Mleko Modyfikowane - co polecacie?

No właśnie a ciekawe czy tak jest

wiesz podejrzewam że normalnie mozna oddac tylko nie wiem czy kazdy trzyma na taką okolocznosc paragon bo bez niego mie wiem czy mozna
nie bylam w takiej sytuacji wiec ciężko mi sie wypowiedzieć

Używaliśmy kiedyś , mi właśnie nieodpowiada w skladzie hippa olej palmowy dlatego to nas motywowało do zmiany do tego ciągle go ulewał syn no i jest alergikiem. Dobrze że już go nie używamy.
@Mamusia22 masakra odciągaj ile wlezie , masz pewność że nic nie zagraża twojemu maluszkowi, teraz to naprawdę nie wiadomo co podawać dziecku jak w każdej firmie coś się dzieję. A może chcą mamy przestraszyć i bardziej motywować do karmienia piersią :thinking:

1 polubienie

ja samA walcze o to by tylko swoim karmic ale ciężko to idzie … patrząc na te mleka to ciężko uwierzyc że one takie dobre dla dziecka szczególnie że kazde mialo jakis “efekt uboczny”

moze i chcą zmusic do karmienia ale im to nie wyjdzie bo sporo kobiet juz w szpitalu jest tylko na mm

To zależy.
W przypadku NAN nie było potwierdzenia, że partia na 1000% jest skażona, a jedynie, że istnieje takie ryzyko. Dlatego nam podało komunikat o dobrowolnym wycofaniu, ale nie było narzucone, więc mogłaś oddać, ale nie musiałaś.
Jeżeli komunikat o wycofaniu wydaje już GUS (lub GIS, nie pamiętam) i jest to faktycznie wycofanie partii, to sklep musi przyjąć zwrot nawet bez paragonu.

1 polubienie

Ale jak wycofali w styczniu te Nan to ja widziałam na Instagramie, że taki komunikat gov wydał i mąż pojechał do rossmana oddać i wziąć nowe, to nie chcieli przyjąć bo jeszcze oficjalnych wytycznych nie dostali i na półce było pełno tych puszek z wycofanych partii.

Masakra takie niedogadanie jest najgorsze

A jakie używacie teraz lub jakie byś mogła polecić? :slight_smile: bo myślimy nad zmianą

My mamy teraz Nan expert pro ha bo lekarka stwierdziła że problemy skórne to alergia na BMK, ale obstawiam że to jednak była alergia na proszek do prania :see_no_evil: bo jak założył body które nie było suszone w suszarce, prane w niższej temperaturze i go nie wyprasowałam to znowu pojawiła się wysypka. Też myślę nad zmianą mleka bo synkowi nie smakuje to mleko.

To u nas córka raz tak miała jak wywiesiłam firany prosto z prania i się dotknęła aż jechaliśmy na opiekę świąteczną, bo wysypka na całym ciężkie. Pomógł Fenistil i jakaś maść, ale co stresu używałam to masakra. Do tego jeszcze miałam wyrzuty sumienia, że przez moje firany

kolejne 13 alertow na mleko bebiko bebilon

Właśnie mignęło mi to na Facebook u :face_with_peeking_eye: jej strach te mleka podawać dzieciom :face_with_peeking_eye::pleading_face:

Aktualnie jesteśmy na bebilon pepti dla alergików , ze wzgledu na wysypkę na twarzy , ale będziemy u dermatologa i zobaczymy czy musimy na nim być , ja ogólnie myślałam nad capricare to kozie mleko :thinking: wolałabym żeby nie był na pepti bo widać że mu nie smakuje.

1 polubienie

A slyszalyscie coś o mleku Smilk? Jesteśmy na pepti ale w sumie bez konkretnych wskazań, doktorka przepisała nam od strzału bo mąż ma alergię skórne a strasza też była na pepti i stwierdziła że rodzeństwo też musi. W sumie to dokarmiam czasami tylko 1 butelka dziennie bo tak to są na piersi. I mąż jak widzi kolejne wycofywane mleka zaczął coś czytać na forach i namawia mnie na Smilk, ale ja znowu też poczytałam o tym mleku i ma skrajne opinie.

1 polubienie

Temat mleka Smilk zawsze wywołuje wszędzie poruszenie, ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja osobiście bym go nie podała własnemu dziecku. Smilk nie jest zarejestrowany jak standardowe mleko modyfikowane do karmienia niemowląt więc w momencie gdy wychodzą takie kwiatki w mlekach certyfikowanych nie chce wiedzieć co mogłoby się znajdować w mleku smilk który nie podlega tylu restrykcjom i nikt nie kontroluje składu ani pochodzenia, sanepid nie dopuścił ich mleka do sprzedaży jako mm. Ostatnio też widziałam jak ktoś wrzucił że miał brudną puszkę od środka i paprochy w mleku

2 polubienia

Też muszę poczytać o tym :wink:
@Mamaprzygod @Mamusia22 też właśnie czytałam skrajne opinie, że nie zarejestrowane i jakaś afera z tą profesor co reklamowała je.

Mi się nie podoba, że można to mleko kupić tylko na ich stronie. U mnie też wypada jedna butla raz dziennie albo raz na dwa dni i synowi wychodzą różne odczyny na skórze, ale lekarka mówiła że póki nie ma krwi w kupie to nic nie robimy. Ewentualnie że kozie mleko. Ale ja kupiłam to Kendamil to musi teraz pić zwykle :grinning:

Właśnie mnie też nie przekonuje to wszystko co jest napisane w linku od @Mamusia22. Moj mąż ma dość restrykcyjne poglądy i to co zatwierdzone przez UE go nie interesuje i nie ufa tym wielkim firmom. Ale mi od razu śmierdzi jak o czymś nie słyszałam będąc mamą i orientując się bardziej a temacie, znając tyle dziewczyn które karmią mm i osobiście o tym mleku mi powiedział mąż bo coś tam wyczytał. Ale znacząca jest dla mnie informacja że mleko ma zawierać tłuszcze roślinne i krowie a Smilk ma tylko te krowie, co nas w sumie dyskwalifikuje przy obecnym pepti.

Dokladnie. Ja jestem dopiero w 36 tc i mam nadzieję że wszystko bedzie dobrze i bede mogla karmić piersią, bo przeraża mnie to wycofywanie wszystkich mlek. W tej chwili bałabym sie podac jakiekolwiek…

Też słyszałam o smilk kiedyś było dostępne w Rossmanie widziałam ale już go nie ma . Czytałam że firma tłumaczyła zakaz ich sprzedaży że nie chcą się dostosować do norm wytycznych przez Unię Europejską i że oni nie chcą poprostu dawać składników które nie służą zdrowiu dziecka . Coś też była wzmianka o konkurencji.
My myślimy o capricare , jeszcze mamy w poniedziałek wizytę u dermatologa i powie nam co o tym myśli.