Higiena w połogu

Ile miałyście par majtek siateczkowych? Kupiłam na razie tylko dwie pary. Nie planowałam w ogóle, moja położna nic o nich nie wspomniała. Ale ostatnio wymyśliłam, że mogą mnie uratować :slight_smile:

Mama_Gratki miałam jedno opakowanie wielorazowych majteczek siateczkowych- fajne są bo można je przeprać i te w domu zakładałam. Natomiast w szpitalu miałam jedną paczkę tych jednorazowych, gdzie było 5 sztuk. Myślę, że warto je zabrać:)

Ja miałam nacięte krocze podczas porodu. W sumie wszystko goiło się prawidłowo a używałam tylko płynu do higieny intymnej :slight_smile:

Do szpitala też miałam jedno opakowanie tych jednorazowych, i potem jeszcze jedno, używałam ich parę dni później, bo było mi w nich wygodniej.

Ja używałam płynu do higieny intymnej z firmy Biały Jeleń, ale również tantum rosa w saszetkach. Pomagało również wietrzenie.

Ja oprócz stosowania białego Jelenia i Tamtym Rosa musiałam stosować octanisept i nadmanginian potasu (kalium)

Ja używam tylko tantum rosa :slight_smile:

Żel ci płyn mucovagin gorąco polecam… mnie nacinali ale też baaardzo popękałam i chyba częste wietrzenie krocza i te preparaty pozwoliły mi na utrzymanie tych ran bez zagrożenia złapania infekcji i w miare szybkie gojenie. No i oczywiscie częste zmienianie podkładów.

Tak polecam wietrzenie, ale również stosowanie okładów z tantum rosa.

Ja będę używać szarego mydła, tak jak zaleciła mi położna. Co prawda mam zakupione w płynie, jednak dalej jest to szare mydło + wiadomo wietrzenie ile się da i często mycie.

Nie widziałam mydła szarego w płynie. Gdzie kupowałaś i jakiej firmy?

aneczka006 Biały Jeleń, w Rossmannie

Zdecydowanie wietrzenie i tantum rosa działają cuda, moja przyjaciółka dopiero po drugim porodzie stosowała zalinkowane mydełko i też chwaliła.

Ja też w pierwszym połogu używałam szarego mydła w płynie i szczerze mówiąc to byl najlepszy wybór… Tantum Rosa też miałam tylko że kupiłam już gotowy płyn i to też był dobrzy wybór, aplikacja łatwa i nie trzeba nic przygotowywać. Ale fakt wietrzenie też robi robotę, także jak najwięcej i jak najdłużej…

Ja miałam mydło w płynie biały jeleń oraz dużo wietrzenia.

Magicznypazur dziekuje :slight_smile:

aneczka006 ależ proszę :wink:

Magicznypazur chyba się w takie zaopatrze bo w sklepie którym kupowałam w kostce już jakoś nie ma hipoalergicznego tylko zwykłe są z jakimiś dodatkami

Dobre też jest mydło z Jonami srebra tzn mydło z nanosrebrem oczywiście pod warunkiem że nie ma się uczulenia na srebro :slight_smile: koleżanka używała po porodzie wlansie i sobie chwaliła.

Aiisa Nie słyszałam o takim. A jakiej to firmy?