Ale rok wytrzymał to chyba dużo co ? ![]()
![]()
U mnie akurat storczyk stoi już 9 lat.
Nic szczegolnego nie robię, przesadzę od czasu do czasu, podlewam raz na tydzień, a ten puszcza piekne kwiaty. Ale do innych roslin juz ręki nie mam. Jedyne ktore się jeszcze u mnie trzymają to grudzień i aloes.![]()
W pokoju synka ani w sypialni nie mamy żadnych kwiatów i nie planuje ich mieć bo nie mam ręki do roślin. Jedyne kwiatki jakie u mnie przeżywają to monstery, więc mam 2 w salonie i na tym zakończyłam kupno kwiatków.
Jeśli chodzi o rośliny ro najwazniejsze żeby były bezpieczne dla dzieci i nie powodowały alergii.
My mamy 2 psy z alergiami i musieliśmy się pozbyć fikusa beniamina który miał ponad 2 metry bo psy miały na niego uczulenie. Mimo że nie miały bezpośredniego kontaktu z drzewkiem
U mnie nawet kaktus ma ciężko
wstyd mowic ale moja mama jak przyjeżdża to dba o kwiaty ![]()
To jak u mnie ![]()
![]()
co sobie kupie to albo kot zje albo uschnie biedaczek ![]()
Dlatego jak zobaczyłam, że na parapetówke kazdy do nas przychodzi ze storczykami to już wiedzialam ja to sie skonczy ![]()
Właśnie pamiętam jak już kiedyś wspominałaś, że jesteś mistrzem od roślin!
W razie wszelkich wątpliwości i pytań z zakresu roslinek na pewno @asiam1 nam pomoże ![]()
![]()
![]()
![]()
Jeju, mega że tak umiesz odratować smutne kwiatki
naprawdę trzeba mieć do tego rękę ![]()
Ja akurat lubię storczyki bo dobrze ze mną współpracują ![]()
@ironiczniepateyczna nic bardziej mylnego!
Ja storczyki podlewam raz w tygodniu, stoją w tej wodzie, a podobno nie powinny, żadnych odżywek nie stosuję, a one sobie stoją i kwitną ![]()
a jak przekwitną to chwilę są te “patyki” o których mówi @Efektdomi niedługo wypuszczają nowy pęd i dalej kwitną ![]()
O kurna Sylwia , akurat marze o benjaminku
ale mam za duzo
i chyba musialabym stoczyc walke bokserska z mezem o kolejnego
a jeszcze taki wielki
teraz co gdzies wychodzimy i wiecie czesto np w przychodni ach lekarskich sa fikusy to mu mowie " o patrz , fikusa maja , chyba sa szczesliwi , kazdy kto ma fikusa jest szczesliwy "
ale jeszcze nie zalapal , pracuje nad tym ![]()
@Mamii nie wszytskie ogarniam
niektore maja specjalne wymagania . Ale dosc sporo gatuntkow juz opracowalam na “wlasnej skorze” ![]()
Ogólne to podobno do kwiatków trzeba gadać
tylko co xd
Podobno, że sa brzydkie
wtedy mają ładnie kwitnąć ![]()
Matko myślałam że to tylko u mnie tak , mojej mamie pięknie one rosną , a ja to nie mam ręki nawet do tych choineczek na balkonie gahah
To trzymam kciuki żeby się udało
u nas fikus super się trzymał, aż żal było oddać go mamie. No ale moje psy to alergiczki i po wyeliminowaniu wszystkiego padło podejrzenie na fikusa, że on też może uczulać bo wydziela sok który jest podobny do lateksu i to może uczulac
U mnie też non stop kwitną. Obcinam łodygi i co rusz to nowa rośnie
@SylwiaMK serio do lateksu? Nie słyszałam o tym. Człowiek się całe życie uczy
Obojetnie
ja jestem ogolnie mega rozgadana i sobie piernicze glupoty ![]()
![]()
Niestety nie polecę , ponieważ nie mam ręki do kwiatów
u mnie nawet kaktusy umierają
jedynie mam aloes , który pięknie rośnie od 10 lat
z całą pewnością musisz sprawdzić czy kwiat jest bezpieczny. Niestety , ale sporo z nich są trujące i zagrażają dziecku. Już naprawdę słyszałam sporo historii gdzie coś się wydarzyło bo dziecko zjadło czy wtarło sobie w oczy sok z kwiatu ![]()
Ja słyszałam, że kwiatom się śpiewa ![]()
moje mogłyby paść szybciej niż skończyłaby się piosenka ![]()
![]()
![]()
Wydaje mi się że bardzo prosty w obsłudze i do tego bardzo efektowny jest zamiokulkas i może jeszcze kwiat o potocznej nazwie “języki teściowej”. U nas jeszcze jest dość sporo skrzydlokwiatów - ponoć super oczyszczają powietrze.
Na panelach stała okazała palma, ale maluch wyjadał z niej glebę, nie znalazłam dla niej innego miejsca i musiałam wydać ![]()
A to też xd szczególnie jak się dostaje to podobno trzeba mówić, ale brzydki ten kwiat
tylko ważne, żeby druga strona też o tym wiedziała xd
O jezuuu lepiej nie hahaha
Jak kupowałam kwiaty to pani kazała mi z nimi rozmawiać
no więc do nich gadałam… mój mąż stwierdził , że tak je zanudziłam , że postanowiły odejść z tego świata ![]()
![]()