Przygotowanie dzieci na rodzeństwo

Bardzo dziękuję :slight_smile: Tak to ograliśmy z mężem i u nas się sprawdza od początku.

Prezent od młodszego rodzeństwa to klucz do sukcesu moim zdaniem :smiley: Nie na odwrót :slight_smile:

3 polubienia

Starszy uwielbia młodszego ze wzajemnością - czekam aż zacznie pełzać i zabierać zabawki. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

jaka jest u was różnica wieku ?

A jak starszak zareagował na prezent? Bo ja też o tym słyszałam, i myślałam żeby kupić jakiś drobiazg

1 polubienie

U nas super to wyszło Ja tłumaczyłam że będziemy miały dzidziusia

1 polubienie

Co prawda nie pytanie do mnie, ale pokuszę się o odpowiedź :smiley:

U nas starszak od maluszka dostał drobny prezent w postaci autka hot wheels i to był dla niego super prezent. Ucieszył się bardzo z prezentu i podziękował młodszemu bratu. Moim zdaniem poczuł się ważny i było mu bardzo miło kiedy coś dostał- po dziś dzień pamięta i wspomina przy zabawie, że dostał od brata autko. Także ja polecam taką formę, bo niby mały gest, ale znaczy wiele <3

1 polubienie

ucieszył się z prezentu, jednak na samym początku faktycznie był zafascynowany jednak maluszkiem. byłam z niego bardzo dumna.

1 polubienie

Ale super, nie dziwię się, jest z czego być dumnym😊

1 polubienie

Dla dzieci to również wielkie przeżycie :smiling_face_with_three_hearts::heart_eyes:

1 polubienie

To super , że to tak pozytywnie poszło :slight_smile:

U nas roznica bedzie 5lat i corka juz wspomina, ze nie chce byc starsza siostra… Basia, Pucio czy Jadzia petelka to ksiazki do ktorych sama wraca choc po nich pojawiaja sie rozne watpliwosci-np. Czy mama bedzie miec tyle samo milosci dla niej. Duzo z nia rozmawiamy, angazujemy w zakupy dla maluszka ale tym samym dla niej zeby tez nie poczula sie odrzucona.

Moja córka dowiedziała się w połowie ciąży. Odrazu sie ucieszyła i wszystkim w koło opowiadała że będzie mieć siostrę. Poprostu jej powiedzieliśmy że mama ma w brzuszku małą siostrzyczkę i jak się urodzi będzie się musiała nią opiekować bo będzie malutka . A kiedyś bedzie mogla się z nią bawić.

Taka szczerość i włączenie jej w ten czas na pewno pomoże jej poczuć się ważną częścią tej zmiany. Opieka i wspólna zabawa to też cudowna motywacja dla starszego rodzeństwa

To super, że angażujecie córkę, ale jednocześnie dbacie o to, żeby nie poczuła się pominięta. Te pytania o miłość mamy są zupełnie naturalne dzieci w tym wieku często tak reagują, zwłaszcza gdy zaczynają sobie coś wyobrażać na podstawie książek czy rozmów.

1 polubienie

Ale pięknie, że zareagowała z taką radością! To naprawdę widać, jak wiele zależy od tego, w jaki sposób się dziecku to przekaże

1 polubienie

Staramy sie na wszystkie mozliwe sposoby :slight_smile: Ale jak ona zadaje takie pytania w polaczeniu z moja obecna ciaza i burza hormonów powoduje u mnie to meeeega poczucie winy ze jednak robimy cos zle. Ciezkie tematy, szkoda ze nikt nas na nie nie przygotowuje.

Mój starszak z początku bardzo nie akceptował brata , teraz mam wrażenie że już nie potrafią bez siebie żyć :slight_smile:

U nas też były obawy, ale z perspektywy czasu widzę, że dzieci często zaskakują na plus :blush:

Zaczęliśmy przygotowania dużo wcześniej dużo rozmawialiśmy o dzidziusiu w brzuszku, pokazywaliśmy zdjęcia USG, mówiliśmy, że maluszek będzie potrzebował pomocy i że starszak będzie ważny

1 polubienie

A jaka u Was różnica wieku? Mi dzisiaj opowiadała fizjo mojego syna, że miała teraz pacjenta małego prawie 2 letniego to zakochany w młodszym braciszku, i buziaczki i przytulaski cały czas odchodziły

U nas syn miał dwa lata :sweat_smile: wydaje mi się że z początku to Poprostu zazdrość była

1 polubienie