Jak chronić dzieci przed kleszczami?

Mój Synek juz zlapal 2 w tym.sezonie. Jeden zdazyl się wbic. Drugi chodizl po nóżce. A tylko podwórko i trawa.

O kurczę to nieźle …… aż strach

A czy wyjmując go może też zwymiotować ? Ja się najbardziej boję chorób których nie da się wyleczyć

Z tego co ja czytałam to kleszcz potrzebuje minimum 24 godzin więc taki wbity kilka godzin wcześniej nie powinien nic zrobić. Internety mówią to samo

Mnie niedawno ugryzł kleszcz ale nie wbił się mocno bo udało mi się go od razu wyciągnąć (poczułam ugryzienie na karku i od razu załapałam go nie wiedząc co to jest).
Czytałam że trzeba obserwować czy nie robi się czerwone itd. Ale faktycznie ryzyko jest minimalne jak się szybko wyciągnie. Ja od razu jak złapałam tego kleszcza to zrobiłam mu zdj żeby sprawdzić czy ma wszystkie nogi, główkę itd czy nic nie zostało, a kleszcze skaczą więc chciałam szybko zrobić zdj i się go pozbyć

1 polubienie

To ja kiedyś miała rumień wędrujący ale nie było kleszcza…… robiłam jednak badania na bolerioze …. Do tej pory nie wiem po czym ale podejrzewam że to pająk był bo pracowałam w ogródku i plewiłam

1 polubienie

Ja dlatego nie lubie prac w ogrodzie. Ani zbieranie grzybow w lesie boje sie tego cholerstwa ;(

Grzybów też nie zbieram bo się totalnie nie znam ale prace ogrodowe typu plewienie, podwieszanie i podcinanie pomidorów czy podcinanie krzewów bardzo lubię. Lubie też kosić trawę

Dla tego ważne by codziennie się oglądać i dzieci

2 polubienia

Muszę zakupić taki olejek, bo faktycznie jest to dobry i naturalny sposób żeby odgonić kleszcze a do tej pory się z takim produktem nie zetknęłam.
Do tej pory po prostu zabraniałam dziecku wchodzić w wysoką trawę czy tuje na podwórku, ale dziecko jak to dziecko zaraz i tak wejdzie gdzie będzie chciało. A widzę po swoim kocie, że zbiera kleszczy na potęgę. Nawet mimo podawania leków potrafią się przyczepić, więc jest ich sporo.
Wieczorem przy kąpieli oglądam dziecko, myje swoimi rękami, żeby w razie czego wyczuć jakieś zgrubienie. I zaszczepiłam synka na odkleszczowe zapalenie mózgu. Co prawda niby w naszych rejonach ta choroba nie występuje, ale nigdy nie wiem czy akurat gdzieś na wakacjach nie przyczepi się do niego zarażony kleszcz.

Ja teraz też jak chodzę z młodym na spacer to nie puszczam go po wysokiej trawie ale ostatnio nawet informacja że żłobka przyszła żeby sprawdzić dziecko bo w piaskownicy znaleziono kleszcza

Nie trzeba wysokiej trawy. Na zwyklym.trawniku tez są. Także trzeba dzieciaki dobrze oglądać codziennie

1 polubienie

My codzinnie kąpiemy córki i też oglądam dokładnie. Pod paszkami , okolice intymne , uszka, na główce przy splukiwaniu szamponu.

Dokładnie, my wysokiej trawy nie mamy bo kosimy 2 razy w tygodniu, a ostatnio chodził po mnie kleszcz

Kleszcze są nawet w niskiej trawie. Mój pies od dwóch dni nie wychodził za ogrodzenie. Trawę mamy skoszoną a kleszcz po nim chodził. Także te dziady są wszędzie. Ja codziennie sprawdzam małego

Oo fajnie że tak informują , i że zwracają uwagę .

Tak wiem, ale no kurczę jak przejdzie z chodnika na trawkę to nienaciągane od razu ale jak ma za kolanka to już go biorę

Najważniejsze żeby codziennie dziecko sprawdzić bo kleszcz który wbił się kilka godzin wcześniej nic nie zrobi. Już kiedyś pisaliśmy o tym że musi minąć chyba 24 godziny żeby kleszcz zwymiotował i mógł zarazicm ale bacznym trzeba być zawsze

1 polubienie

Ja kleszcza miałam nawet nad morzem …

Też o tym słyszałam że do 24h nie powinno nic być. Ja jak młody wraca ze żłobka to wieczorem jak go szykujemy do spania to go oglądam całego czy właśnie gdzieś nie przyniósł. I też wiem że nie wolną niczym tłustym smarować tego kleszcze bo to tylko szkodzi