Hej ![]()
Mamy wiosnę i w miarę możliwości robimy porządki, a ja mam pytanie z innej beczki?
Czy myjecie lub pierzecie zabawki? Ja często to robicie? I jakimi środkami? Czy tylko woda? Gryzaki często sterylizujecie?
Ja postępuje z gryzakami zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie można to nie sterylizuje. Większość niestety nie można.
Wszystkie grzechotki czy gryzaki myje pod bieżącą wodą z odrobiną płynu do naczyń.
Zabawki na baterie przecieram szmatką wilgotną.
Klocki można wrzucić do wanny i namoczyć w wodzie z płynem.
Odkąd mały skończył 6 miesięcy i już czworakuje to tak często już nie myje zabawek
Wydaje mi się że wątek jest powielony … już ten temat był może warto go odświeżyć
Zależy co. Ja uważam że zabawki sterylne być nie muszą wiadomo że jak są brudne to je myje. Ja myję wodą z dodatkiem tabletki do zmywarki z Canpol. Albo sanitolem. A co się da to piorę w pralce albo myję w zmywarce
Ooo właśnie, też kojarzę , że gdzieś o tym niedawno pisaliśmy
O kurczę nie widziałam, może zły filtr mam, a tam nie widzę nowych odpowiedzi to może też dlatego ![]()
Wgl słyszeliście, że są specjalne płyny do mycia zabawek?
Ja nie słyszałam. Słyszałam o specjalnych do naczyń dziecięcych
Piorę zabawki - takie bardziej pluszowe, a te silikonowe wszystkie to często przecieram tym płynem :
Używam go też do czyszczenia maty
ja z starszym wszystko mylam /pralam jeżeli tego wymagało typu po zakupie czy brudne. wszystko zgodnie z instrukcją od producenta bo niektórych nie można prac czy sterylizować.
gryzaki grzechotki zazwyczaj myte jak byly wystarczylo
klocki i tego typu tez fajnie np w wannie mozna umyć
np pluszaki jezeli pobrudzil np jedzeniem zostaly normalnie wyprane , jezeli sie nie dalo to czyszczone bez uszkodzenia mechanizmu
wszystko z rozsadkiem bo przesadna sterylność jeszcze gorsza
@Wesola95 oo nie zwrocilam na niego nigdy uwagi
a mate czyscilam chusteczkami tymi zielonymi z biedry jak kupowalam na promo
Oo i dobra cena , one są tylko w Media Expert ?
Ja kupuję na allegro, nigdziego nie widziałam niestety stacjonarnie ![]()
Aa i jeszcze jest taki płyn :
Dostałam próbkę - była chyba w tym niebieskim pudełku, więc wydaje mi się że też się nada na dziecięce rzeczy. ale jeszcze jej nie używałam, dziś ją użyję bo ma przyjść do nas nowa mata to zobaczę czy jest spoko ![]()
Ja piorę raz na jakiś czas te, które się da oczywiście
bo szeleszczące po praniu np już nie szeleszczą jak wcześniej ![]()
![]()
Więc zwracam już uwagę na instrukcję na metkach ![]()
![]()
Gryzaki, piłeczki myję w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń wg potrzeb
te które się da wyparzam
do 6 miesiąca naprawdę starałam się bardzo często, natomiast teraz jak i tak podłoga jest lizana, to już tak bardzo się nie wczuwam
ale dbam oczywiście na bieżąco o czystość ![]()
@Wesola95 ja ten Sanytol mam też, to dezynfekuje przewijak od czasu do czasu nim, ale matę czy zabawki plastikowe to jakoś się nie odważyłam na razie bo jednak zaraz wszystko ląduje w buzi i jakoś się nie przekonałam ![]()
Ja w przypadku tego frosha to zawsze po tej dezynfekcji potem przecieram wodą na mokro
tak zresztą też jest na nim napisane żeby robić
chociaż no jestem jeszcze taka cwana, ale moje dziecko jeszcze nic do buzi nie bierze więc może dlatego nie mam takich obaw, jeszcze!![]()
Hahaha
tak, tak właśnie coś mi się kojarzy że na tym Sanytol też napisane jest, żeby przetrzeć później na mokro, ale na razie mnie to jakoś tak nie przekonało ![]()
chociaż właśnie matę to spoko
może skuszę się i ją tym wyczyszczę
ale zabaweczki to jednak pozostanę na zestawie woda z płynem ![]()
Ja zabawki pluszowe czy szeleścili czy matę edukacyjną piorę w pralce w płynie Lovela
@Wesola95 ja ma jeszcze tą próbkę właśnie z niebieskiego pudełka
Jestem za ![]()
Pluszków wgl nie pralam . Tylko gryzaki
a mate ściereczka przecierałam.
To co sie da piore w tym co i ubranka - jestem team lovela ![]()
Zabawki czasem przsmyje woda lub wodą z plynem do butelek i smoczkow
tak jak i mate piankowa
Ja głównie myje gąbka i płynem do butelek. Pluszaki piorę w loveli. Takie duże samochody do chusteczkami nawilżanymi przecieram. Ale nie jest to jakoś często. Raz na miesiąc może. Klocki to ze 3 miesiące temu mama mi umyła
a gryzaki to raz na 3-4 dni, a tak to tylko pod bieżącą wodą płucze