Oj ja też miałam przygodę z siłownią
chodziłam do momentu, aż nie zatrudnili tam chłopaka, z którym chodziłam do szkoły, niesamowicie mnie peszył i się wstydziłam i przestałam chodzić ![]()
a co do ćwiczeń z Chodakowską jak dziewczyny wcześniej pisały, to swojego czasu było to moje ulubione zajęcie, tak się wciągnęłam, że było mi mało i dokładałam coś od siebie jeszcze, przed drugą ciążą próbowałam wrócić do tego ale ledwo 10 minut wytrzymałam
ale nie ma co, wszystko przed nami dopiero ![]()
A zawsze sama biegałaś ? Czy miałaś kogoś do towarzystwa ?
Ja też rzadko kiedy je realizuje
nawet jeśli to jakieś błahostki ![]()
To trzeba myśleć w druga strone
jak postanowienia robia nam na przekór to zamiast myslec schudnac 10 kilo - przytyc 10 kilo
one nam to my im
moze wtedy sie uda ![]()
Gorzej jak się wtedy przytyje 20 ![]()
@asiam1 @Mamamiski hahah dobre, szkoda że to tak nie działa ![]()
Ja przed ciążą też chodziłam na siłownię, potem w ciąży pierwszej na zajęcia dla ciężarnych, 3 miesiące po wróciłam ale na zajęcia. Ale teraz planuje ćwiczyć w domu, bo na takie wyjście ciężko będzie mi się zebrać, ewentualnie na basen. Oj ja z Chodakowska tez nie dawałam rady. Trudne są to zestawy ![]()
![]()
mi po poerwszej ciąży zostały kg ale dużo schudłam w pierwszych miesiacach karmienia piersią, a jadlam na co mialam ochote ![]()
Ja planuje ćwiczyć z Lewandowska + ćwiczenia zalecone przez fizjo. Kiedyś kupiłam na black friday dożywotni dostep do jej aplikacji i są tam jakieś ćwiczenia po połogu i dla ciężarnych więc będę od stycznia ćwiczyć ![]()
W ciąży dużo spacerowałam z psami, chodziłam na zajęcia dla ciężarnych i ćwiczyłam też w domu i naiwnie myślałam że po porodzie przez to będzie mi łatwiej wrócić do figury sprzed ciąży, no ale niestety w spodnie sprzed ciąży to ja się długo nie zmieszczę
Sama
należę też do drużyny biegowej więc czasem z kimś pobiegam, ale głównie sama, lepiej szczerze mówiąc mi samej, taki czas tylko dla mnie ![]()
@Wesola95 ja kiedyś trenowałam lekkoatletyka i biegałam na średnie dystanse tzn 600, 800, 1000, 1500 i nawet mam dwa rekordy mojego miasta, chyba nikt ich nie pobił jeszcze. Ale teraz to ciężko byłoby mi się zebrać i biegać.
Za to moja siostra się zawzięła i biega w spartanach to dopiero jest wyczyn.
My rok temu wprowadziliśmy się do nowego domu i nowej gminy, jak tylko zobaczyłam, że jest organizowany półmaraton gdzie można zdobyć tytuł najszybszego biegacza w gminie to bez zawahania się zgłosiłam i wygrałam
niestety teraz w 2025 ten tytuł został mi odebrany bo ciąża nie pozwoliła mi na bieganie półmaratonów, ale za rok wrócę po swoje! Wrócę silniejsza ![]()
![]()
Raz brałam udział w runmagedonie, ale to nie moja bajka, jak trzeba było wskoczyć do bajora a potem jeszcze się taplać w błocie to nooo way, źle to wspominam, mąż mnie potem nie chciał zabrać do auta ![]()
No właśnie moja siostra taple się w tym błocie czy płynie w jakimś zbiorniku wodnym ![]()
@daga1271 20 km ??? To również szacun ja jednego nie przebiegnę tak słabą kondycję mam
@Mamaem jeszcze trochę i będzie wiosna raz dwa zgubimy nasze nadmiary kilogramowe ![]()
![]()
@Kalusia161 a jeśli chodzi o Cc orientujecie się kiedy już można swobodnie zacząć ćwiczenia ? @Wesola95 orientujesz się może po Cc kiedy można zacząć biegać ?
To żeś mi zadała pytanie
powiedziałabym, że takie 3 msc po to minimum, ale najlepiej to i tak oceni fizjo uro, czy tam się wsyztsko ładnie goi czy nic nie ciągnie itp i jak nie ma przeciwwskazań to ruszać zaczynając od marszobiegów ![]()
@Maja.zielonka nie zaczynalabym po cc nic na własną reke. Warto najpierw do fizjo uro sie udać.
@asiam1 ja się obawiam, ze tez po kilometrze biegania Ktoś musialby mnie ratowac.
@Wesola95 bylam pare razy na stepie jak na moich zajeciach (bpu) nie bylo miejsca. Ojj za duzo trzeba myslec. Bo niby ćwiczenia na stepie ale jednak uklady. Tez nie dla mnie.
Tak sobie właśnie myślę, ze 4 lata temu tak mi sie chciało zrobić forme, jezdzić na fitness. A teraz w ogole… a kg nir ubywa niestety
@Maja.zielonka jak byłam w szpitalu to chodziła fizjo i pokazywała ćwiczenia po cc i SN, moze w szpitalu w którym rodzisz też jest fizjo uro?
Na pewno od pierwszych dni warto robić ćwiczenia oddechowe zwłaszcza oddech przeponowy, ćwiczenia poprawiające krążenie tj krążenie stopami w kolo (stopy leżą na łóżku), odginanie stóp do siebie i od siebie i na boki , przyciąganie nóg po łóżku (pieta leży cały czas na łóżku i trzeba przeciągnąć nogę), podczas leżenia można unieść pupę do góry (mostek biodrowy). To są ćwiczenia które pokazała mi uro fizjo w szpitalu, po porodzie SN też będą ok. Można od pierwszych dni kłaść się na brzuchu, najpierw na jakiejś poduszce, to pomaga na obkurczanie się macicy, ja niestety tego nie robiłam przez ból piersi (zapalenie, ropa itp)
Z innymi ćwiczeniami lepiej się wstrzymać do wizyty u ginekologa 6tyg po porodzie i fizjo.
Z bieganiem trzeba się wstrzymać minimum 3 miesiące po cc
Ok to i tak z jakimiś większymi ćwiczeniami to najprędzej na wiosnę bym ruszyła
teraz popróbuję te co mi wypisalas , na delikatnie ![]()
Cudowne piżamki
. Urodzę dzieci
Ale super, że w szpitalu, w którym rodziłaś była fizjoterapeutka! U mnie niestety nie było i po połogu poszłam na wizytę prywatnie, żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku.