Porównywanie dzieci - ułatwienie czy pułapka?

Porównania zawsze będą, ja sama łapie się na tym że myślę że moi siostrzeńcy tak nie robili :laughing: albo że młodszy z siostrzeńców męża później ogarniał coś niż córka. Porównania są złe i dobre. Złe kiedy próbujemy wymusić lub przyspieszyć coś w rozwoju dziecka i to nie wychodzi albo dziecko czegoś nie umie mimo że wg widełek ma jeszcze czas, dobrze jeśli porównujemy i obserwujemy czy nasze dziecko wchodzi w pewien etap i jeśli tego nie robi to udajemy się do specjalisty by coś sprawdzić lub mu pomóc.

Dziękujemy za przemyślenia. Rzeczywiście, porównywanie w tym przypadku może mieć pozytywne skutki :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

1 polubienie

Dziękujemy za wartościowe uwagi :smiling_face_with_three_hearts: :sparkling_heart:

1 polubienie

Zgadzamy się z Tobą, dużą rolę odgrywa forma przekazu i intencje :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

1 polubienie

Dziękujemy za komentarz :heart_eyes: :heart:

1 polubienie

Ja też nie lubię takich przemądrzałych porównań

U mojej szwagierki wszystkie dziewczyny imiona na M
Marcelina , Monika i Magda😄

U mnie też wszyscy jesteśmy na M , mąż i cała trójka , a w tym Marcelina :smile:

Haha o widzisz fajnie , u nas różnorodnie imiona dobieraliśmy razem z mężem, imię dzieci musiało nam się obojgu podobać :grinning:

Ja kocham i mnie Marcelina ale mąż twierdził że to już jest za dużo. Trzecie osób w rodzinie z długim imieniem, a nazwisko mamy 11 literowe

To u nas też w rodzinie jedni są wszyscy na m , to kartkę z życzeniami raz podpisali dla żartu ,życzą 6xM” :grin:

1 polubienie

To mąż mój chciał długie bo jego nazwisko jest krótkie :rofl:

No to nasze nazwisko jest 11-literowe.

Moje panieńskie jest 11 literowe, a teraz męża 5 literowe

1 polubienie

To u mnie odwrotnie :laughing::wink: a do tego nie polskojęzyczne, więc za granicą było łatwiej

Ooo to faktycznie. A skąd obcojęzyczne? Mąż z zagranicy?

Moje panieńskie było niemiecko języczne i najlepsze jest to, że nie wiem o żadnych konotacjach.

Moje nazwisko pańieńskie było 3 literowe :smile:

1 polubienie

Ooooo ta rzeczywiście krótkie :blush:

1 polubienie

O kurde ciekawa jestem jakie to :see_no_evil::see_no_evil::see_no_evil: