Ale jak ja chciałam robić to ja nie mogłam znaleść malin, w żadnej biedronce nie było . @Patrycjaw25 ale piękny tort ! Super talent
robisz tylko dla siebie czy na zamówienia też ?
Aaa to chyba często się zdarza że brakuje malin, bo kiedyś też miałam problem znaleźć, ani biedronka, ani Lidl ani Carrefour wtedy nie miał, a od czego to było zależne to nie mam pojęcia ![]()
Ja już kupiłam truskawki i chciałam z truskawkami zrobić ale chłopakowi udało się kupić maliny
i co @daga1271 udało Ci się zrobić ?
Ten w miarę wyszedł mi prosto choć nie był idealny:smile:
co do pieczenia na zamówienie to chyba nie dała bym rady bo bym za bardzo się stresowała że mi nie wyjdzie:smile:
Figurkę zawsze zamawiam resztę dekoracji wykonuję sama z masy cukrowej, do tabliczek zamówiłam alfabet cukierniczy i tworze sama:blush: może kiedyś i sama coś ulepię jakaś Figurkę ![]()
@Mamusia22 @Magdallenka0897 robię tylko dla siebie. Dekoruję, aby Figurkę zamawiam u specjalisty
później te figurki lądują w gablotkach na pamiątkę ![]()
A możesz dać jakiś przepis ? I jak robisz tynk? Możesz mi wysłać nawet prywatnie , chętnie zrobiłabym taki sam nawet z linkami gdzie zamawiasz figurki, z chęcią spróbowałabym zrobić taki ![]()
![]()
bo mam wszystko kupione do tortów ale czeka.
@Magdallenka0897 polecam 3 bita jest świetny i smaczny i łatwo sie go robi
@Patrycjaw25 jaki śliczny masz ogromny talent ![]()
Dziękuję, znam ten przepis , długo nie robiłam muszę sobie zrobić bo, aż zrobiłam mi ochotę ![]()
@Magdallenka0897 a probowałaś robic tiramisu z truskawkami ja robiłam raz ale krem mi nie wyszedł i był wodnisty ale mimo tego był pyszny
Nie robiłam, ale chętnie bym zrobiła ;D lubię piec i długo nic nie robiłam ![]()
Udało mi się kupić bezy
a ciasto ciągle przekładam, bo teściowie jeszcze nie przyjechali, bo wnuczka co z nimi mieszka ma rotawirusa. I teraz mają być w czwartek, to czy będą czy nie to robię na czwartek. Sama najwyżej cały zjem
To żaden problem, jest tak pyszny że uda Ci się go zjeść ![]()
![]()
Powiem ci że masy to robię 250 ml smietanki 30% i i opakowanie 250 g serka mascarpone do tego cukier waniliowy i z dwie łyżki cukru pudru . Jako stabilizatora polecam żelatynę chociaż casem jak mi się spieszyło dodałam smietan fixa i też było
to na jedno piętro i dodaję np. Borówki jeszcze a na drugie piętro polecam dżem z czarnej porzeczki i na to nakładam taką samą masę czasami dodaję barwnika w żelu jak córka chce koniecznie jakiś kolor masy ![]()
Biszkopt to już w zależności jaki chcesz rozmiar tortu . Ja jeszcze nasączam biszkopt wodą z cytryną i cukrem wanilinowym albo z cukrem pudrem .
Robię śmietanowe kremy bo dzieci bardzo lubią ten krem z serkiem i szybko go się robi tak naprawdę ![]()
Ja piekę biszkopt w rancie jeśli nie masz to polecam ![]()
Co do tynku to ten tynk ze zdjęcia to zwykła masa śmietanowa z serkiem do przedkladania tortu . Zależało mi na czasie i zostało mi masy więc otynkowalam masą śmietankowa ale ogólnie robię też z przepisu od sugarlady ma filmiki na YouTube można pooglądać i od niej brałam tynk na torty gładkie oczywiście w cudzyslowiu gładkie bo ja nie potrafię idealnie wygładzić ![]()
![]()
Kostka masła ciepłego dobrze wywiercić aż na puch . Tak dobrą chwilę robot musi powiercić aż masło zrobi się białe i gładkie. Wcześniej rozpuścić białą czekoladę 3 tabliczki z 70 ml śmietanką 30% wystudzić , do masła polecają dodać szczyptę soli i wszystko razem zmiksować . Tynk jest słodziutki
jak chcesz kolor tynku to dodajesz barwnik . Szukaj takiego do mas tlustych wtedy rownomiernie się będzie barwić masa.
Figurki ja zamawiam u smykanka ma profil na instagramie i Facebooku wpisz sobie i ci odrazu wyskoczy
tylko trzeba u niej z wyprzedzeniem zamawiać bo ma pozajmowane terminy . Czasem jak już ma zajęty szukam na vintedzie ale trzeba uważać bo ja raz się nadziałam na babkę która wstawiła czyjeś zdjecia figurek i jak zamówiłam to przyszły mi nie koniecznie jak od profesjonalistki a raczej amatorki…finalnie nie dotrwały do urodzin bo zrobione były z jakiejś slabej masy cukrowej gdzie w pudełku zamiast zrobić się twarde zaczęły się topić i musiałam szukać drugiej figurki:roll_eyes:
Bardzo dziękuję! W wolnym czasie będę próbować ;D
Jak coś byś chciała się podpytać to pisz śmiało. Ja jestem amatorka do tortów sama dużo się jeszcze uczę ale myślę że jak na torty dla rodzinki wystarczą i takie nieidealne ![]()
No jaki to jest wspaniały przepis. Pyszne jest to ciasto i rzeczywiście ekspresowe. Dzięki!
Bardzo się cieszę, że Ci się udało i smakowało ![]()
Pięknie Ci wyszedł tort i piszesz z taką lekkością ten przepis jakby się to naprawdę była bułka z masłem, a nie jest. Lubię piec, mam chęci, ale przeważnie coś mi się schrzani, się coś zwarzy, opadnie, przypali, spadnie, więc co drugi wypiek można uznać za udany ![]()
… Ostatnio wieczorem robilam córce do przedszkola ciasto - roladę i już miałam wszytko gotowe na stole, odwróciłam się, zahaczyłam deskę i ciasto wylądowało na ziemi… Na szybko w nocy zrobiłam coś bez pieczenia, dobrze, że akurat miałam produkty
Albo jak piekłam ciasto dyniowe, które z reguły mnie nie zawodzi bratanek przekręcił pokrętłem na funkcję grill w piekarniku i był na wierzchu węgielek, na szczęście udało się uratować, jak odcięłam górę posmarowalam kremem z serka to było ok ![]()
O kurcze no to nieźle. Ale powiem ci że też mam przygody z pieczeniem ostatnio jak robiłam sobie tort to mi też nic nie wychodziło najpierw biszkopt opadł i od spodu się przypalił , potem zwarzyła mi się masa robiłam kolejną inną, a jak robiłam tynk to nie ogarnęłam ilości śmietanki do rozpuszczenia białej czekolady i wlałam 500 ml zamiast 50
finalnie szkoda mi było wylewać już bo 3 czekolady wwaliłam , tylko odlalam trochę tego i dorzuciłam kolejne 3 czekolady żeby masa była gestrza
także drogi tort mi wyszedł
i otynkowac go nie mogłam tak mi się mazał ciągle ale finalnie nie był zły
a i drip był za gęsty za szybko mi sztywniał na torcie i grube spływy miałam ![]()