To ja już jestem stara mama w takim razie, tak w sam raz:D JAK dla mnie tak po 40 to już troche zapóźno… Ale są kobiety i sa szczęsliwe, które mają później, każdego też indywidualna sprawa.
Dokładnie. A poza tym czasem bardzo długo czeka sie na dzidziusia. Lecza sie babeczki i jak ma 40 lat i okazuje sie ze jest w ciąży to dla niej to szczęście nad szczęściami .
Poza tym taka mama ma , powinna mieć , dodatkowe badania genetyczne płodu. A porodu to każda sie chyba boi .
a ja znam taki przypadek kobieta ok 40 zaszla w ciaze zalamana itp,nigdy nie chorowala okaz zdrowia jak nic,musiala miec cc,podczas cc okazala sie ze ma raka na czyms(nie pamietam na czym) i dzieki temu ze byla w ciazy uratowala zycie !
Wszystko zalezy od organizmu ni e ama reguly
oj jak ja bym miala 40 na karku i zaszla w ciaze to bym trzesła ze strachu portkami…czy wszystko by bylo ok:) ale co kobieta to inny pogląd na “późne macierzyństwo”…![]()
Ja nie mam nic przeciwko póxnemu macierzyństwu - uważam że każda z nas musi być na to gotowa i jedna jest (lub z powodu postawienia przed faktem dokonanym staje się gotowa) gdy ma lat 18 a inna 40 i nikomu nic do tego!
Wiadomo, że jak sie czeka i stara to nawet dla 40-latki będzie to megaszczęście… Ja od strony medycznej patrzę również:) Wtedy to trochę właśnie obarczone stresem jest… Chociaż nie ma reguły, ja w wieku jak najbardziej środkowym i tak obarczona stresem i strachem…
Ja wam powiem że teraz kolejnego dziecka już nie chce. Ale zastanawiam się czy właśnie tak koło 40 bym nie chciała kolejnego. Mam mieszane uczucia ale chyba bym wtedy chciała
Pamiętajcie, że po trzydziestce można się dochować bliźniaków
(ja mam dwie cudowne dziewczynki :P)
W sprawie porady - przypomniało mi się…
JA siebie nie widzę jako późnej mamy… Nie wiem co byloby, gdybym jeszcze dłużej musiała czekać na dziecko… Ale jeśli w końcu udało sie teraz - to pomijając fakt, że na chwilę obecną chcemy mieć tylko jedno dziecko - to na późne macierzyństwo na pewno bym sie nie zdecydowała… i nie tylko z powodów zdrowotnych (zagrożeń wad genetycznych i tak dalej - ja wiem, że wady genetyczne u dzieci - zdarzają się również, gdy mama jest młoda - ale znacznie częściej gdy jest “późna mamą”) Także dlatego, że bałabym się… że nie będę miała sił dać temu dziecku tego wszystkiego co w moim dzieciństwie było piękne - wspólnych wyjazdów rowerowych, wycieczek do lasu, biegania po górkach, zabaw na basenie i te pe…
Poza tym, że umrę naturalną śmiercią zanim uda mi się nauczyć dziecko samodzielności i przygotować do życia…
lady ja bym chyba nie miala sil jakbym byla duzo starsza teraz trzeba sie przyzwyczaic do wielu rzeczy i jest ciezko a co dopiero pozniej
to prawda, czas i siły dla dziecka to ogromny wysiłek i w sumie bała bym sie podjąć decyzję o dziecku gdybym była dużo starsza owszem myślimy o 3 dzieci i to trzecie ma być troche później ale nie później niż 35 lat wtedy Adaś będzie miał 10 lat więc spora różnica wieku ale mama jeszcze nie taka stara ![]()
No własnie o to mi chodzi - ten wiek teraz - jest idealny… Ale po 40 na bank bym sie świadomie nie zdecydowała (chyba że wiedziałabym że jest dla mnie szansa a nie miałabym dzieci)
no wiadomo, są ludzie co lata starają się o dziecko… i dostają preezent dość późno … ale sądzę też że wiele ciąż po 40stce to “wpadki” niewiele jest rodziców któży świadomie podejmują taką decyzję w wieku powyżej 40stki
ja uwazam ze najlepiej jest urodzic pierwsze dziecko do 30-stki w miare mozliwosci, bo wtedy ma sie jeszcze sporo sily… a im pozniej tym jej mniej…![]()
Ja urodziłam mając 23 lata, a później czułam się jakbym miała 50
a ja jestem w pełni szczęścia mając dziecko teraz a nie za kilka…kilkanascie lat:)
mój synek urodził się jak miałam 25 lat
jestem przeszczęsliwa…
ale z nim to nadal se czuje na 18
nie więcej ![]()
z własnego doświadczenia wiem że ciąże przed 30 znosi sie duzo lepiej niż po ale za to dopiero teraz naprawde sie ciesze z bycia mamą jestem dużo bardziej spokojna ze starszymi dziećmi niepotrzebnie sie zamartwiałam jednak nie ma to jak doświadczenie;)
CZyli tak jak wszędzie - to co uszczęsliwia jedne kobiety - jest trudne dla innych. Każdy musi znaleźć swój czas:)
to kiedy decydujemy się na dziecko to jest kwestia indywidualna, oczywiście składa się na to wiele czynników, jedne robią karierę, drugie nie maja środków do życia, inne nie poznały tego jednego jedynego
a jak na to nie patrzeć bez względu na wiek trzeba w ciąży dbać o siebie i maleństwo