Mleko Modyfikowane - co polecacie?

Jeżeli chodzi o karmienie piersią to jest to na pewno korzystne dla dziecka, ale nie za wszelką cenę. Raz że faktycznie trzeba pilnować wagi dziecka, bo jak leci waga to nie ma co czekać, trzeba działać i dokarmiać a dwa jak mama i dziecko mają się męczyć przy kp czy kpi i nie wygląda na to, żeby kp miało iść ku dobremu to lepiej przejść na mm. Dzieci też odbierają emocje rodziców, więc jak mama jest ciągle zestresowana i zmęczona to nie warto w to brnąć.

Oj to faktycznie potrafi zachwiać zaufanie jak tak nagle wycofują partie mleka. Niestety ciężko przewidzieć takie sytuacje i tak naprawdę każdemu producentowi mogło się to zdarzyć. Dobrze, że kontrola wyłapała, że coś jest nie tak.

1 polubienie

Tak tak dokładnie, szkoda tylko że akurat melko supreme pro jest dostępne tylko w aptekach i czasami było w Rossmann lub dm i aktualnie nie można go kupić nigdzie. Apteki czekają na decyzję sanepidu co do innych partii. Ale na przykład opti pro już bez problemu jest dostępne w biedronce a jego też dotyczyła afera i to jeszcze większej ilości partii

Ale też warto sprawdzić czy to nie partia zakażona, bo mignęło mi się, że ktoś w Biedronce i tak natrafił na nią mimo wycofania.

1 polubienie

Tak tak biorąc pod uwagę jaki bałagan panuje w wielu biedronkach koniecznie trzeba sprawdzić

Mąż w poniedziałek pojechał o 20:30 do rossmana i udało mu się wymienić te puszkę na jedyna jaka była z dobrej partii. To czemu tak wymyślają z tym supreme?

To supreme pro tylko czasami jest w Rossmann, raczej go nigdzie nie ma. W mojej okolicy nie kupię. Przed chwilą widziałam że w dr max wznowili sprzedaż więc chyba za chwilę zamówię kilka opakowań. Chyba przez to że jest mniej popularne niż opti pro jest taka mała dostępność teraz

Mogą być w biedronkach, bo to nie jest Nakaz wycofania, tylko wycofanie dobrowolne, oni doradzają wycofać tą partię, a nie nakazują, więc sklepy teoretycznie mogą prowadzić nadal sprzedaż.
Moja siostra ze swoim synem niestety wylądowali u lekarza i lekarz sam powiedział, że od wczoraj miał już chyba 7 dzieci z biegunkami itp, wychodzi na to, że chyba po mleku

@SylwiaMK @magdap_96 Córka jast na zwykłym bebiko a synkowi zastanawiam się nad tym bebiko pro . Ponoć jest na delikatne brzuszki.
@Mamamiski masakra to niesopuszczalne żeby nie wycofywali ze sklepu skażonego mleka dla dzieci …toż to teraz dzieci będą chorować bo szkoda im to wycofać…gdzie jest sanepid…

1 polubienie

Te zalecenia wydaje właśnie sanepid, GIS. Samo Nestle podało oświadczenie, że dostali po prostu składnik od zewnętrznego dostawcy, który mógł być skażony, a nie jest to problem przy produkcji.
Niestety, ale podejrzewam, że wycofają dopiero, kiedy zaczną się masowe problemy :confused: szkoda, bo wycofane są głównie mleka 1, czyli dla maluchów, które różnie sobie z jakimkolwiek zakażeniem poradzą…

Masakra biedne maluszki będą teraz cierpieć :slightly_frowning_face: ale sądzę że przez te częste problemy z tym mlekiem ich popyt znacznie spadnie . Co raz częściej się słyszy o tym że zmieniają mleko z Nan na inne. Ale się nie dziwię sama bym zmieniła po tych ciągłych przypdkach .

1 polubienie

Ja podchodzę do tego trochę ostrożnie, nie skreśliłam tego mleka od razu, chociaż 2 podaje właśnie nań opti pro plus, 1 miałam Kendamil. Jesli to faktycznie wina zewnętrznego dostawcy, to mogło się zdarzyć każdej firmie.
Jesli wina leży po stronie produkcji, to również mogło się wszędzie zdarzyć, bo jednak nie jest się w stanie upilnować całej fabryki,- wystarczy, że ktoś nie wiem, nie umyje rąk.

To też prawda ale akurat tej firmie zdaża się to dość często. W tamtym roku kilka razy im się to zdarzało. Myślę że musi być na produkcji jakiś szpieg konkurencji :rofl: bo Mleko Nan to jedno z najchetniej kupowane mleko wśród mam , ale po tych aferach Myślę że może się to zmienić

No nie wiem czy można ich tłumaczyć jednak mleko trafia do malutkich dzieci i ryzyko jest duże. Widocznie kontrola jakości nie wyłapała czegoś. Surowce też przecież powinni sprawdzać. Jak już jest wycofanie to jest bardzo poważna sprawa.

Ogólnie Lektoceuta stworzyła fajną grafikę z najważniejszymi informacjami na temat wycofania:

Źródło: Redirecting...

2 polubienia

Tez tak mysle, że to teraz mega popularne aby wygryzać konkurencję :sweat_smile:

Super taka ulotka trafia dosyć dokładnie jak postępować z skażonym mlekiem . Dobrze że nie trzeba mieć paragonu przy zwrocie bo często ludzie albo nie biorą albo odrazu wyrzucają.

Ja nie miałam paragonu, ale w Rossmanie dopiero 3 pani kasjerka przyszła i zgodziła się przyjąć :smile:

No to bez sensu , to po co te informacje że mozna bez paragonu jak robią w sklepach z tym problemy.

1 polubienie

To bardzo przykro! :slight_smile:

1 polubienie

U nas mały ma skazę białkową i przechodzimy na bebilon pepti… myślałam że może chociaż syn nie będzie miał ale jak się okazuje muszę jutro pojechać kupić w aptece , bo co raz bardziej zmiany alergiczne powiekszaja się na jego buzi …

Tak szczerze to mogło się to trafić wszędzie. Samo tłumaczenie, że trafia to do małych dzieci. Dużo rzeczy np z SHEIN, czy Temu trafia do małych dzieci, gdzie jest produkowane bez norm unijnych czy atestów i okej, to nie jest żywność, ale np części zamienne do laktatorów, pojemniki itp, które mają styczność z żywnością, a mimo to ludzie kupują i nawet się nie zastanawiają, że jakieś toksyny czy związki chemiczne mogą z takich tworzyw przenikać do mleka/jedzenia