Prezenty świąteczne

Ale ja akurat nie lubię robić zakupów w stokrotce, wolę jechać do biedronki, bo tam chociaż świeże :smile: w sumie obok mnie są dwie siłownię i kolejne są budynki na wynajem i jeszcze coś budują :see_no_evil:

Kurcze ja to nie mam głowy do takich rzeczy. Od razu po wypłacie płace rachunki, tankuje samochód do pełna o wiem ile mi zostaje. Ogólnie robimy tak że z mojej wypłaty idzie w zasadzie na wszystko a mąż ma wypłatę tylko dla siebie i na swoje wydatki. Ale jak mnie brakuje to mówię żeby mi przelał i wiecznie mówi no taaak już roztrwonilas pieniądze :rofl: ale mówi to z uśmiechem i zawsze mi przelewa no wiem nie powinno tak być ale na jestem upoważniona do jego konta a on do mojego nie hahahaha no i też u niego na koncie są odkładane pieniądze bo co on starci może 1000 miesięcznie na paliwo i jakieś tam zakupy jak coś braknie i idzie do sklepu. I później się robi jakieś większe inwestycje typu kostka koło domu albo brama do garażu więc to też nie jest takie złe.

Co to za laska z Tiktoka? A insta też ma?
@Magdallenka0897 ja na siłownię miałam 2 km, i zazwyczaj jeździłam rowerem to już rozgrzewkę miałam :smiley:

My mamy oddzielne konta i jedno wspólne, do osobistych kont nie mamy dostępu ale wiemy mniej więcej ile kto ma ( a przynajmniej ja wiem bo zarządzam obiema pensjami). Początek był ciężki bo właśnie trzeba było wyliczyć ile i na jaką kategorie nam schodzi później to już czysta matematyka aby zrobić budżet i rozpisać obie pensje na kategorie wydatków stałych jak opłaty subskrypcję raty itd. zmiennych jak jedzenie paliwo dom odzież drogeria itd. oraz oszczędzania czyli wydatków rocznych jak oc przegląd ubezpieczenia i oszczędzania jak święta dziecko zdrowie. Dodatkowo jak budżet pozwoli odkładamy na oszczędnościowe u jednego i oszczędnościowe u drugiego z celem np na wakacje czy remont. Ten sposób mi się podoba bo kazde z nas daje proporcjonalnie do budżetu domowego. Zawsze staram się nam zostawić coś na własne przyjemności czasem to 200 zł a czasem 30 ale jak sobie uzbieramy na koncie to i prezent urodzinowy drugiemu da się kupić :laughing::sweat_smile:

1 polubienie

Ja oglądam Finanse Niki i jest jeszcze druga moje oszczędzanie

1 polubienie

U nas fajnie się sprawdza mieć konta osobne i wspólne. Każdy ma swoje „na prywatne wydatki”, a do wspólnego wpływa proporcjonalnie część wypłaty :grinning:

1 polubienie

Tak jak @Mama.Wiki oglądam Niki finanse, jest też na ig. U nas robię tak że opłacam rachunki te co mam po wypłacie, na pozostałe zostawiam na koncie. Mężowi “wydzielam” na jego zobowiązania, na dodatkowe jedzenie do pracy i na takie osobiste wydatki. Reszta kasy wypłacona i rozdzielona. Wiem że jakby to zostawalo na koncie to by się rozpłynęło 30% więcej jak nic. Teraz mam wgląd do tego ile miesięcznie jest odłożone i nietknięte, a jak przychodzi opłacić AC albo dać kasę na komunię to wyciągam z koperty a nie myślę że wydałam połowę wypłaty :grinning:

1 polubienie

Ja nie mam takiej motywacji :see_no_evil:
Ja mam tylko 3 minuty spacerkiem z domu i jakoś nie chce mi się chodzić, chyba za blisko mam :sweat_smile: A kiedyś, jak miałam 30 km do siłowni to jeździłam codziennie :see_no_evil::see_no_evil:

Mam jeszcze z Sinsay z zeszłego roku w podobnym stylu domki, więc czekam w końcu na przeprowadzkę i aż je porozstawiam na parapecie w salonie :rofl::heart:

Dziewczyny jeszcze tylko kilka dni minie Wszystkich Świętych iii?? Coraz bliżej święta :smile::sweat_smile: ja zawsze zaczynam wtedy kupować ozdoby świąteczne i prezenty :smiling_face_with_three_hearts::heart:

1 polubienie

Ja już zaczęłam :rofl::rofl:ale to prawda, po 1 listopada jakoś jest już inaczej i się bardziej zaczyna odczuwać klimat świąt :rofl:

1 polubienie

Ja jeszcze nie bo ogarniam teraz temat chrzcin i temat święta i prezenty mam ma drugim miejscu zafaz po 1 listopadzie robię chrzciny także odrazu zacznę grzebać za świątecznymi prezentami :smiling_face_with_three_hearts:

Ale to będzie pięknie :star_struck: Jak skończysz dekorować, podeślij zdjęcie, bo jestem ciekawa efektu

1 polubienie

U mnie w domu rodzinnym zawsze dawało sie prezenty drobne upominki a u mojego meza takiej tradycji nie było
Od kiedy jestesmy razem to zawsze cos mu kupywałam i cieszyłam sie ze byl szczesliwy. Ale nie mam pojecia co kupic córeczce myslałam nad misiem gadajacym co uczy liczenia i gra muzyczke. A moze dla twojej pociechy jakaś tablice interaktywne albo polecam tableta ktory uczy i gra muzyke my kupilismy córece na roczek i jest genialny uwielbia go gra muzyke opowiada jakie sa zwiezatka na ekranie. My kupilismy go w pepco

My w domu mamy podobnego tableta tylko z Fisher price i rzeczywiście fajna sprawa córeczka lubi przyciskać różne kwadraciki i odsłuchuje chociaż od tabletu ja bym bardziej poleciła misia

1 polubienie

Może też muszę pomyśleć o takim dzieleniu kasy, chociaż ja to nie jestem systematyczna i ciężko by mi było to ogarnąć…

No tak 1 listopada później za chwilę 11 i zostaje 3 tygodnie do Mikołajek a później to już tylko święta i nowy rok :sweat_smile::sweat_smile:

Uwierz mi ja też nie i mam słomiany zapał a tutaj kopertowego oszczędzania minął mi w lipcu rok :smile:
Jak widzisz efekty tak jak dziewczyny piszą że masz wydatek większy i się nie martwisz z czego ty potem żyć będziesz tylko pyk do koperty i masz i nie myślisz już o tym to to mega motywuje

1 polubienie

O juz widze nowosci kiedys nie bylo takuego :smiley:

Tak szybko to wszystko zleci , że zaraz będziemy pisać o Wielkanocy :speak_no_evil::see_no_evil:

1 polubienie