Późne macierzyństwo - wady i zalety

Ciąża po 30-tce faktycznie powinna byc pod lekarska kontrolą - ja urodziłam tak dwoje dzieci , ale zrobiłam wszelkie mozliwe nieinwazyjne badania i bezwzględnie przestrzegałam zaleceń lekarza. Oprócz tego, że miałam 2 cesarki wszystko poszło jak najlepiej

Ostatnio moja babcia powiedziala probujac wziąśc małego na rece (a stara nie jest ma 60 lat) ze dlatego dzieci sie rodzi za młodu zeby miec siły do nich a nie ze na starosc…40 itd bo potem brakuje sił do niech:(

Gagusia - to Twoja babcia - ma takie samo podejście jak ja:)

Ja myślę , ze się powinno raczej mówić o ciąży po 35 roku życia jako późnej a nie zaraz po 30, a zresztą nie zawsze się zycie tak układa, ze w wieku dwudziestukilku lat mozemy pochwaliś sie potomstwem

dokładnie ja mam nadzieję że będę miała jeszcze siły dla moich wnuków… może prawnuków :slight_smile:

no…najpierwe tak ze dwojke własnym max 3…potem te dzieci beda miec dzieci…:)…i potem te dzieci dzieci…a my tylko bedziemy latac od jednego dziecka do drugiego…i innym babcia…chwalic ile wnukow w tym roku nam doszlo:):):):slight_smile:

Oska ja o później ciąży mówiąc mam na myśli ciążę po 40:)

zasugerowałam się tym artykułem bo tam jest 30 :wink:

No niby tak, choć trochę mnie to dziwi, bo w med. artykułach o późnej ciąży występuje wiek właśnie po 35 rż. Mój gin również tak ja klasyfikował…

“późne macierzyństwo po 30stce” - …poczułam się stara ;)) - autorka artykułu chyba jest baaardzo młoda :wink:

ale 30 stka to młoda kobieta jeszcze :slight_smile: może rzeczywiście porada a dokładnie przedział wiekowy jest naciągnięty

30-stka jest naciągnięta bez dwóch zdań! Żaden ginekolog którego zapytałam o wiek póxnej ciąży nie podał wieku młodszego niż 36 lat

Przecież nawet prenatalnych za free nie wykonaja w tym wieku, chyba że ta 30-ka jest z obciążeniem. Tak to wszystkie amniopunkcje to sa ale po 35 roku życia. No cóż wkradł tu sie mały chochlik

dla mnie późna ciaza to ta bliżej 40

mamutek racja tym bardziej, ze wiek ze wszystkim sie obniża małżeństwa ciąże

tak to prawda, kiedyś to kobiety rzadko kiedy studiowały i pracowały zawodowo za mąż tradycyjnie wychodziło sie w wieku 18 max 20 lat a teraz to rzadkość…

bo ja wiem, czy tak późno ludzie się żenią? świadomie decydujemy się na pewno później na dziecko, a i związków wolnych jest o wiele więcej…w moim kręgu znajomych - ci co mieli wziąć ślub, wzięli zaraz po studiach, reszta żyje w konkubinatach bądź prowadzi życie singla

Sorry, ale te zalecenia to są dobre dla wszystkich kobiet w ciąży, a nie PO TRZYDZIESTCE (jakby to była jakaś magiczna liczba)… A badania prenatalne zaleca się od 35.

Kapatasia - no niestety rację masz:)
ewel_ina - ja do tej rzadkości należę - wyszłam za mąż miesiąc po 18 urodzinach… Plotkowano że muszę, a najlepsze było to, że plotki po 9 miesiącach nie ustały… Przez 2-3 lata tak mówiono…

lady ja Cię rozumiem, wyszlam za mąż jak miałam 21 lat no prawie bo z sierpnia jestem w czerwcu wzięliśmy ślub, no i plotki były że jestem w ciąży.
Ja teraz widze coraz więcej kobiet decydujących się na dziecko po 30. W przychodni byla taka pani z taka malutką roczną dziewczynką :slight_smile: powiedziałam że ma dwóch większych synow. I sporo już tak widzę że ludzie po 30 decydują się na kolejne dziecko