MichuNi w sumie nie mam żadnego konkretnego wieku na myśli
bardziej to, kiedy będzie świadoma, że np. na pewno chce mieć kolczyki
myślę, że 3,5 roku to taki wiek, że dziecko naprawdę dużo rozumie, może warto, jeśli mala chce? Chyba, że Ty jesteś przeciwna, to wtedy co innego ![]()
No szczerze mowiac jestem w rozterce bo tez bym chciala, skoro ona chce to w sumie ok, ale z drugiej strony nie chce jej przebijac u kosmetyczki a u piercera, a tu potrzeba troche wiecej cierpliwosci no i piercerka z ktora ostatnio rozmawialam mowila ze to bardzo zalezy od budowy uszka, bo moze byc po prostu za wczesnie. Jak sie przekluje uszko z malutkim platkiem to kolczyk moze zostac odrzucony, albo dziurka wraz ze wzrostem ucha bedzie sie przesuwac i wyladuje gdzies w glupkowatym miejscu.
Mowila, zeby wpasc z mala sie pokazac i wtedy zdecydujemy. No i pewnie tak zrobimy ![]()
To już decyzja należy do Ciebie
Po konsultacji z profesjonalistą na pewno podejmiesz słuszną decyzję. No i jakby nie było, to łatwiej wtedy będzie CI ją podjąć ![]()
Ja swojej pierwszej córce przebiłam uszy jak miała 10 miesięcy i później nie chciała nosić kolczyków bo w szkole ktoś pociągnął albo zachaczyła o szalik…teraz ma 15 lat i dalej nie nosi.Druga córcia ma rok i mimo nalegań że to tak ładnie to nie przekuwałam bo doszłam do wniosku że jeśli będzie chciała to sama zadecyduje.
Ja córce przebijałam uszy u kosmetyczki dopiero po skończonym 2rż.tak nam doradziła.Mowila,że zbyt wczesne przebicie może wiązać się z różnymi komplikacjami.
No wiec bylysmy u piercerki, ktora uznala, ze warto poczekac jeszcze rok bo uszka ewidentnie jeszcze rosna i moglyby nam te dziurki przewedrowac. Takze w przyszlym roku idziemy sie znowu pokazac i wtedy sie okaze ![]()
MichuNi, myślę,że nie ma się co spieszyć.Ktos kto fachowo to robi,ma o tym pojęcie to poinformuje czy już można wykonać taki zabieg czy jeszcze nie.
Dobrze,że macie kogoś tak szczerego,że powie prawdę a nie myśli tylko o tym aby zarobić.
Tak, przyznaje, ze bardzo sie ciesze z tej znajomosci i szczerosci; poznalysmy sie przypadkiem, jej salon jest niedaleko Klary przedszkola i wpadlysmy po prostu po przedszkolu. Klara chyba troche odpuscila, nie naciska jakos bardzo na te kolczyki, wiec poczekamy spokojnie ![]()
Michuni o proszę super że ktoś nie jesy chętny tylko na pieniążki a patrzy wlansie na to pod tym względem. Ja miałam przekliwane uszy jakos na 5 czy 6 lat i szczerze jestem zadowolona też myślę bym czekała jakbym miała córkę wlansie do tak 4 lat
O, no widzisz, może faktycznie warto poczekać, dobrze, że Klara odpuściła. Zawsze możesz jej zamiast kolczyków kupić np. bardziej ozdobne gumki, czy spinki ewentualnie jakąś bezpieczną bransoletkę “na wyjścia” ![]()
Nieee, sobie przebilam w liceum i cierpiała potem trzy dni. Dziecku bym tego nie zrobiła. Po co maluchowi kolczyki? Trzeba dbać o higienę dziurek, w przedszkolu łatwo zaciągnąć...
Ja jak narazie nie planuje córce kolczyków, tym bardziej że sama mi mówi, że jeszcze nie chce (ma 4.5 roku). Znajomej córka jest w tym samym wieku i ma już przekłute uszy, ale co chwile gubi kolczyki, szczególnie w przedszkolu
Ja myślę że ja przebije mojej córeczce uszy wtedy kiedy sama będzie chciała, to będzie jej decyzja
Ja zrobiłam na pół roku i cieszę się że mamy to za sobą obeszło się bez osoczu super szybko i ładnie się zagoiło i mamy z głowy
ja poszłam z chrześnicą wteyd kiedy ona zadecydowała, miała wtedy ok. 4 lat, ale niestety jej się nie chciało ładnie goić.
Ja też jestem zwolenniczką tego żeby dziecko samo zdecydowała czy chce i kiedy chce mieć kolczyki a nie przebijać jak jest maluszkiem .
A ja sama nie wiem kiedy się zdecydować na przekłucie uszu. Chociaż córka jeszcze w brzuchu. Mam trochę obaw. Z jednej strony im mniejsza tym lepiej zniesie strach a może nawet nie poczuje. Z drugiej strony boję się że no np w okolicy roku to będzie ciekawa co ma w uchu i pociągnie albo połknie
Mamslobuziakow właśnie tego się obawiam,że choć córka ma trzy lata to będzie szarpać za to. Z drugiej strony boje się ,że to jej wypadnie i brat znajdzie i do buzi włozi. Ja niejednokrotnie zgubiłam kolczyki,więc jakby dlatego biorę to pod uwagę. Dla mnie dzieci w kolczykach wydają się takie starsze. Kiedyś pewnie jej przebijemy bo kolczyki czekają,ale myślę�
Ja chce córce przekuć jak skończy półtorej roku.
Ja się zastanawiałam na 2 urodziny ale jakoś się bałam