kaszki z helpa, jakoś wolę niż mąkę

Notabene pradawną kaszkę mannę używam do pulpetów zamiast bułki tartej

1 polubienie

Używasz kaszki Helpa jako mąki :flushed: i wychodzą te rzeczy ?

Tak jak najbardziej. Moja piszczy że woli takie gofry niż jak jesteśmy gdzieś i kupujemy. Ale tak tycie przez to chrupią

Okurcze to nawet bym nie pomyślała :flushed: muszę to wypróbować

Ja też słyszałam że można spokojnie dodawać te kaszki do placuszków czy innych frykasów.

Ja w ogóle kaszę helpa z ciecierzycą dodałam do tortu na 1 rok. Nie czuć że w składzie jest kaszka.

Ta też często daje nie mąkę pszenną a owsianą albo orkiszową bo zdrowsze. Robiłam naleśniki właśnie z tych mąk

@BeataSt My 5 miesięcy i 2 tygodnie :wink:

2 polubienia

Kaszki trz uzywam np do feytek z batata :slight_smile: oliwa + przyprawy + kaszka :slight_smile:

Aktulizaxja chorobowa - pediatra stwierdziła, ze najprawdopodobniej trzydniowka.

2 polubienia

Też ciekawe zastosowanie😮
Ojj zdrówka !!

1 polubienie