Higiena w połogu

Dokładnie, Tantum Rosa działa przeciwzapalnie i łagodzi ból, powoduje że nacięte krocze goi się szybciej. Najlepiej stosować po każdej wizycie w toalecie. Saszetkę rozpuszcza się w przegotowanej i letniej wodzie.

Warto mieć do szpitala kilka saszetek Tantum Rosa.

Warto mieć tantum rosa, ale moja położna radzi aby wlać go do butelki takiej jak spryskiwacz do kwiatów tylko malutkiej. Oczywiście butelka musi być czyta (można ja wyparzyć w woreczkach jak butelki dla dziecka).

Żelu do higieny intymnej nie warto nagle zmieniać bo może nas nowy żel uczulić.

Co do pasa po cc, kupiłyście zwykły pas poporodowy czy ten specjalny po cięciach? Czytałam, że warto używać pasa przeznaczonego po cięciach bo on stabilizuje brzuch, dzięki temu rana szybciej się zabliźni i nie będziemy czuły takiego bólu. Oczywiście pasa używamy tylko kilka godzin dziennie.

Tantum rosa jest naprawdę bardzo fajny i łagodzi bol przy zapaleniu zwlaszcza.
Slyszalalm właśnie o tych pasach po cc że warto kupic ale nie uzywalam go bo doiwiedzialam sie o nim juz za pozno.Tez podobno sa plastry na rane po cc ze blizna szybciej sie goi.

taki plaster nazywa się plaster miodu. W pas się zaopatrzę, chociaż na wyjście i kilka godzin w ciągu dnia. Chciałabym jak najszybciej do siebie dojść. Słyszałam, że jak stosuje się tantum to i krocze w tydzień do siebie dochodzi. Wystarczy dbać o higienę i poprawnie stosować tantum. Myślę, że spryskiwacz znacznie ułatwia sprawę.

Tak mama_gratki ja polecam Tantum. Moje krocze bardzo szybko się zregenerowało, często podmywałam no i używać do wycierania tylko ręczników papierowych, nie ręcznika.

mama kupiłam taki pas, dość nieświadomie i raczej pochopnie. Potem poczytałam, popytałam i ani razu go nie użyłam i uważam, że nie warto takiego kupować. Pasy jednak rozleniwiają mięśnie. Mój brzuch świetnie doszedł do siebie i bez pasa.
A na bliznę używałam tylko maści, najpierw cepan, potem contratubex.

madziu, pas po cc wzmacnia mięśnie pleców i wymusza od nas prawidłową postawę. Może warto nosić go przez kilka godzin dziennie, bądź wyjściowo. Dodatkowo podtrzymuje brzuch dzięki czemu nie zwisa i nie odczuwamy takiego bólu. Testowałaś go chociaż?

Specjalny pas poporodowy po cesarce noszony nie za długo może pomóc dojść szybciej do formy. Należy jednak pamiętać aby także wykonywać ćwiczenia by mięśnie nie rozleniwiły się. Najlepiej skonsultować się z lekarzem czy nie widzi przeciwwskazań do jego noszenia.

właśnie dostałam tantum rosa od koleżanki i tak czytam że pisze żeby rozpuścić w wodzie :slight_smile: zobaczymy wzięłam kilka saszetek do szpitala
może faktycznie ma fajne działanie …
hmm musze pomyśleć o tej buteleczce ze spryskiwaczem :wink: na pewno lepiej można zdozować obmycie że nie spłynie połowa po pojemniku tylko wszystko na ciało

Tak, ale było mi niewygodne tak bardzo, że nie byłam w stanie nawet godziny wytrzymać.

Ciekawe aż musze kiedys wyprobowac to tantum rosa.Moje znajome tez go chwala i sa zadowolone

Na ostatniej wizycie ginekolog polecił mi własnie irygacje z tantum rosa, bo mam delikatne upławy. Zobaczymy jak efekty:)

wystarczy czeste podmywanie i wietrzenie

używam tego tantum rosa zobaczymy jak będzie działać na kontakcie ze skórą nie odczuwamj jakiegoś spektakularnego efektu no ale zobaczymy

Ja nie używałam. Częste przemywanie czystą wodą, psikanie octeniseptem, wietrzenie o ile się udało. Zagoiło się pięknie, żadnych infekcji i powikłań. Ponoć super efekty są po szukanie ale strasznie piecze

U mnie zdecydowanie Tantum Rosa, o którym już była mowa pomagał. I oczywiście wietrzenie. Pamiętajcie, że bielizna tylko 100% bawełna.

Ja przez długi czas korzystałam z majtek sitkowych Canpol, wielorazowych. Bardzo wygodne

Fakt majtki z canpola bardzo wygodne, co na pewno jest plusem, jednak po zdjęciu szwów wróciłam do swoich, jakoś lepiej się czułam, taki to był powrót do codzienności trochę :slight_smile:

Również polecam majtki siateczkowe z Canpola, chodziłam w nich jeszcze przez jakiś czas po porodzie. Bielizna jest bardzo ważna, ale wietrzenie jest również istotne dla szybszego gojenia.