Obcinanie paznokci u niemowlaka – jak obcinać paznokcie?

Moja niunia od jakiegoś czasu to nawet na śpiocha nie daje sobie obciąć paznokci,a zwłaszcza u nóg bo to ją chyba łaskocze i zaraz przekręca się na brzuszek bo wie,że w takiej pozycji jej nie ruszę paznokci bo nie ma jak :wink:

Ja strasznie bałam się obcinania paznokci, ale spróbowałam “na śpiocha” i nie było tak źle

Ja już się boję, że obetnę Kordiankowi paluszka, a co będzie jak przyjdzie ten moment? Oj chyba tak jak kąpielą zajmie się tym tatuś. On jest bardziej opanowany:)

ja sie balam obciac corci pierwszy raz. jak odwiedzila nas polozna w domu to poprosilam, zeby to zrobila. co do niedrabek to powiedziala, zeby ich nie wsadzac, zeby dziecko moglo pracowac sobie raczkami

my niedrapki używaliśmy tylko w szpitalu, co do obcinania to najpierw obcinałam jak mały spał a teraz to już bez problemu 2 razy w tygodniu obcinamy po kąpieli

ja obcinam malej jak spi, bo inaczej sie nie daje

ja na spaniu bym sie bala dziecku pazurki pobcinac chocby z tego wzgledy ze jak zamocno odetniesz a dziecko spi to je mozesz wystraszyc wedlog mnie takie zeczy robi sie zeby dziecko bylo swiadome ze to czesc higieny

Aj kulcio różne są dzieci i jednym trzeba obcinac na snie,a drugie dadzą same będąc tego świadome.

ja myślę, że niemowlakowi można jak śpi, ale większe dziecko lepiej przyzwyczajać i uczyć, że to jest konieczna pielęgnacja i żeby dobrze to kojarzyło

moja mala jak sie uprze to nie da sobie obciac

ja na samym poczatku jak pazurki od malej byly jak papier to poprostu je delikatnie obgryzalam balam sie na poczatku obcinania ale z czasem weszlam w wprawe i teraz juz nam idzie obcinanie jak z gorki

he he ja z pazurkami nie mialam problemu bo w pracy na codzień robię a te poprostu malutkie są :slight_smile: a niunia jak ma nastrój to poprostu siedzi i patrzy co jej robie a jak nie ma to sie drze więc zostawiam do następnego dnia

no nie wpadłabym na pomysł obgryzania paznokci u dziecka, nie znosze jak to robią dorośli… ja raczej będę używać obcinaczek bo nożyczek się boję

ja obinam małemu paznokcie na spiaco

do czasu było fajnie teraz niestety mala sabie nie daje obciac

moja lubi obcinac paznokietki

moja ostatnio polubila i patrzy jak to sie robi wczesniej tylko na spiocha dawalo rade

najlepiej obcinac gdy maluszek spi wtedy zadnej krzywdy nie zrobimy

Byle nie płakał, bo wówczas ciężko rączki utrzymać. A tak to szybko idzie.

ja wole na spiaco:-))))bo wtedy jestem pewniejsza ze sie nie ruszy