Pamiętam jak kiedyś pisałaś o tej historii bo już był kiedyś taki temat o kaniach .
@MamaSloneczka to samo pomyślałam jak @asiam1 przypomniała o tej historii .
To ja mam super informacje dla osób które uwielbiają smak grzybow ale boją się jeść - można wybrać się do sanepidu żeby bezpłatnie sprawdzili czy wszystkie grzyby są jadalne ![]()
No chyba że macie sanepid daleko to już nie jest to taka super pomocna informacja
ja osobiście nie korzystałam
Naprawdę , nie miałam pojęcia , że można tak zrobić . To super , jak ktoś nie jest pewien to można skorzystać . Zaskoczyłaś mnie bardzo .
Super historia! U nas bez rozwodu ale śmiejemy się że córka zaczęła rozszerzanie diety od grzyba i kielicha ![]()
Grzyb gryzak, a z kieliszka wodę dostała bo grube szkło i przezroczyste a kubeczek jeszcze był w drodze ![]()
Pierwsze słyszę zapewne nie skorzystam
Ale może w przyszłości jednak się przydać
Często się słyszy w okresie gdy jest grzybobranie (to jakoś teraz się zaczyna) o tym jak całe rodziny się trują nimi i trafiają do szpitala
Hihihihi czyli już wkroczyła w dorosłość z marszu ![]()
![]()
![]()
![]()
Ja się grzybow bardzo boję. Ale ja to jestem taka przewrażliwiona a mój mąż totalnie odwrotnie
To u mnie oboje jakoś specjalnie nie lubimy i nie jemy. Ale od osób które same robią staram się nie brać jednak bo nie mam zaufania
No bo jednak nie wiesz czy się znają czy nie
O jaka super informacja. Ja nigdy na grzyby nje jechalam bo nie znam sie i boje że bym nazbierała jakies niejadalne
Jak pracowałam w gastro to co roku przychodziła taka babuszka czy nie kupimy od niej grzybów do kuchni ![]()
dziewczynom było jej szkoda i kupowały dla siebie
i tam ktoś z rodziny sprawdzał czy są jadalne
U nas tata Chodzi i pozbiera tyle co potrzeba na uszka na wigilię ![]()
O takie kanie w panierce też są przepyszne ![]()
![]()
Często słyszy się że ktoś się pomylił i zebrał muchomora ![]()
ale kania ma swój taki specyficzny zapach że ja wtedy od razu wiem że to jest ten właściwy grzyb ![]()
A suszone grzyby używacie? Mnie wujek dal rok temu i tylko mole się bw nich zawiązały
były w papierowej torebce w całkiem innym poomieszczeniu jak kuchnia ![]()
Ja nie ale mama do suszu na wigilię którego nie piję bo nie cierpię tego smaku
Ja czasami kupuje do sosu i zawsze byly dobre. W foliowych torebkach sprzedają
My używamy jeśli sami zbierzemy i ususzymy
mąż robi genialną zupę z nich potem
Nigdy nie używałam suszonych grzybów ale ja ogólnie jakoś za grzybami nie przepadam. Jak są w bigosie to wyciągam. Czasem mi się
Zdarzy zjeść w kapuście
Cooooo? Ze do kompotu? Grzyby do kompotu ? Pierwsze słyszę ![]()
![]()
u nas suszone owoce ale że grzyby ?
@Mama_Auri noo do sosów czy właśnie bigosu ![]()
@BeataSt ja nie mowilam że musiałam je wyrzucić bo by mu serce pękło pół dnia w lesie spędził i cieszył się ze nam dał. Ja mam też zamrożone i robię z nich sos tak samo ![]()
@MamaMalychStopek nooo to widzisz a ja zjem
czy rodzynki z sernika też wydłubujesz jeśli jest z rodzynkami
?
@MamaSloneczka Tak, wydłubuje bo nie lubię bakali. Ale teściowa się nauczyła i robi pół sernika bez także tak to wygląda