To ja też swoje walentynki wstawię ![]()
Kwiaty od męża i taka kolacyjka jak już dzieciaki nam poszły spać ![]()
Ale dziewczyny super spedzilyscie Walentynki
ja dostalam prezent od meza ale mielismy kiepski dzien bo moja mama miala operacje i caly dzien siedzielismy jak na szpilkach ![]()
To faktycznie w stresie nie myśli się o świętowaniu… Jak mama po operacji?
Dziekuje dobrze , narazie dochodzi do siebie ![]()
U nas romantyzm na całego- kupiłam sobie sama kwiaty na walentynki
rano pojechałam na zakupy spożywcze więc tak z rozmowy z mężem wyszło że sama sobie kupię żeby już nie marnować później czasu na wycieczkę męża po kwiaciarniach ![]()
@ewelka8990 dobrze że mama dochodzi już do siebie
Dobrze że wszystko dobrze , to najważniejsze. A walentynki przecież obchodzisz z mężem je codziennie tak naprawdę więc nic straconego
każdego dnia możecie sobie świętować ![]()
Zwierzaczki dobrane pod kolor
ale ciekawy odcień rudego na ten kot ![]()
Ej dokładnie! U mnie też czegoś takiego nie było, żeby jeszcze osoby towarzyszące nauczycieli zapraszać i burmistrza i połowę rady miasta i powiatu ![]()
Jak Ci idzie organizacja chrzcin?
Ja wczoraj dostałam wycenę za talerzyk.
2 dania plus tort, 235 zł/os. Napoje we własnym zakresie, ale chyba sala jest udekorowana, muszę jeszcze doczytać. ![]()
@Karcia ktoś się musiał na to zgodzić, nie wiem kto, a nauczycielom tylko w to graj…
Tym bardziej że studniówka jest dość bolesnym kosztem bo wypada zaraz po świętach.
O kurcze niezła kwota
ja dostałam wycenę menu 180zl zupa obiad i zimna płyta, napoje w cenie. Tort we własnym zakresie. Ale mój mąż nie może przełknąć takiego wydatku kilku tys na obiad bo ciułamy na wymianę auta… mamy mieć 20osob i w sumie tyle zawsze było na urodzinach córki które organizowaliśmy w domu tyle że bez obiadu. Więc Teściowa zaoferowała że zrobi nam roladki i ugotuje rosół. Szwagierka i moja mama zrobią po placku. Ja się jeszcze zastanawiam czy się skusić na jakąś zimna płytę na zamówienie czy się oszukiwać że ogarnę to sama
także moje plany się zmieniają co chwilę o 180st
jutro muszę iść do kościoła w ogóle zapytać o mszę, bo już obiad zaplanowałam a najważniejszego nie załatwiłam
Znaczy tak, u nas zimna płyta i ciasta, słodki stół w cenie. Ale min. 35 osób, u nas na pewno tyle będzie albo i więcej. Z napojami 250.
A jeżeli chce 3 dania to z napojami 270.
Ale płace i nic mnie nie interesuje. A w domu nie pomieszcze tyle osób ![]()
To już dużo faktycznie. U mnie mimo że bliźniaki to mamy za chrzestnych wszystkich z najbliższej rodziny więc lista gości się nie powiększyła. Do tego dzieci w rodzinie też nie ma za bardzo bo dwójka, oprócz moich. Nie uśmiecha mi się latać z talerzami ale mam powiedziane że mąż wszystko ogarnie z mamą a ja będę karmić dzieci
u nas sami swoi to tak nie musi być sztywno podane do stołu
To i tak całkiem niezła cena
bo u mnie 270 zł, w tym 3 ciepłe dania.i ciasto, a napoje i tort dodatkowo musimy dokupić ![]()
i też będziemy mieć właśnie ok 40 osób, więc masakra
ale w domu to nierealne żeby zrobić. Ale takie koszty to są teraz że dramat… A jeszcze przecież ile innych jeszcze kosztów przy takiej organizacji ![]()
@Mamaprzygod my chyba też będziemy robić w domu bo ceny w restauracjach to lekka przesada. Gdybyśmy poszli na normalny obiad to za zupę, drugie danie i deser zapłacilibyśmy 120 zł, a jak jest to ten sam obiad ale na chrzciny to już kosztuje 190 … do tego gdybyśmy chcieli zimną płytę to 90 zł za osobę … no przegięcie straszne z tymi cenami. Ja rozumiem że przy imprezie okolicznościowej jest więcej pracy bo wszystko musi być podane w tym czasie, ale do tych opłat jeszcze dodatkowo doliczają serwis 5%.
jeszcze się zastanawiam nad wynajęciem świetlicy wiejskiej, łatwiej będzie się pomieścić, bo mimo że miejsce w domu jest to mamy tylko 8 krzeseł
Może też podzianie do kół gospodyń wiejskich czy robią też obiady na takie imprezy.
Ja myślałam nad cateringiem do domu, tu już kwota 100-150zł os z knajpy a prywaciarze może jeszcze mniej. Ale jak już gadaliśmy z teściową i szwagierka to one że co za problem ugotować gar rosołu i te roladki bo można łatwo odgrzać. Nawet pieczone ziemniaczki na dwa air fryery się zrobi
@Mamii to kwota większa niż za wesele moje w 2021
co to się odwaliło z tymi cenami. Moja oferta jeszcze najkorzystniejsza z tych wszystkich i najmniej osób to mi wychodziło 3600 jakoś a u Was
to jak małe wesele. A gdzie komunie za 9 lat!
Powiedźcie mi ile za tort u was liczą taki na 24os przykładowo? Ja nie wiem ale spoko by było do 300 … za składniki jak liczyłam kiedyś sama to około stówki mi wychodziło
Ja o torcie jeszcze nie myślałam
zastanawiam się czy w ogóle kupować tort bo nawet na ślubie nie mieliśmy no ale ślub był we Włoszech. W rodzinie tak średnio każdy przepada za tortem więc zastanawiam się czy jest sens płacić 500 zł lub więcej za coś co każdy zje z przymusu. Później na uroczystości takie jak roczek itp już tort będzie obowiązkowo.
Moi rodzice robili chrzciny w domu, rosół tata ugotował wcześniej, ziemniaki i mieso mama gotowała już po powrocie z kościoła. Ale wszystko było przygotowane wcześniej
A no jasne, jak masz ekipę do gotowania, która powiedziała, że dacie radę, to super jak pomogą
i jak się pomieścicie to jasne że.nie ma co przepłacać
u mnie za dużo osób żeby przygotować samemu na tyle i ich pomieścić gdzież ![]()
Ale ceny są ogromne to fakt, zwalają z nóg
i to prawda że jak na wesele
choć u mnie w 2022 roku już mieliśmy ponad 300 zł więc nie wiem co by było teraz
i Was jakieś lepsze te ceny ![]()
Aa o komunii za kilka lat strach pomyśleć ![]()
Co do tortu, to u mnie powiedziano 110 zł za kilogram tortu
ale nie pamiętam ile mi powiedzieli że muszę zamówić na tą moją listę gości, gdzieś zapisałam to jak znajdę to dam znać ![]()
![]()
Edit. Znalazłam!
Około 3,5 kg na 30 osób, to jakbyś chciała na te 24, to pewnie jakieś 3 kg, czyli coś w granicach 350 zł
ale może u Ciebie będą jakieś korzystniejsze ceny ![]()
U nas na studniówce nauczyciele nie brali osób towarzyszących. Dziwne, też chyba bym nie chciała płacić za wszystkich. Wiadomo, że nauczyciel to gość, ale już ich goście, to nie moi goście ![]()