Ja używałam ten niebieski i ten niżej brązowy. Też polecam mucovagin żel , jak zaczyna się coś dziać to zaraz tym robiłam i zaraz od razu lepiej , bo przez jakis czas miałam często jakieś infekcje
Ja polecam Mucovagin pod każdą postacią i clotrimazol w maści. Poczekaj może zadziała z opóźnieniem to co bierzesz. Ja ostatnio jak miałam infekcje to mężowi przepisała jakies tabletki profilaktycznie.
clotrimazolum Jest chyba bez recepty - ja używam tego też , jest najlepszy na te problemy ![]()
A Mucovagin nie jest na receptę?
Globulki dopochwowe kupowałam bez recepty ![]()
Ostatni raz używałam ich w 2020 stąd moje wątpliwości ![]()
Globulki, żel i płyn do mycia są bez recepty nie wiem czy coś jeszcze tam jest.
Miałam to samo miesiąc temu , znam ten ból mi ginoxin nie pomógł ,żadne masci nic nie pomagały trzymało mnie z 3 tygodnie myślałam że zwariuje , bo dzieci dodatkowo dokazywały jak na złość a samo chodzenie sprawiało że było jeszcze gorzej , lekarz przepisał mi flukofast w tabletkach i powoli mi przeszło. Współczuję ci kochana , ja wiem co czujesz mi tak się pierwszy raz zrobiło nigdy mnie tak nie złapała infekcja . Zazwyczaj zwykłe tabsy dopochwowe pomagały a tu nic. Dopiero flukofast pomógł.
@Karcia mi ta maść przy stanie zapalnym nie pomogła
Może nasiadówki z kory dębu ? Można kupić w aptece korę dębu , kosztuje parę złotych. Zaparzasz kilka łyżeczek we wrzątku i odcedzony wywar wlewasz do wanny. Należy do wanny wejść po wcześniejszej kąpieli i tak odczekać jakieś 10 - 15 minut
Dobra uwaga, ja dla męża też brałam taki lek od ginekologa ,1 tabletka. Bo to co nam się dzieje może się przenieść nawet zanim zaczniemy odczuwać objawy ![]()
O właśnie to też jest ważne. Infekcja też może się wziąć od partnera. Myślę że zapobiegawczo smarowanie się męża maścią nie zaszkodzi
Tak ja też potwierdzam to jest też najlepsze ![]()
To lekarz powinien też coś dla Niego przepisać,
Zazwyczaj od razu ginekolog przepisuje leki dla Ciebie i profilaktycznie dla partnera.
Albo jakieś tabletki, albo maść.
Mi kiedyś lekarz przepisał globulki Macmiror, a mąż dostał profilaktycznie też Macmiror, ale maść.
Jest tych leków całkiem sporo.
Aa i unikaj słodyczy, bo one lubią takie grzybicze środowisko i u mnie słodkie jeszcze nasilało objawy ![]()
Dziewczyny!
odpukać dzisiaj już jest lepiej, więc chyba powoli wracam do normalności
widocznie te leki od gina pomogły, ale dodatkowo maści od dermatologa
no i kąpiel z tą korą dębu
normalnie czułam się jak w Spa, ale przez chwilę się martwiłam czy zabarwienie z wanny zejdzie ![]()
Mężowi tłumaczę, że ma też profilaktycznie się „leczyć”
gwneralnie nikt nie pisał, ale ta dermatolog kazał mi się myć szamponem Cerkopil niby przeciwłupieżowym i też tak mu proponuje. No i mamy Clotrimazolum maść też będzie stosowane ![]()
@Patrycjaw25 dokładnie u mnie było tak samo
a jeden dzień do chodziłam jakbym po porodzie była.
Mi na szczęście udało się przy porodach bez nacięć i pęknięć, ale naprawdę współczuję mamom, które w połogu jeszcze musiały walczyć z dolegliwościami krocza.
Reasumując: Dziękuję za Wszystkie rady i wsparcie
jednak na forum zawsze można liczyć ![]()
Super są te globulki. Ja też je polecam. U mnie infekcje się skończyły jak przestałam stosować wkładki.
@SylwiaMK ja też kiedyś słyszałam że infekcje płyny powodują. Próbowałam ich nie stosować ale u mnie jakoś to się nie sprawdziło
U mnie pomogło spanie bez bielizny
dawno już nie miałam infekcji
No to świetnie że już jest coraz lepiej i oby w tym kierunku
Ogólnie to nie słyszałam o konsultacjach dermatologa przy infekcji intymnej, trochę tego szamponu bym się bala tam używać
na infekcje ma nawet wpływ osłabienie organizmu, czy zażywanie antybiotyku. Po takiej infekcji dla odbudowania flory bakteryjnej mozesz brać probiotyk. Ja jak brałam antybiotyk to mogłam już obstawiać że mnie to dopadnie
i też często po miesiączce bo wtedy też jesteśmy wyjałowione
U mnie na szczęście rezygnacja z płynów na rzecz szarego mydła pomogła, ginekolog też mówił żeby zmienić bieliznę na taką z bawełnianym materiałem (wkładka), najlepiej żeby całe były z bawełny, a nie ze sztucznych materiałów. Po jakimś czasie też wyrzucam majtki (zazwyczaj po roku), ciąża trochę ułatwiła to bo musiałam zmienić rozmiar
nie używam wkładek, a podpaski wybieram takie które nie są perfumowane.
Gdzieś w jakiejś rolce na Ig widziałam że czasami też próchnica u partnera powoduje infekcje intymne
Super że przechodzi ![]()
Tak jeszcze dodam, że branie antykoncepcji powoduje też skłonności do infekcji intymnych i tak jak napisała @Mamaprzygod branie antybiotyku czy czas po miesiączce, kiedy jesteśmy osłabione.
Rezygnacja z wkładek i spanie bez bielizny - oszczędne sposoby a naprawdę pomagają ![]()