Jak nauczyć dziecko brać smoka

masz na myśli od pierwszych dni, czy raczej po miesiącu? mam jakiegoś stracha, ze jak przestawię się na butelkę to zastopuje laktacje bo dziecko będzie słabo ssało

Że dzieci które później przestawia się na butelkę to nie chcą z niej pić…… ale też może to wynikać z rodzaju butelki …. Bo mogą mu zwyczajnie przypaść do gustu ze względu na przepływ

Eh te wybredne dzieciaczki :slight_smile: ja kupiła z Canpol tą co wygląda jak pierś?¿ to liczę że będzie z niej chciał pić :smiling_face_with_tear:

@karolina27034 odciągaj swoje mleko regularnie i butelkę raz na jakiś czas :smiling_face:. Z laktacja będzie ok i butelkę się nauczy

2 polubienia

U mnie sie to nie udalo. Corka nie chciala smoczka. Ja zaczelam dawac smoczek po 3 miesiacu kiedy juz ladnie piła z piersi i bylam pewna ze to nie wplynie na jakosc picia z piersi (zalezalo mi wylacznie na kp).
Niestety jakos w 4 miesiącu wkroczyl jeszcze kciuk :slight_smile: smoczek byl przez nia ciągle wypluwany lub gryziony. Corka ma juz 2 latka i nadal wielbi kciuk. Postanowilam ze jak juz ja odpieluchuje ( jestesmy w trakcie) i wyjda jej piatki to jakos zawalcze o odstawienie kciuka.

Kwestia uspokojenia maleństwa i rozładowania potrzeby ssania.u nas córka długi potrzebowała smoczka do zaśniecia ale jak przyszedł czas zębów nic innego nie działało. Bo nie jest problemem u niej sam etap wyrzynania a etap schodzenia. Więc smoczek jest ratunkiem by w buzi nie było wszystko co można ssać.

Mnie bardzo śmieszy jak rozmawiamy ze znajomymi co dopiero mają dziecko i są tacy dumni że dziecko bez smoczków jest. A potem się okazuje że owszem smok je ale co 5 min na piersi siedzi :sweat_smile:

@SylwiaMK to mój maz taki był że musiał mieć smoczek w buzi i w obu dłoniach, ryk zaczynał się jak 3 mu wypadał
@AnetteSo masz rację że tutaj trzeba od razu podawać mieszanie jeśli taka opcję chcemy. Szczególnie że są te butelki przypominające pierś więc to mega ułatwienie. Mnie tak karmieniem z piersi straumatyzowali w szpitalu że mialam taka blokadę że butelka tylko weszła w grę

1 polubienie

No ja mówię po perypetiach ze starszą ja miałam taką blokadę że od razu powiedziałam że ja nie będę małej karmić piersią. I tak większość karmień robi Ja czasami jedno przed snem robi moja mama zwłaszcza jak mąż pracuje do 20:00 a ja chcę ogarnąć starszą

1 polubienie

Hej! Kiedy wymieniałyście smoczek ? Z tego 0-6 msc na większy? Skąd mam wiedzieć czy to już czas na wymianę? Trzymać się sztywno tych oznaczeń na opakowaniu? Te po 6 msc wydają mi się takie duże :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye:

Ja odczekałam trochę po tym czasie (tydzień, dwa) i dałam. Daj młodemu i zobaczysz czy mu podpasuje i będzie ciumkal czy nie…. Sama ocenisz po jego reakcji

2 polubienia

My wymienialismy jak mloda miała miedzy 8-9 mcy :wink: nie potrafiła trzymać 6- 18 mcy w buzi mając 6 mcy i wypluwała :slight_smile:

2 polubienia

Te smoczki z lovi teraz mają inne wielkości w ogóle niz kiedyś. Ten 0-6m to kiedyś był 0.-3 a po 3 miesiącu był taki duży :see_no_evil: ja nie zmieniałam nigdy tak jak pisze na opakowaniu. Moi mają 7 m i dalej mają ten 0-6. Może zmianie do miesiąca

2 polubienia

A też ostatnio sluchałam w radio o " elektronicznych smoczkach" i zaciekawiło mnie określenie , ekrany zawczas podane to te elektroniczne smoczki właśnie i serwowane poniżej 3 r.ż. pozbywają emocji na buziach i wyłączają z rzeczywistostego świata / oczywiście my mamy CanPoleczki wiemy o tym :smiling_face_with_three_hearts: /
Choć ja myślę , że z umiarem i dobraną bajką tego nie zrobi takich " szkód " w głowie dziecka. Sama dawałam dziecku bajke do jedzenia jak nie było rady a trzeba było żeby starsza zjadla bo mieliśmy gdzieś jechać i żeby była pojedzona obiadem i nie potem jakimś zapychaczami.

1 polubienie

Też mi się tak wydawało więc dałam w okolicy 7 miesiąca, na początku wypluwał i brał mniejsze ale po jakimś tygodniu zaczął brać większe.
W „okresie przejściowym” zostawiałam mu 2 rozmiary i sam decydował który chce

3 polubienia

Wiesz co u mnie troszeczkę później niż po szóstym miesiącu ale dlatego że zaczął się jej odciskać i widać było że tak mocno ciągnie jest za mały

2 polubienia

A to z tarczką to dobra uwaga bo faktycznie ona może bardziej przeszkadzać niż sam smoczek. U mnie jeszcze się nie odciska. W ogóle nareszcie dorośli do lovi prime i ich nie wypluwają :star_struck:

1 polubienie

To u nas na początku był Lovi dynamiczny później lovi prime, teraz ma dynamiczny 6-18 to zaczyna jej się odciskać tarczka i widzę że ją to denerwuje a prime uwielbia i non stop szuka jak ma te dwa do wyboru to dynamiczny wyrzuca

1 polubienie

Ja mam smoczek z Luu mamy 0-3 m. I teraz kupiłam żeby był na za miesiąc 3-6 i mam wrażenie że są dokładnie takie same. Jeszcze jak odpakuję go za miesiąc to przyłożę i porównam bo może w opakowaniu tak się wydaje

@MamaSloneczka @Mamaprzygod @SylwiaMK @AnetteSo dzieki dziewczyny za odpowiedzi! Tak właśnie myślałam, że nie ma się co spieszyć i niepotrzebnie już wysterylizowałam smoczki 6-12 :sweat_smile::grinning: nie wiem gdzie mi się tak spieszy z tym wszystkim

5 polubień

Wiem co czujesz, chcesz zrobić wszystko perfekt :smiley: przy pierwszej córce też wszystko monitorowałam z metek co do miesiąca, ale z czasem podejście robi się bardziej intuicyjnie :blush:

3 polubienia

Nam CDL już przy 3msc mówiła że małej może bardziej podejść większy smoczek i żeby kupić ten 6msc+.
Faktycznie zadziałało. Nadal wypluwa ale trochę chociaż zassa :sweat_smile: