Ja tak samo na samym początku po upadku przelewałam wrzątkiem, albo sterylizowałam w woreczku w mikrofali. Teraz przepłukuje już pod wodą, ale raz dziennie wraz z butelkami wyparzam
albo jak maluchy miały zabawę pt. Kto więcej wypluje smoczków na podłogę, to robiłam herbatę smoczkową ![]()
A ile ma maluch miesięcy ?
To ja już butelek nie sterylizuję ale sterylizuję pojemniki w których przechowuję mleko, kolektor do mleka, część z laktatora kiedy używam i od czasu do czasu smoczki uspokajające.
@Mamuska357 jezeli dobrze pamietam to @Wesola95 bobas jest z lutego
Tego roku? Ooooo to maluszek jesli tak
Ze stycznia
jakos 24 albo 25 bodajze jeśli dobrze pamiętam ![]()
Moja jest z lutego
ja mam z grudnia a sterylizuje raz na jakis czas (raz na tydzien) laktator czasem czesciej ale to czasem
@Kalusia161 a to moze… nie pamietam dokladnie jeszcze nie bylam az tak na biezaco
To ja do 6 miesięca synka sterylizowałam za każdym razem butelkę i smoczki. Teraz jak mały już chodzi i wszystko zjada z ziemi to już się tak nie przejmuje. Jedynie pojemniki do przechowywania mleka
czy laktator jak używam to sterylizuję.
Smoczki uspokajające rzadziej sterylizowałam bo mały też rzadko używał i leżały w łóżeczku więc nie było takiej potrzeby.
Ja przez pierwszy miesiąc sterylizowałam raz dziennie, teraz co 3-4 dni. Butelki wymieniam co 3 miesiące ale w sumie to wychodzi naturalnie, bo zmieniają się preferencje synka
a smoczki do butelek i zwykle co miesiąc. Sterylizuję żeby pozbyć się resztek mleka, zapachu itd
Świetne produkty
Fajnie że powstało takie forum niedość że można się dużo dowiedzieć to jeszcze jest taka odskocznia od codzienności czytając co inne mamusie piszą. Ja jestem z wami od niedawna ale codziennie staram się tu zaglądać. Nie koniecznie zawsze mam coś do powiedzenia (bo np nie jetem w temacie) ale nadrabiam i czytam wszystkie komentarze przez co nabieram też wiedzę w różnych dziedzinach
2,5 msc
jakbym używała nadal laktatora i częściej butelek to też bym jeszcze sterylizowała pewnie z raz dziennie, a tak to już nie mam co ![]()
![]()
@Kalusia161 co za pamięć 🩷
To tak właśnie chyba działa. Przy pierwszym dziecku też sterylizowałam wszystko codziennie a teraz czuję że beretowi robiła jak mi się przypomni. Moja siostra jak Amelce tylko smoczek spadł nawet w łóżeczku to panikowała i już by wsadzała do sterylizatora a ja tam jestem zdania że nie ma co przesadzać. Kiedyś ręce w piachu i się do buzi brało nic nikomu nie było…
Też tak mam
na początku to chyba tak tak jest
A to jeszcze maleństwo jest. A to KP tak? No ta też ogólnie rzadko używam butelek. Zazwyczaj raz dziennie po 6 miesiącu i w nich podaje mleko moje
Taak, tzn pierwsze dwa/trzy tygodnie jakoś byłam KPI bo miałam problem z przystawieniem malucha, ale się udało i już tylko kp
a no ostatnio też na jedno karmienia podałam butelkę bo byliśmy po szczepieniu i mały był taki marudny że nie chciał z piersi
no i z początku miałam taki nawał, że laktator to chodził co chwilę, ale się ustabilizowało i już nie mam coś odciągać, mały wyciąga wszystko ![]()
![]()
To super. U mnie długo trwało ustabilizowanie o walczyłam o utrzymanie laktacji odciągając w nocy jak mały nie lepił tak do 6 miesiąca a potem już tak bardziej na luzie
i to co mi się znalazło w kolektorze to zostawiałam i pił z butelki na noc a potem już zeszłam z tego bo jadł i butelkę i obie piersi i stwierdziłam że za dużo je ![]()
Bardzo dobre podejście. Uważam tak samo. Laktator to wiadomo inna sprawa ze sterylizacja.
Też miałam podgrzewacz z Neno, i bardzo go nie lubiłam. To ile się sprawdza? Ja miałam wrażenie że to mleko się podgrzewa i podgrzewa.
@Mama.kacperka ja mam sterylizator, ale taki mały, i jeszcze go nie użyłam, bo wydaje mi, się że szybciej jest z wrzątkiem ![]()
@Wesola95 mi się już zdarzyło, że jak smoczek w nocy spadł dobra strona to nawet go nie przepłukałam ![]()
No właśnie też mi się wydaje że mleko się długo podgrzewa. Jak wsadzam to doczekuje 10 min bo wtedy wiem że będzie ciepłe. Ale ten dwukomorowy jest fajny do sterylizacji bo się dużo mieści na raz
Ja tez juz nie stresulizuje wszytskiego , jak trzueba to po prostu przeplukuje pod biezaca woda . Takie rzeczy typu smoczki , gryzaki .
Laktator sterylizuje , ale tez nie dzien w dzien . To juz zalezy jak czesto uzywam i nie mam konkretnego harmonogramu .
@daga1271 @Mamuska357 ja moje mleko jak podgrzewam to wlaczam “podrzymanie temperatury” na 40 stopni i po prostu wkladam w woreczku . Przez to wirm , ze nie przegrzeje sie i tez nie musze pilnowac
To ja nawet podgrzewam na 37 stopniach. W sumie to nie wiedziałam że można w tych woreczkach podgrzać. Ja rozmrażam w lodówce i przelewam do butelki albo kubeczka jeśli idzie na kaszkę i wtedy podgrzewam