Macierzyństwo po długim czasie

Natinka to na pewno nikt nie lubi być porównywany a i chwalony każdy lubi być i nie powinno się faworyzowac bo komuś wyszło lepiej iyd ok jedna osoba będzie dobra w nauce a inna będzie świetnym sportowcem nie ma osoby która byłaby we wsystskim dobra :) 

Porównywanie jest czymś strasznym. Nie rozumiem jak można sprawiać przykrość jednej osobie, aby wywindować w górę inną. Nie każdy jest taki sam, więc porównywanie mija się z celem.

Aiisa tym bardziej porównywać jeżeli kuzynka wychowała się w idealnej (i nadxianej) rodzinie a u mnie mama zmarła jak byłam jeszcze dzieckiem   tata sam nas wychował i finansowo nie było kolorowo. W takich warunkach nie dało się dorównać... 

A ja się cieszę że mam tak dobry kontakt z siostrą. I chce żeby moja córeczka też miała rodzeństwo. 

Ja z jedną siostra też się bardzo dobrze trzymam i jest między nami rok różnicy :) 

aneczkaa006 a jaką chciałabyś różnicę między dziećmi, jeśli by się udało?

U mnie z siostrą 3 lata i dzisiaj mamy dobry kontakt. Kiedyś za dzieciaka bywało różnie. Nie raz się pokłóciłyśmy, ale zawsze po jakimś czasie wracało do normy.

Magicznypazur ja bym chciała max do 2 lat żeby była różnica

Aneczka to już chyba pozamiatane bo twój już ma 1,5, dobrze pamiętam czy się mylę? :) 

Natinka nie nie pozamiatane :) moja 27 grudnia będzie miala roczek :)

Myślę, że każda z par chce aby była zachowana jakaś różnica wieku pomiędzy potomstwem. Obecnie bierzemy z mężem różne kwestie pod uwagę m.in. finansowe, zawodowe, zdrowotne. Podjęcie decyzji o drugim dziecku wymaga wzięcia pod uwagę wielu czynników.

Mamaninki niektrzy myślą inaczej lepiej raz i porządnie odchowac gromadke niż zrezygnować z pieluch i znów się w nie wladowac :) 

Aneczka, to jak 2 lata planujesz to pora zacząć starania :D

Ja to właśnie myślę, że lepiej gromadkę na raz. Bo właśnie jak się wyrośnie z pieluch to nie chce się do nich już wracać, a tak hurtowo to łatwiej. Szwagierka mówi, że pierwsze to ciężko, drugie już mało jej różnicę robi a trzecie to by pewnie nie zauważyła. Tak się też mówi że trzecie to już chowa się samo.

Rena też chciałam hurtem ale coś nie idzie :D 

aneczkaa006 to zważywszy na to, że ciąża trwa 9 miesięcy to czas najwyższy myśleć o rodzeństwie :) a co do wyrastania z pieluch, wyrosłam z nich dawno temu, bo syn ma 5 lat, ale nie było problemu z powrotem się na nie przestawić ;-)

Aneczka no to trzeba myśleć pomału :) tylko żeby jeszcze dało się tak zaplanować idealnie jak się chce :) 

Ja chciałam urodzić w kwietniu i tak planowałam ale przeciaglo się i będzie styczeń 

Nie zawsze się udaje wszystko idealnie zaplanować, co nie przeszkadza aby to robić.

Natinka,  widzę że Ty bardzo szczegółowo planowałas 

Dziewczyny my już jakiś czas temu myśleliśmy o tym a od jakiegoś czasu plany zamieniamy na czyny 

Nie zawsze da się wsystsko zaplanować ja chciałam rok po roku dzieci i nic z tego 

U nas miała być mniejsza różnica wieku. O drugim dziecku zaczęliśmy myśleć około 2 urodzin synka, po wychowawczym chciałam na chwile wrócić do pracy. Problemy z zajściem w ciąże spowodowały że między dziećmi jest ponad 11 lat różnicy. Nie narzekam bo starszy syn kiedy jest taka sytuacja przypilnuje już młodszego.