Dołączam się do Ciebie
Też mam łożysko na przedniej ścianie, właśnie zaczęłam 38tc i i nie jestem w stanie zidentyfikować gdzie mój syn ma stópki czy rączki bo kompletnie tego nie widać po ruchach i nie odbijają się na skórze brzucha tak jak na tych filmikach właśnie ![]()
Czuje że się rusza, ale najbardziej widać jak się napręży i odbijają się plecki, dupka czy tam nie wiem co
wtedy na brzuchu mam góry, doliny, stożki wulkaniczne, zapadliska, wszystko
2 tygodnie temu na kontroli mały miał 2500g, ale moja waga stanęła w miejscu… i trochę zgłupiałam, bo ja nie tyję, a nie wiem czy maluch rośnie ![]()
Z racji tego, że mój maluch jest drobny (na szczęście cały czas w granicach normy) to na kontroli pytałam ginekolog czy to że ja nie tyje (bo moja waga też chwilowo stanęła w miejscu) ma jakiś wpływ na jego wagę i może jak będę więcej jadła a mniej się ruszała to maluch przybierze, ale mi powiedziała, że nie ![]()
żeby się tym nie stresowała że to nie ma wpływu, a maluch sobie rośnie, jak kopie jak zwykle to jest ok ![]()
Też miałam łożysko na przedniej ścianie i nie potrafiłam powiedzieć jaka część ciała bobasa mnie kopie. Ruchy dziecka nie były mocno wyczuwalne właśnie przez umiejscowienie łożyska. Czasami na usg maluch mocno się wiercił a ja tego w ogóle nie czułam. Pod koniec ciąży już były mocniejsze, tzn bardziej widoczne. Ale nigdy nie miałam tak że ruchy bobasa mnie wybudzały, za to zgaga bardzo często nie pozwalała mi spać
W pierwszej ciąży syn był bardzo duży na ostatnim usg w szpitalu waga wyszła prawie 4600, łożysko było na tylnej ścianie i prawie w ogóle tego nie odczuwałam, takie lekkie falowanie, czasami mocniejszy kopniak. W tym momencie jestem w 34 tygodniu i mała ma 2120 więc sporo mniej, a te jej ruchy są okropne
wypycha się bardzo mocno, nie mogę usiąść na kanapie bo czuję, że jakaś jej część ciała blokuje moje ruchy, czasami jak mnie kopnie to mnie zgina w pół. Ostatnio jak piłam wodę i trzymałam szklankę na brzuchu to tak się ruszała, że mi się woda ze szklanki wylewała jak nie upilnowałam ![]()
![]()
@Mamaprzygod ja od północy miałam już nie jeść ani pic i do 13 czekałam
ale dawali kroplówki to jakoś dało się radę ![]()
@MamaSloneczka dziękuję ![]()
@Magdallenka0897 ja to nieraz to z tym jednym maluchem nie ogarniam , ale jak by trzeba było to i trójkę by się ogarnęło ![]()
![]()
@Efektdomi ciekawe jak to się też odczuwa mając dwójkę w brzuchu maluchów
poza tym że na pewno jest dużo ciężej
No pewnie, jakby trzeba było to by sie jakoś dało rade
@Mamaprzygod a jak tam u Ciebie ?
Też tak właśnie zawsze chciałam , zeby właśnie rodzić raz i najlepiej jeszcze mieć parkę
ale no tak łatwo to nie ma ![]()
Tak ładnie idealnie to tylko na zdj czy instagramie wygląda , rzeczywistość jest zupełnie inna ![]()
Ja chciałam bliźniaki, ale później było mi smutno, jak pomyślałam, ze ciążę i okres takiego niemowlęctwa przeszłabym tylko raz
także dobrze, że wyszła tylko córka ![]()
nie ma czego żałować, trzeba akceptować to co przynosi nam los ![]()
@Maja.zielonka @Mamamiski ja nawet jakiś czas szukałam na Internecie czy sa jakieś sposoby żeby mieć bliźniaków ![]()
a jak byłam u ginekologa to Pani do mnie , a Pani poczeka czy tu nie ma drugiego zarodka , już moment się cieszyłam , ale potem sobie myślę fajnie jak się to przechodzi jednak dwa razy od nowa niż tylko raz i też bardziej jesteśmy zmęczeni nie mamy siły to też wszystko inaczej
Słyszałam, że jak ma się łożysko na przedniej to niektóre kobiety wgl nie czują, albo bardzo pozno zaczynają. Pamiętasz w którym tygodniu pierwszy raz poczułaś? Bo ja pamiętam że już od 18 tygodnia coś czulam. Mama zawsze myśli, że może coś zrobić lepiej dla swojego dziecka ![]()
@Mamaem ja miałam przyjechać na czczo do szpitala. To zjadłam o 22. Ale o piciu nikt nic nie mówił
i o 8 napilam się wody. I potem się mnie pyta lekarka o 9 czy nic nie jadłam i nie piłam, a ja mówię że szklankę wody wypiłam, to stwierdziła że mi nie zrobią CC tego dnia. Ale ja miałam o 12:45 to przecież już dawno tej wody nie było w żołądku
Kurczę niepamietam dokładnie, ale pamiętam że na grupie styczniowych mam dziewczyny pisały, że już czują ruchy i były takie szczęśliwe, a ja jeszcze nie czułam
i wtedy mi gin wytłumaczyła co i jak i dlaczego one już czują, a ja poczuje ale chwilę później
teraz już czuje regularnie, ale raczej odbitej stopy na brzuchu nie zobaczę ![]()
![]()
Ja też usłyszałam, że mam poczekać, bo chyba jest drugi
chociaż nie powiem trochę mnie to przeraziło hahaha
Ten noworodkowy czas niemowlęcy jest na prawdę piękny
i fajnie go tak przeżyć nawet kilka razy mimo trudów ![]()
Hahah, są plusy i minusy w bliźniakach ![]()
@Maja.zielonka oj tak, i ten czas zdecydowanie leci za szybko
Ja raz rączkę widziałam i ja złapałam, a potem sobie ubzduralam że może za mocno dotknelam i coś małemu zrobiłam ![]()
@daga1271 ja też nie rozumiałam dlaczego, ale oni mówili że jak jest znieczulenie to tak musi być i jeszcze dali mi do wypicia kieliszek cytrynianu czegoś tam by to co tam jeszcze zostało wody czy jedzenia się zneutralizowalo
Tak, masz rację, a po prostu myślałam że wodę to tak do 2 h przed można pić, nie wiem skąd to wzięłam