Jakie macie noworoczne postanowienia na 2026?

Mnie to wkurzało, że mogłam więcej czasu poświęcić na matematykę czy języki ale nie mogłam bo musiałam się uczyć jakiś dat , które nic nie wniosły do mojego życia i gdyby nie ta historia czy czytać książek i pisanie rozprawek to bym się uczyła więcej języków i teraz bym coś chociaż potrafiła a tak nic nie potrafię , bo nie było czasu żeby się nauczyć na wszystko i nieraz robiło się ściągi… ja wstawałam o 5 bo o 6:10 miałam autobus do szkoły i ponad 1km musiałam iść pieszo na przystanek , godzinę ponad jechałam do szkoły a ok 18 byłam w domu , i nie miałam już siły się uczyć bo zawsze spałam i uczyłam się w weekendy albo w drodze do szkoły w autobusie… @SylwiaMK ooo ja naukę jazdy samochodem też wspominam dobrze , pamiętam jak mnie chłopak uczył najpierw jeździć w lesie i ryczałam bo mówiłam że sobie nigdy z tym nie dam rady a teraz nawet nie myślę co robię i tylko jadę :smiley:

Edukacja w Polsce jest jaka jest, też uważam że takie przedmioty jak plastyka czy muzyka są spoko o ile są dodatkowe i dziecko jest zainteresowane którąś dziedziną.
Ja nie mam talentu ani do jednego ani do drugiego i zazwyczaj oceny z tych przedmiotów zaniżały mi średnią :laughing:
Może zanim nasze dzieci pójdą do szkoły nastąpi jakaś kolejna edukacyjna rewolucja i nie wiem - wprowadzą może możliwość nauczania w domu przez rodziców i może wtedy my będziemy mogli zdecydować co naszemu dziecku może się przydać a nie jakiś system :sweat_smile:

Mnie ogólnie rozwaliła informacja na temat wprowadzenia ostatnich aktualizacji ortograficznych, nie wiem czy słyszałyscie?
Że teraz m.in. mieszkańca danego miasta czy dzielnicy zapiszemy z dużej litery, jeszcze jakieś inne zmiany…
Co o tym myślicie?

Generalnie po tych zmianach, to ja powinnam cofnąć się do podstawówki albo przejść jakiś szybki kurs aby skorygować swoją wiedzę z języka polskiego :smiley:

A najbardziej to wkurza mnie to, że tony słowników nadaje się do kosza…

To prawda , ja mam wrażenie że tyle lat szkoły studia i wszystko na marne

Taaak, też to widziałam , dla mnie to bez sensu ja nie wiem kto to wymyśla i po co :sweat_smile: ja też bym musiała się cofnąć do podstawówki , żeby znowu wiedzieć jaka powinna być pisownia :sweat_smile: u nas każda gmina zaraz po wybiciu napisała o tym na Facebooku :sweat_smile: coś musieli wymyślić , żeby mogli sprzedawać nowe słowniki … a ile to papieru do kosza…

Boze serio … bez sensu … jestem ciekawa jakie madre glowy nad tym siedzialy i wymyslily :roll_eyes: nie wiem czy slyszeliscie ale kiedys ,ale wam podesle :

Jak moga oceniac na podsatawie klucza skoro , wiele rzeczy mozna rozumiec dwojako :woman_shrugging:

Dzieci dziś żyją w zupełnie innym świecie niż my.
My dorastaliśmy w czasach gdzie pieniądze praca i obowiązki były czymś naturalnym . Teraz wiele rzeczy jest „niewidzialnych” pieniądze są w telefonie, zakupy przychodzą same, a praca rodzicow bywa dla dzieci kompletnie abstrakcyjny. My jako rodzice czesto chcemy dac dziciom lepsze dzieciństwo jak mieliśmy , tylko najgorzej jak wtedy dzieci niewiele robią , nie doceniają , nie doświadczają tez konsekwencji. Za dużo młodych ludzi przygląda się temu życiu w Internecie , tam nie widać wysiłku, pracy , wyrzeczeń . Tylko też każde pokolenie narzekało i będzie narzekać na następne

1 polubienie

Nie widziałam nigdy tego wcześniej, no jestem w szoku… to jest chore . @Maja.zielonka to masz rację, pamiętam jak byliśmy kiedyś nad morzem, i każdy chciał od rodziców jakąś kasę na automaty , żeby iść się pobawić to każdy tam dostał po 50 zł a jeden dostał kartę i mógł se wydawać ile chce… no i jak oni uczą dzieci , co potem z kogoś takiego wyrośnie , w sumie teraz jest pełnoletni i dalej tata mu na wszystko daje

Tak , stad tez gdy mnie pytali kim chce zostac w przyszlosci to mowilam : aktorka , weterynarzem , lekarzem i tak dalej a dzisiejsze dzieci odpowiadają: influenserka , tiktokerka , streamerka :woman_shrugging:

Nie dziwi mnie że dzieci chcą być influenserami, np taki Książulo za jedzenie kebabów miesięcznie zarabia 400 tys z samego yt, a do tego jeszcze współpracę reklamowe… no dla mnie to praca marzeń, żeby jeździć po Polsce i oceniać jedzenie :joy: lekarz nie dość że musi być po studiach to jeszcze tyle nie zarobi.

1 polubienie

No właśnie… przykre ale prawdziwe… :frowning: @SylwiaMK ale co to za praca
:face_holding_back_tears: nie będą chcieli się uczyć tylko coś wstawiać bo na nauce nie zarobią :sweat_smile:

Tak tylko na samym "chce i juz " sie nie konczy . Zeby ludzie chvieli Cie ogladac musisz byc ciekawa , miec charyzme i tak dalej . Dodatkowo miec wiecej szczescia niz rozumu :sweat_smile: jak to sie mowi . Ja sie zawsze do meza smieje , ze teraz musi pracowac bo jak bylam mlodsza to sie wstydzilam nagrywac filmiki na musicaly :laughing:

Dużo ludzi właśnie też wstawia siebie tak dla beki, wstawia jakieś głupoty i potem stają się sławni tak jak sławną stają się „Stegna” i to miejsce zawsze mi się kojarzy z tą Panią, a ile ludzie specjalnie przyjechali w to miejsce , my też byliśmy w zeszłym roku . :smiley: no i ile ludzi. Potem robiło z tego jakieś piosenki i filmiki przerabiali na swoje :smiley: najgorsze jest , jak mamusie wstawiają swoje maluchy ledwo co się urodziły a już są w internecie nagrywane od każdej strony, i nagrywane gdzie są co robią , co zjadły itd

1 polubienie

Hahaha najlepsza robota na święcie, nawet u mnie w miescie byl i chwalił :rofl:

Niestety takie miejsca stają się sławne, ale kosztem tej osoby, bo ta starsza Pani była po prostu schorowana. Oczywiscie ludzie tam pojechali, wstawiali filmiki, ale baaaardzo dużo osób ją wyśmiewało w komentarzach.
Tak samo swego czasu, chyba w tamtym roku był sławny sylwester u jakiegoś chłopaka, chłopak codziennie dostawał mnóstwo wiadomości, że przyjadą do niego itp…

Widzialam.o tym sylwestrze i szkoda mi bylo go ale tak naprawde on zaczal o tym sylwestrze a ludzie to podłapali i pozniej niemial spokoju

A tego to ja akurat nie widziałam ani nie słyszałam chyba :thinking: @ewelka8990 @Mamamiski a można to gdzieś jeszcze znaleźć ? Poczytać o tym?

Wpisz w wyszukiwarkę sylwester u Zduniaka, to powinno ci wyskoczyć sporo na ten temat

1 polubienie

A to go już kojarzę, ale ile teraz ma polubien na tt (4,2mln) i widzę że w tym roku też nagrywali nowe filmiki o nim

Z tego to nawet powstała piosenka :sweat_smile: jak z mężem byliśmy na Rodos to jeden z kurortów nazywał się własnie Stegna - oczywiście musieliśmy machać pamiątkowa foteczke :sweat_smile:

@Mamamiski Na początku może to i było zabawne, ale jak później ludzie pisali do niego w komentarzach, że zbierają się na tego Sylwestra całymi busami i on pisał tam, że żadnego Sylwestra nie ma i wgl to żal mi go było :frowning:

2 polubienia

To fajnie , jak masz możliwość mieć tyle swoich warzyw :smiley: a sama zawsze przy tym wszystkim robisz ?