Przepisy na świąteczny stół 🎄

O rany! Prosimy ze śląskiego na polski, bo chyba nikt nie wie co to takiego? :hushed:

Nawet ostatnio mówiłam mojemu, że zjadłbym te jego krokiety :smiley: chodzą za mną ostatnio :smiley: teraz jeszcze bardziej będę miała na nie ochotę @Skylark no właśnie co to za potrawy?

My zapewne w tym roku z niemowlakiem pod pachą przyjedziemy na gotowe… ale najczęściej i tak jak moja mama planuje święta, to i tak wszystko musi sama… Jedynie co pierniki pieczemy i dekorujemy z siostrą i naszymi dziećmi, to już taka nasza przedświąteczna tradycja.

U nas też tata dużo pomaga, zawsze to on robię wszystkie ryby

Teraz nie musisz sobie żałować, święta to idealny czas na jedzeniowe szaleństwa. Oj też nie mogę się doczekać tych wszystkich smakołyków.

Jakie ciasta są u Was na święta? Ja planuje zrobić kostkę piernikową i ciasteczka korzenne szwedzkie :blush:

@mamaSophie @Mamamiski @Magdallenka0897 to są zupy.

1. Siemieniotka wykonywana jest z nasion konopii, które się gotuje i uciera. U mnie w domu jemy ją z kaszą gryczaną, cukrem i mlekiem (troche jak taka zupa mleczna)
  2. Moczka to zupa na pierniku, suszonych owocach (zwykle na kompocie z suszonych owoców) i bakaliach :hugs:
2 polubienia

Skąd bierzecie konopie do siemieniotki? :rofl:
Ta druga zupka na słodko wydaje się fajna

U nas jest to dostępne w okresie świątecznym w osiedlowym warzywniaku albo na targu :sweat_smile:
Wiem, że też te nasiona ludzie po prostu zamawiają przez internet

Osobiście za tą drugą nie przepadam :sweat_smile:

1 polubienie

Ciekawa jestem smaku i jednej i drugiej. Jakbym kiedyś była w okolicy świąt na Śląsku, to może uda mi się gdzieś trafić :sweat_smile:

A to wogole jest legalne ? Te nasiona ? :see_no_evil:

U nas też krokiety tradycyjnie przyrządza mama , robi ich na kilka dni i jest ich dosyć sporo , część jest mrożona i to już jest tradycja wiadomo że mama to przyjedzie z krokietami a do mnie zawsze należy zrobienie między innymi tradycyjna sałatka . U nas każdy ma danie które tradycyjnie bez pytań i tak wiadomo że je przyrządzi bo robi to najlepiej :face_with_hand_over_mouth:

1 polubienie

W tym roku wigilia u siostry męża, pierwszy raz ale jest założenie że każdy coś przyniesie. Ja się zgłosiłam na rybę po grecku jako taki standard, a z takich nietypowych rzeczy ślimaczki z ciasta francuskiego z brie i żurawiną oraz może uda mi się upiec pasztet z soczewicy.
Jak ja robiłam wigilię to zrobiłam łososia z sosem malinowym w płatkach migdałowych z kwestii smaku, tradycyjnie barszcz, pierogi z tym że tutaj musiały być oprócz tradycyjnych także ruskie i nowość na stole ze szpinakiem i fetą, kompot ale taki z miodem i żurawiną i cytrusami, standardowa ryba smażona, jarzynowa a dodatkowo robiłam z jajkiem i ananasem sałatkę oraz rukolą burak ser owczy orzechy i dressing miodowy takie Ala carpaccio, gwiazda makowa sernik, i choinkowe Brownie, keks, przekładaniec, śledzie przynosiła moja szwagierka takie Ala po kaszubsku. Kiedyś na wigilii u siostry mojej była sałatka z ryżem tuńczykiem sosem takim pomidorowym fasolą i kukurydzą

1 polubienie

Twoje menu świąteczne i wymienione wszystkie dania brzmią jak z cateringu wykwintnej restauracji :smiling_face::drooling_face:
Ja robię sałatkę z tuńczyka, warstwową, ale taka z ryżem i sosem pomidorowym też wydaje się być ciekawa :slight_smile:

Kiedyś Lidl miał taką super puszkę kukurydzy fasoli w sosie pomidorowym więc wgl ogarnięcie sałatki to był pikuś często ja później robiliśmy.
Ja zawsze chciałam w gastro pracować ale rodzice mnie odwiedli od tego więc się wyzywam w domu :smile::stuck_out_tongue_closed_eyes:

Mogę wam polecić poza świętami, robiłam ten wirlaowy kebeb z tym i jest super! Do tego własnoręcznie robiony lawasz i obiad pycha😋

1 polubienie

On jest pysznyyyyy !

Nieatety, te zupy nie są już tak często spotykane w domach :sleepy: ale jeśli trafisz do rodziny gdzie ta tradycja nadal istnieje to polecam spróbować :wink:
@Magdallenka0897 taaak! Z tego co wiem to siemię konopne nie ma nic wspólnego z marihuaną :sweat_smile: ale pierwsze skojarzenie chyba wszyscy mają takie samo. Swoją drogą te nasiona są bardzo zdrowe!

1 polubienie

Jakby to były nasiona marihuany to byłoby bardzo wesoło :rofl: swoją drogą bardzo ciekawe zupy o moczce ( nie wiem czy dobrze odmieniłam :rofl: ) coś tam kiedyś słyszałam i zapamiętałam sobie ją jako zupę piernikową :smiley:

Ja w tym roku planuje zrobić jeszcze pasztet i łososia w sosie porowym :yum:

Czy u kogoś w domu robi się klopsiki w occie ? Jestem ciekawa bo to tez reginalne chyba.

@Skylark nazwy ciekawe i jak tak przevzytalam z vzego te zupy - to smak musi być ciekawy.

@Mama.Wiki jak tak czytam Twoje menu to moje zdolnoci (niezdolności) kulinarne stają się jeszcze mniejsze :slight_smile:
Dobrze, że jest TM i mam się czym wspomoc.

Ale ja również robię większość w lidlomixie :sweat_smile:
Ja uwielbiam sobie skracać pracę, nie czaje tego jak moja mama mówi ale po co mi xxx przecież ja to ręcznie szybciej zrobię. A prawda jest taka że ja wrzucam i się miesza, gotuje itd. i jest 10 razy mniej roboty.
Na nawet dzięki temu torty zaczęłam piec

2 polubienia

Oooo czyli nie tylko u mnie zupa śledziowa gości na wigilijnym stole! :grin: Ale wydaje mi się, że wywodzi się ona właśnie z wielkopolski, bo wiadomo do tego pyra musi być :grin: