Mleko Modyfikowane - co polecacie?

A jak u was się przejawiała skaza białkowa? I czy od razu ze zwykłego mleka modyfikowanego przeszliscie na bebilon pepti czy próbowaliście jeszcze mlek HA?

Byłam w czwartek z synem u pediatry:, bo miał takie suche plamy na buzi i moja mama stwierdziła że to na 100% alergia na bmk. I nasz doktor stwierdziła, że bez sensu odstawiać bo ma tego mało, i że ona dopóki nie ma krwi w stolcu to by nic nie robiła. I najlepsze jest to, że następnego dnia mu zginęły te plamy. Tylko Ty piszesz, że macie coraz więcej, to wiadomo inaczej.

U synka też są plamki i z każdym dniem było coraz gorzej i pojawiła się też lekka wysypka na brzuszku, ale też codzienne kąpiele (przez tydzień) mogły to nasilić (synek miał dużą ciemieniuche i kupiłam emotopic po którym trzeba umyć głowę, więc kąpiele były codziennie przez tydzień). Pediatra stwierdziła alergię na MBK bo objawy się nasiliły po tym jak przestałam karmić mieszanie (po świętach). Synek całkowicie odrzucił moje mleko, odsuwał butelkę, więc już w 100% jesteśmy na mm.
Trochę się zdziwiłam że pediatra przy podejrzeniu Alregi MBK zaproponowała mleko nan expert pro ha, jak synek wcześniej dostawał supreme pro które też jest z hydrolizowanym białkiem, zamiast przejść na np bebilon pepti, no ale spróbujemy przez 3 tygodnie i zobaczymy czy będzie poprawa :slight_smile:

Ja kapie średnio 6 razy w tygodniu, bo syn miał suchą skórę na początku, a po kąpieli w Emotopic była super nawilżona. I zauważyłam że potem lepiej śpi. My teraz też walczymy z ciemieniucha. Ja ostatnio byłam zadowolona ze tak ładnie wygląda ta skóra na głowie, aż nie zobaczyłam tyłu głowy. Masakra po prostu.
Wczoraj mój syn nie chciał jeść mm, to się wystraszyłam, bo ja nie chce karmić tylko swoim mlekiem, poza tym nawet tyle nie mam. Ale na szczęście jednorazowa akcja. Wybredne te dzieciaki są.

1 polubienie

Chyba też kupie emotopic do kąpieli. Bo teraz dawaliśmy tylko olejek do kąpieli, ale pediatra stwierdziła AZS przez alergię pokarmową to jednak musimy kąpać w czymś bardziej nawilżającym.
Strasznie wybredne te dzieci :see_no_evil: jak tak wybrzydzają przy mleku to już się boję co będzie przy rozszerzaniu diety :see_no_evil:

Mój synek ma takie chrostki na policzku u Was tak wyglądała skaza? Czy to raczej trądzik niemowlęcy? Niby na razie tylko kilka krostek jest, ale kolki też są.

Mój syn starszy wybrzydzał przy mleku, my też a to podgrzewalismy, a to chlodzilismy, 4 butelki sprawdziliśmy. I rozszerzanie diety gładko poszło, bo właśnie wszystko chciał jeść i kosztować.

1 polubienie

Suche czerwone plamy na skórze , jeżeli nie wyeliminuje alergenów obszary zman skornych się powiększają. Skóra jest szorstka i grudkowata . Moje dziewczyny miały to alergolog wystawił recepte na mleko i dziewczynom znikło. Mały często mi ulewał i bolał go brzuszek myślałam że to kolki a to mogła być ta nietolerancja . Te zmiany zaczęły mu się robić już z ok miesiąca od urodzenia ale nie były one aż tak duże, i stopniowo się powiększały.
Przeszliśmy na pepti odrazu bo stwierdziłam że nie ma co czekać i eksperymentować tym bardziej jak ha nie pomoże znów zmiana mleka na inne a to rewolucja dla brzuszka… zaczęłam od pepti odrazu gdyż jeżeli rodzeństwo miało skazę duże prawdopodobieństwo że kolejne dziecko może ją mieć . Pije tylko mleko nic więcej nie uczuliło by go .
@daga1271 no u nas już wieksza część czoła i wchodzi na brwi i policzki standardowo. Pierwsza butelka nie chętnie pił ale każdą kolejną już lepiej , smak jest gorszy ale co zrobisz jak nie ma wyjścia :slightly_frowning_face:
@ironiczniepateyczna jutro zrobię zdjęcie , zobaczysz jak to wygląda . U nas na początku też były pojedyncze krostki ale to wtedy były potówki.

2 polubienia

@ironiczniepateyczna
Mój synek ma takie suche plamy.

2 polubienia

Ja nie na temat ale oczy to piękne :star_struck::heart_eyes:

2 polubienia

Mialam napisac to samo ale o rzeskach :wink:

1 polubienie

O kurczę to u mnie jest trochę podobnie :confused: a mieliście też katar? Bo czytałam, że też czasem się pojawia?
Ps. Faktycznie piękne oczka i rzęski ma❤️

To u mojego synka są podobne plamki, najwięcej ma na klatce piersiowej i na ramionach, smaruje la roche lipicar i jest poprawa od ponad tygodnia, od piątku synek jest na nan proexpert ha i smakuje mu, nie ma rewolucji żołądkowych ale plamki są w sumie bez zmian od zmiany mleka, chociaż wiem że na poprawę trzeba poczekać.
U nas podobnie się zaczęło - jak synek był na moim mleku to miał często kolki ale raczej powiązałam to z niedojrzałym układem pokarmowym co jest typowe dla 4 tygodnia życia, a wtedy zaczęły się problemy z kolkami.

@ironiczniepateyczna @ewelka8990 @MamiNadi92 wystkie moje dzieci mają oczyska i długie rzesy odziedziczyły po mamie :smile: chociaż tyle bo tak to słyszę ciągle że do taty podobne a po mnie tylko oczy​:rofl::see_no_evil:
@SylwiaMK to u nas na ciele nie ma żadnych zmian tylko na twarzy , ale powiem szczerze niby mleko pije ale ono wogule nie jest syte jak mi po tamtym zaczynał przesypiać noce tak po pepti budzi się co 3 godziny jak noworodki😳

2 polubienia

Moj synek tez ma takie dlugie rzesy , wszyscy zawsze zachwyceni :speak_no_evil:

Może regres się u Was zaczyna :crazy_face: to pepti ma się łatwiej trawić tak? To mój syn też ma takie plamki, tylko mniej, ale wydaje mi się, że brzuch to za często go nie boli. Na razie pediatra kazała nam obserwować. Najlepiej jakby dzieci same mówiły czy mleko im pasuje. My teraz mamy Kendamil i niby syn je ale zaczął ulewac trochę, ale w sumie potrafi 200 ml wypić to może dlatego.
@SylwiaMK a Twój bobas ile na porcje je?

Różnie, czasami zje 90 a czasami 160. W nocy i rano je zawsze większe porcje a im bliżej wieczora to je mniejsze. Po południu ciężko wybadać ile będzie chciał jeść. W środku nocy i rano zawsze 150 mu robię, czasami chce dokładkę. Teraz ma 13 tygodni a wczoraj zjadł porcję mleka jak 5 miesięczne dziecko, a dzień wcześniej zjadł o wiele mniej niż powinien, ale średnia z kilku dni wychodzi ok.

To u mnie u 6tyg podobnie. Zwykle je 90, s czasem 60 lub nawet 130

Zauważyłam też że zawsze najgłośniej się domaga jedzenia i wtedy je małe porcje :see_no_evil: ostatnio rozkręcił aferę o 30 ml …

To u nas zupełnie odwrotnie. W nocy po 6 -7 h niejedzenia potrafi zjeść 90 ml, ale właśnie w nocy i rano szykuje 120, a potem 160. I czasem zostaje 20, ale na ogół wszystko zjada. Starszy syn tak jadł, że nie wiadomo nigdy było co i jak. No i w dzień co 2.5 h musi być butla bo inaczej dzika awantura :blush: