aaron ma i tak swoje twarde paznokcie, ale ma to po mnie, ja tez mam bardzo twarde… zebym mogla je sobie obciąc musze je nieźle wymoczyc, bo nie jedne nozyczki padły na moich paznokciach:)
moja niunia ma mięciutkie paznokcie,że czasem to jej się same zadzierają i trzeba obcinać.
trzeba obcinać żeby sobie buzi nie podrapała, a tata może ma jakiś sposób na małą ![]()
a moj pietrus ma strasznie twarde pazurki i co 2 dzien musze mu obcinac bo zawsze po nicy jest podrapany
moja natala ma tak mięciutkie paznokcie że można śmiało obciąć paznokcie a baaaaardzo tego nie lubi zawsze proszę siostrę by ją zabawiła zabawką i w tedy obcinam to działa bo dziecko wtedy skupia się na zabawcę
A mnie sie udalo obciac paznokcie malej jak nie spala.
Wiki na jeszcze trasznie miekkie pazurki u stop i tak samo u raczek i obcinanie u nas nie stanowi rzadnego problemy jak na razie
u nas też często jak obcinam to widzę ,że są już takie zadarte te paznokcie u rączek,pewnie gdzieś zaczepi czasem i tak się robi…często drapie np.po ścianie ,chociaż jej nie pozwalam…
jak kotek drapie i bardzo się jej to podoba…ale potem trzeba od razu obcinać…bo ostre się robią…
Ja ostatnio mojej niuni na śnie obcinałam paznokcie bo tak to nie dała bo Ją nożyczki interesowały ![]()
moja mala sama ostatni przyszla zeby jej obciac pazurki u raczek bo miala tam brudek i powiedziala mamo bobak a bobak to u nie znaczy robak tak ze wziela obcinaczki pilniczek i obcielam malej
tak kulcio od tego sie zaczyna a się nie obejrzysz jak mała przyjdzie i powie mama umaluj mi paluszki hi hi
ja też mojemu synkowi obcinam na śpiocha tak lepiej i bezpieczniej
Aaron tez sie upomina o obcinanie… sam mi pokazuje nozyczki…i strasznie sie domaga obcinania.
swego czasu bardzo przy tym plakal…ale wprowdzilismy zabawe “ciach-ciach”… i juz nie ma placzu:)
ja obcinam czesto paznokcie jak niunia spi bo nie chce dac mi obciac,albo przy bajeczce obcinamy tak jest latwiej
My do obcinania używamy canpolowskich nożyczek z zaokrąglonymi końcówkami, ale są dosyc ostre
gagusia to masz dobrze, większość dzieci nie lubi obcinania, a nożyczki to warto sprawdzić czy są dość mocne tzn czy się nie wyginają
my też używamy własnie tych z Canpola nożyczek,i tez jest nam łatwiej obcinać,gdy bajeczkę ogląda córeczka:)albo jakoś uda mi się ją zająć czyś chociaż na chwilkę i tak po jednym paznokciu obcinamy na raty…
Moja lubi obcinać. Ale pewnie dlatego ze już jest większa i rozumie. najlepsze jest jak później mnie naśladuje z ty obcinaniem. A jak omine jakiś paznokiec to mi pokazuje, ze jeszcze jeden trzeba:)
paznokcie u rak to obetne ale u nog to nawet na spiocha macha nogami i ciezko jest