Odstawianie od piersi

ja myślę że to sporadyczne przypadki że matka nie chce po porodzie karmić piersią swojego dziecka. Ja w swoim otoczeniu nigdy się z czymś takim nie spotkałam, przeciwnie wszystkie matki które znam walczyły o laktację

Do mnie jak przyjeżdżała położna to mi opowiadała,że jeździ do takiej dziewczyny,którą Ja też zresztą znałam,że właśnie Ona też nie chce karmić i sie wymiguje jak może,ale to młoda dziewczyna wtedy miała 17 lat to dla niej wydawało sie to straszne,że musi karmić i jak sie uparła to nie karmiła wcale.

a ja mam kolezanke, ktora nie karmila bo twierdzi, ze to obrzydliwe…

moje wszystkie znajome karmiły przynajmniej 6 miesięcy, a ja już się nie mogę doczekać :slight_smile:

ja bałam się,że będę mieć straszny problem z odstawieniem od piersi…ale ku mojemu zdziwieniu córeczka jakis czas temu sama przestałą się domagać cyca w dzień,karmię tylko w nocy jeszcze

ja przez pierwsze 6 miesięcy nie dokarmiałam synka, był karmiony tylko piersią, dopiero w 7 miesiącu zaczęłam wprowadzać zupki, przeciery owocowe i warzywne, soki

ja swoja mala dokarmialam od 3go msc

Netka ja tak samo jak ty karmiłam tylko i wyłącznie piersia do 6 miesiąca a od 7 zaczełam wprowadzać córce nowe produkty. Teraz mam jednak mały problem ponieważ gdy ma 8.5 miesiąca to gorzej zaczeła mi jeść.Je powiedzmy na obiadek taką ilość jak sa te kupne mniejsze słoiczki, troche poskubie mi owocow(3cm banana czy 1/4 jabuszka) a kaszki to 100 góra 150 ml.Te ilości co napisałam to są takie maksimum w ciągu dnia a tak to chce tylko pierś. Nie wiem czy to normalne aby dziecko tak mało chciało jeść z tej rozszezonej diety a tak to jest powrót do piersi.Może to przez to że idą jej ząbki bo juz wyszlo jej 7 i niedługo jeszcze chyba dwa sie przebiją.

dokarmialam mala mlekiem modyfikowanym i jak sie okazalo ze mala ma skaze bialkowa to lekarka calkowicie kazalaq mi odstawic mala od piersi i podawac jej bebilon pepti 1

ewatar ja myślę, że mała musi po prostu się przyzwyczaić. Ja rozszerzałam synkowi dietę od 4 mca mimo karmiania piersią choć karmię nadal ponad rok i poczatkowo mały jadł owszem wszystko ale w małych ilościach i normą było jeszcze po każdym jedzonku poprawienie cycem więc spokojnie na pewn się nauczy, chyba, że nie zaakceptuje jakiś smaków bo ma swój gust np mój syn nie chciał nigdy jeść kaszek, wymiotował nimi teraz czasem spróbuje mu przemycić to i tak wyczuje i pluje nimi:)

moja córcia sama się odstawiła po 4 mc od cyca

mojego skarba odstawilam od piersi po 3 miesiacu teraz karmie go butelka na poczatku jadl mi normalnie ale teraz gdy juz ma 4 miesiace niezbyt duzo mi je , dzisiaj bylam u lekarza i pytalam czemu tak jest ,to lekarka powiedziala ze mam sie nie przejmowac bo czym starsze tym mnie je i widocznie wystarcza mu jedzenie na tyle godzin

ewatar6769 nie przejmuj się bo niektóre dzieci nie akceptują nic prócz piersi bardzo długo; a przy ząbkach tym bardziej może ja drażnić inne jedzenie a pierś może być przyjemniejsza

Bo pierś jeszcze dodatkowo działa dla nich jak uspokajach

Dokładnie tak, nie ma to jak przytulić się do piersi Mamusi i od razu zasnąć :wink:

Mam trojke dzieci, najmlodsza corka ma 8 miesiecy i wcale nie kwapi sie zeby przestac ciagac cyca :slight_smile: lekarz kaze mi odstawic mala od piersi ale juz od miesiaca mi to nie wychodzi ;( mam anemie, sypią mi sie zeby, a moja Olga tylko mleko prosto od mamy akceptuje :wink: co gorsze ona sie nie najada, potrafi ssac cyca co 2 godz. probowalam juz swoje mleko podac przez rozne smoczki, ale i tak nie wypalilo. dobrze ze starsze dzieci juz po 4 miesiacu wolaly mieszanke :wink:

olga a może spróbuj powoli przyzwyczajać do jedzenia łyżeczką, możesz mleko zagęścić kleikiem ryżowym czy kaszką ryżową, żeby było bardziej syte

ja karmiłam moja mała 5 miesiecy potem jej juz nie starczało była głodna wiec mleko

ja chciałam bardzo karmić małą jak najdłużej ale niestety mimo różnym metodom na poprawienie laktacji pokarm przestał nachodzić więc mała tylko ssała pierś przez trzy tygodnie

Też chciałabym karmić jak najdłużej jednak na pewno część pokarmu będzie podawana z butelki, ze względu na plany powrotu do pracy