Mleko Modyfikowane - co polecacie?

To ja teraz trochę wrócę do głównego wątku :smiley:
Poddałam się z karmieniem mieszanym na karmienie tylko MM. Obraziłam się trochę na nestle więc szukam innego mleka (mamy supreme pro i po ostatniej aferze nie ma go nigdzie, w żadnej aptece ani w mojej okolicy w Rossmann), zostały nam 2 puszki mleka więc chciałabym już powoli wprowadzać inne.
Zrobiłam reaserch i dużo poleceń jest kendamill i capricare, ale szukam czegoś co jest dostępne też w sklepach np w biedronce. W najbliższych dniach nie wybieram się na zakupy a decyzję muszę podjąć już teraz jakie mleko kupić, więc … co polecacie z mlek które sa dostępne w Rossmann, DM i biedronce ? Może któraś z was planuje dzis zakupy w biedronce i cyknie fotkę jakie są mleka, nigdy nie zwracałam na to uwagi bo byłam zadowolona z supreme pro
Poleceń w głównym wątku jest trochę ale o ile jestem w stanie sprawdzić czy mleko jest w Rossmann o tyle nie jestem w stanie sprawdzić biedronki, a do biedronki mam najbliżej. Do tej pory kupowałam przez internet z dostawą w aptece

Przebrnelam przez 29 stron nowelizacji, jednak zachecam do poczytania bo nie do konca tak jest ze jest “zakaz”.
Oczywiscie pytanie jak wdroza to poszczegolne placowki ale z tego co czytalam nie bedzie tak ze mleko modyfikowane pojdzie w odstawke, tylko zabrania sie reklamowania i marketingu na terenie szpitala. Teraz jest tak ze jak chcesz karmic a nie ma rozkreconej laktacji to odrazu proponowane jest mm. A po nowelizacji polozna powinna pomoc Ci stymulowac piers zeby np.odciagnac siare dla malucha.
Jesli znikna ze szpitali/przychodni wszyscy super doradcy od mm to ja sie uciesze, mogliby jeszcze tych z polskiego banku komorek ze soba zabrac :slight_smile:

1 polubienie

Wydało mi się to zbyt restrykcyjne z tymi zakazami itp super ze przebrnęłaś przez rozporządzenie. Jedna rzecz mnie bardzo martwi - że podanie mm tylko na zlecenie lekarza. Trochę słabo. Mój synek w szpitalu w środku nocy bardzo płakał i poszłam do położnej- powiedziałam żeby spróbować go dokarmić bo może być głodny. W naszym przypadku akurat to nie był głód, mm nie chciał, ale nie wyobrażam sobie w takiej sytuacji czekać na lekarza który powie żeby podać mm :frowning: a różnie z lekarzami jest w środku nocy, może akurat być na pilnym cc i musiałabym długo na niego czekać z głodnym dzieckiem

1 polubienie

Mysle ze w takich przypadkach to bedzie ze wskazania i tyle. Polozna wydalaby mm a lekarz podpisal ze byla taka potrzeba. Nie sadze zeby ktokolwiek pozwolil zeby dziecko glodowalo.
Jak lezalam teraz w szpitalu to mojej sasiadki synek mial duzy apetyt i bardzo plakal.
Polozne przynosily jej mm pomimo ze chciala karmic. Wg tej nowelizacji powinny zamiast mm przyniesc jej laktator i sprobowac pomoc najpierw rozkrecic laktacje a mm to ostatecznosc.
Niemniej wazne jest tez czytanie u zrodla i wyrobienie swojej opinii:) internet przyjmie wszystko

2 polubienia

No właśnie, tak teraz o tym pomyślałam to faktycznie mogła mi w pierwszej kolejności zaproponować laktator a nie mm, ale był środek nocy i w sumie chciałam jak najszybciej uspokoić synka bo bardzo płakał i nie wiedziałam co mu jest. Teraz z perspektywy czasu wiem że to było napięcie mięśniowe (miał bardzo wzmożone napięcie po porodzie i na początku strasznie płakał przy przebieraniu).

1 polubienie

Niby pytałam się dzisiaj położnej to mówiła, że to parcie na karmienie już jest dawno, ale nazwała to laktoterrorem i stwierdziła, że pod presją jeszcze więcej problemów z laktacja będzie.

Mam bardzo podobnie jak Ty, jesteśmy na hipp comfort ale ten skład bardzo mi się nie podoba i jak problemy brzuszkowe się ustabilizują to szukam jakiegos nowego mleczka dla Małego. NAN zdecydowanie za często wycofują.

Ja w szpitalu musiałam karmić MM bo po CC nie miałam mleka ale w domu rozkreciłam i teraz tylko dokarmiamy.

@ironiczniepateyczna dobrze, że piszesz o zmianach z ciekawości zagłebie sie w temat. Ważne żeby z glowa podchodzić do MM a nie jakis rygor wprowadzać.

Moja przyjaciółka w szpitalu przeżyła laktoteroryzm tak naciskali na karmienie piersia i rozkrecanie, przychodzili sprawdzać ilości odciagnietego pokarmu i czy faktyczniee odciąga i przystawia do piersi, nawet odpocząć nie mogła sobie. Teraz poród jej sie kojarzy tylko z odciąganiem mleka …

Dokładnie i takie coś bardziej szkodzi jak pomaga. No mi też milion położnych cycki sprawdzało i każda inne teorie miała, ale najlepsze było to, że wszystkie były przekonane, że je, a nie przybierał na wadze.

My właśnie jesteśmy na Nan i będziemy zmieniać ale wolałabym skonsultować zmianę z pediatrą bo synek ma lekką wysypkę na ciele i nie wiem czy to początek AZS czy mogę jakaś alergia na BMK, więc nie wiem które mleko wybrać.
Najgorzej że pediatra przyjmuje dzieci zdrowe dopiero we wtorek a nie mam pewności czy mleka do tego czasu starczy.
Jesteśmy na supreme pro i obecnie nigdzie nie można go kupić i mam dylemat czy jednak nie wprowadzić jakiegos innego mleka szybciej, bo jednak to trochę niepokojące że nawet innych parti nie można kupić :frowning:

Moja siostra właśnie przechodzi na inne, bo 3 puszki które kupiła są wycofane

A wiesz na jakie przechodzi? Akurat mam te co są ok, a jak porównuję to ciężko znaleźć mleko które też ma hydrolizowane białko itd trochę się obawiam że będę musiała szybciej zmienić niż będziemy mieć wizytę u pediatry

Siostra dziś miała akurat wizytę położnej i ta jej poleciła Bebiko Nutriflor pro+, wiem, że już kupiła taka puchę

1 polubienie

Wśród moich znajomych obserwuje ostatnio mode na karmienie piersią, swego czasu był bum na mm i butelki, mamy stawiały na niezależność i wygodę, teraz znowu mam wrażenie, że kp jest mocno promowane w social mediach, wiele gwiazd wrzuca zdjęcia z kp lub mówi o swojej drodze mlecznej i są z siebie dumne, że się udało rozkręcić laktację. Najlepiej jest wtedy kiedy mamy wolną wolę i same decydujemy jak karmimy nasze dzieci. Im więcej zakazów i narzucania z góry z tym więcej buntu.

2 polubienia

Faktycznie jest modne, ale o ile ktoś nie narzuca innym drogi to to jest ok, nawet fajnie, jeśli kogoś wesprze.
Dokładnie tak jak ze sposobem przyjścia na świat dzieci. Wszystko ma swoje plusy i minusy i takie kwestie powinny być indywidualną sprawą, a nie, że ktoś będzie narzucał.
Ja tam uważam, że każdy rodzic powinien decydować w zgodzie ze sobą.

Masakra niech spadają…ja bym wtedy wzięła swoje mleko kupiła jak bym nie miała mleka i podawała u siebie w sali a jak by się pultali to bym powiedziała że to moje dziecko i ja decyduję czy dziecko będę karmić mm czy nie. Mam wrażenie że oni wszyscy bardziej chcą zniechęcać te wszystkie kobiety do posiadania dzieci niż zachęcać bo jak narazie to ich nowe pomysły są do bani do tego te informacje o porodach na sorze…
@SylwiaMK ja przechodzę na bebiko , powiem ci że córka miała alergię na początku i miała bebilon pepti ale jak już przeszło to szukaliśmy odpowiedniego i tylko bebiko tolerowała. I wydaje mi się że jest to najlepsza opcja .

Na które bebiko przwchodzicie ? Standardowe czy jakieś specjalne ?

Ja dla pierwszego syna wybrałam Bebilon ha, ze względu na to że byli dostępne w Rossmanie. Ale Bebilon też czasami wycofuje. Dlatego teraz zamówiłam Kendamil

1 polubienie

@Mimilili ja właśnie nie zaobserowałam tej mody na karmienie piersia, nawet wśród znajomych raczej spotkałam sie z dokarmianiem mm lub z przejsciem na mm, malo kto długo karmił piersią. W social mediach mniej więcej po równo pokazują mi sie rolki z rozkręceniem laktacji jak i z mm. MM nie może być promowane przez to że była kiedyś afera że w reklamach była często informacja ze mm jest lepsze od KP. Na IG rozkręcenie laktacji jest popularne bo często są to rolki ze współpracy reklamowej laktatorów.

@ironiczniepateyczna ja załuje że synek nie potrafił pić z piersi, bo laktacja super mi sie rozkręciła, a teraz synek jest tylko na mm, z którego byliśy mega zadowoleni ale przez ostatnią afere nie można go nigdzie kupić, w tej chwili żałuje że zrezygnowałam z KPI, I jak na złość decyzje podjełam tydzien temu i udało mi sie wygasić laktacje naturalnie przed cała aferą z nestle :frowning:

@Patrycjaw25 koleżanka właśnie tak zrobiła 15 lat temu w szpitalu jak w szpitalach położne nie pozwalały na dokarmianie, a jej synek był głodny.
My mamy supreme pro i tam jest hydrolizowane białko więc najwet jak dziecko ma alergie to lepiej znosi takie białko niż zwykłe. A bebiko które dajesz?

@daga1271 super że dajesz info że bebilon też wycofuje bo wcześneij w ogole sie tym nie interesowałam. Z takich do zamówienia właśnie skłanialabym się do kendamill lub capricare, ale właśnie chciałabym jakieś które moge kupic w rossmann lub w bedronce. Chociaż z drugiej strony przez 2,5 miesiąca zamawiałam online i tylko teraz mam problem z dostępnością

Ja raz kupiłam w Rossmanie, jak pierwszy raz brałam. A potem zawsze miałam zapas w domu. Teraz też chciałam takie co można w biedrze wziąć. Wtedy można 2 kupić na promocji np. no ale lekko się zdenerwowałam, że podawałam synowi możliwie zakażone mleko i już wolę pilnować i mieć zapas w domu.

1 polubienie

ja właśnie sie zastanawiam czy wcześneij synek nie dostał zakażonego mleka bo z tego co pamiętam miałam 4 puszki z datą ważnosci do maja 2027 tylko nie wiem czy to ta partia czy inna. chyba za chwile pójde grzebać w śmietniku żeby dla świetego spokoju sprawdzić. Całe szczęście śmieci zabierają dopiero jutro