Rena zgodzę się ale czasami jest tak że dowiadujemy się po fakcie :)
Aneczka oczywiście ze nie powinno sie żałować na opiekę medyczną bo zdrowie to najcenniejsza rzecz jednak jak sue ma super lekarza który zleca wszystkie badania i jie bagatelizuje żadnych niepokojących objawów, to jie widzę sensu prywatnie chodzić do innego
Moja ginekolog aktualnie bierze 180zł za wizytę.Sporo.Teraz też chyba szukałabym gin na nfz. Tylko żeby był taki "ludzki" i zajmował się odpowiednio to trudno takiego znaleźć.Prywatnie to prawie wszyscy są mili.
Ja płaciłam w zeszłym roku 200 za wizytę. Do tego dochodziły badania, część przepisał mi lekarz do którego chodziłam na NFZ, ale nie wszystkie są refundowane. A że miałam ciążę zagrożoną to co dwa tyg musiałam być na wizycie. Dużym wydatkiem było też trzecie badanie prenatalne, bo 250zl, tym bardziej że odbyło się tydzień po wizycie wiec wydatek 450zł w ciągu tygodnia to sporo. Jednak wiadomo że tych pieniędzy się nie żałuje i dałabym nie takie pieniądze dla pewności że będę mieć zdrowe dziecko.
Natinka tak ale.jak.lekarz nie ma sprzętu żeby robić badania prenatalne albo nie ma kwalifikacji to warto prywatnie pójść
Meg to ja za 3 badanie prenatalne placilam więcej bo 350 zł.
Mój lekarz za wizytę bierze tylko raz w miesiąsc nie zależnie od tego ile tych wizyt w miesiącu jest bo wiadomo że na początku i na kancu trochę więcej i jak się coś dzieje to też. Mi ogólnie miesięcznie wychodziło +/- 500 zł jak doszło ostanie badanie prenatalne to prawie 900 zł u
Ja ostatnio bylam na pierwszych badaniach prenatalnych. Zapłaciłam 220 zł, więc chyba nie jakoś kosmicznie dużo. U mnie w mieście jeden lekarz ma do tego kwalifikacje, więc albo moglam iść do niego, albo jechać gdzieś do innego miasta. Wizyta była bardzo miła, lekarz bardzo dokładny. Nie musialam robic tych badań, ale nie żałuję wydanych pieniędzy.
Ja też robiłam badania prenatalne mimo,że nie musiałam.Za ten spokój i świadomość,że wszystko ok warto zapłacić te parę stów.
Ja tez robilam badania penatralne. Warto je zrobic by miec pewnosc, ze dziecko bedzie zdrowe. Wiadomo, ze istnieje ryzyko porobienia jak pobieraja komorki. Ja jeszcze mialam ciaze zagrozona.
Ja z poczatku placilam za pierwsze badanie, a pozniej juz nic nie placilam za kolejne badania.
Ja nie robiłam badań prenatalnych, bo nie miałam wskazań, a nie chciałam się nastawiać źle. Miałam dwóch lekarzy, 2 usg prenatalne i tam wszystko bylo ok, więc nie drążyłam.
Ja płaciłam za pierwsze 200 a za kolejne 150. Byłam 3 razy
Aneczka, ale 3 razy robiłaś badania prenatalne? Test pappa, czy jakieś inne?
Czy mówisz o usg prenatalnym jakie każda kobieta ma refundowane w 10-14 tygodniu?
Renia nie nie papa. Robiam nieinwazyjne badania prenatalne 1) Badanie USG pomiędzy 11 a 13 (+6 dni) tygodniem ciąży
2) Badanie USG pomiędzy 20 a 24 tygodniem ciąży
3) Badanie USG pomiędzy 30 a 32 tygodniem ciązy
Nie wiem czy one są refundowane bo ja płaciłam. A powiedział mi o nich mój ginekolog i powiedział gdzie najlepiej iść zrobić
Ja robiłam usg i dodatkowo test papa z krwi na szczęście wszystko wyszło ok bo na amniopunkcje nie wiem czy bym się zdecydowała gdyby coś wyszło nie tak. Kobieta która była przede mną umawiała się właśnie na to i było widać na jej twarzy jak to przeżywa, nie życze tego nikomu. Koszt tego badania tam gdzie ja robiłam prenatalne to 1200 zł
Dla mnie badanie usg w 10/14 tygodniu to nie badanie penatralne. Ja uwazam, ze jak cos sie dzieje to dla wlasnegovspokoju zrobic zestaw badan.
Justynamamajasia nie zgodzę się. To nie jest zwykle USG tylko prenatalne.
W badaniu USG w 11-14 tygodniu ciąży poza oceną budowy płodu oceniamy, tzw. markery wad genetycznych. Są to unikalne cechy budowy płodu, które można ocenić w tym właśnie okresie życia płodowego. Na podstawie analizy markerów można wypowiedzieć się na temat ryzyka wad genetycznych u badanego dziecka.
https://www.boramed.pl/oferta/badanie-usg/usg-ciazy/usg-ciazy-11-14-t-c
Moim zdaniem to jest usg prenatalne tak jak wspomina Aneczka nawet bez badań krwi. Podczas badania robione są np. próby wątrobowe ocena serca i wiele innych rzeczy których na zwykłym usg nie widać
Patka no właśnie żeby nie były to prenatalne to lekarze by tak nie nazywali i każdy ginekolog by robił na wizycie.
Badanie prenatalne w 12-14 tc to nie to samo co zwykle usg podczas wizyty. Tak jak dziewczyny piszą ocenia się wiele innych parametrów i uważam że to bardzo ważne badanie, które powinno być refundowane dla każdej ciężarnej.
Dla mnie takie usg gdzie poznaje sie czy dziecko jest chore po kosci czy ukladzie nosa to nie badanie tylko zwykle usg. Zdania na ten temat nie zmienie. Trafilam na glupiego lekarza i od tamtego czasu chodze do innego, ktory ma wiedze i zna sie na tych badaniach penatralnych i on mi tlumaczyl jak powinno wszystko wygladac.