Kolczyki u dziewczynki

Moja zuzia też od niedawna ma uszy przekute. Będzie większa to moje kolczyki będzie podbierac.

Ja przebiłam uszka swojej coreczce jak miala 9 miesiecy i uważam, ze lepiej przebic maluszkowi. Corcia nie wiedziala co sie dzieje, a co za tym idzie nie bala sie i nie plakala. Szybko sie zagoily bez zadnych komplikacji. Pozdrawiam

Ja z tego co pamietam mialam przebijane gdzies w okolicach 4-5r.z., tez u kosmetyczki pistoletem i niestety papraly mi sie troche po tym. Dlatego tak sie na ten pistolet “obrazilam” i chcialabym, jesli juz, przebijac u piercera.

Jak dla mnie takie dziecko z przebitymi uszami poniżaj roku to przesada ale to tylko moje zdanie

Kasaiaa, to Twoje zdanie, masz do niego prawo. Inne mamy maja widocznie inne. Ja z jednej strony tez uwazam, ze takie malutkie dziecko z kolczykami to nieco przesada z drugiej jednak tez widze, ze niekiedy wyglada to uroczo… no coz. Kazdy ma swoj rozum i podejmuje decyzje :slight_smile:

Gdy nie miałam dziecka uważałam, że to fajnie jak malutka dziewczynka ma kolczyki, ale teraz swojej córce nie zrobiłabym na siłę. Obecnie ma 3 lata i mówi, że nie chce, bo będzie bolało i ja wcale jej nie namawiam, poczekamy. Nabierze odwagi to wtedy zrobimy. Kolczyki już ma bo dostała na chrzest 2pary :slight_smile:

No jesli corka nie chce to nawet sie nie ma co zastanawiac. Gorzej, ze moja chce :stuck_out_tongue:

Oj temat na wiele kontrowersji :slight_smile: Ale uważam ze kazdy rodzic zrobi jak bedzie uwazal i juz. Jedne dzuewczynki maja, inne nie. Jedne mamy chca bardzo zrobic, inne sa przeciwne. Zawsze bedą za i przeciw. Uważam, że nie nam sie wtrącac w zycie 2 czlowieka (o ile krzywda mu sie nie dzieje). I niech każdy patrzy na siebie i tak by bylo najlepiej. Nic nikomu nie da pisanie…ojoj taka mala tak nie mozna itd itp. I tak rodzic zrobi co bedzie chcial i tak :slight_smile:

Kiedyś słyszałam, że jak już ktoś chcę przekuć uszy to najlepiej zrobić to do roku czasu, a później po trzecim roku życia. Gdyż ucho też się kształtuje i po rou do trzeciego roku nie powinno się przekuwac uszu. Ale każdy robi jak uważa. Rodzić wie lepiej co jest dobre dla dziecka bo to on wychowuje swoje dziecko.

Oo Justyna a to ciekawe, co to za rewelacje… dasz rafe to odszukac? Ciekawa jestem przyczyn. Przeciez w pierwszym roku zycia ucho tez sie ksztaltuje i to nie wiem czy nie intensywniej niz miedzy rokiem a 3 urodzinami?

Michuni postaram się i dam ci znać w tym wątku.

Bede wdzieczna :wink: Nawet troche googlowalam na wlasna reke ale jakos nie trafilam.

Mi kiedyś artykuł wpadł w ręce. W jakiejś gazecie czytałam. Moja kuzynka jak swojej córce przekuwala uszy to też się pytali czy dziecko nie ma roczku skonczonego bo potem trzeba czekać.

Kurcze to ciekawe, czym to jest uzasadnione…pierwsze slysze.

Ja słyszałam już to kilka razy. W necie nic nie mogę znaleźć na ten temat.

Bylismy w sobote w takim nieco wiekszym sklepie i mieli tez kolczyki dla dziewczynek, moja Klara po raz kolejny stwierdzila ze chce miec kolczyki i ze mam jej zrobic dziurki… Chyba musze zrobic rozeznanie czy jakis sensowny piercer zrobi niespelna czterolatce dziurki w uszach :smiley:

Moja znajoma dzisiaj poszła przekłuć uszy swojej córeczce. Ma ponad 1.5 roku. Nic nie mówili, że w tym wieku się nie powinno.

ooo pierwszy raz słysz,ę o czymś takim, że po roku nie powinno si,ę dziecku robić kolczyków.

Ja nie będę swojej córce przebijać uszu :slight_smile: chyba, że jak trochę podrośnie i sama stwierdzi, że będzie chciała mieć kolczyki. Nie mam takiej presji, że musi je nosić:)

Magiczny Pazur, a jaki wiek masz na mysli “troche podrosnie”? Bo moja ma 3.5 roku i wlasnie domaga soe kolczykow, a ja mam watpliwosci czy to dobry pomysl.