Wiesz tak naprawdę umiejętności klejenia tejpow u połowy fizjoterapeutów jest wątpliwe. Sama mam w pracy szefa który be żadnego szkolenia to klei. Moim zdaniem źle ale co mu powiem jak to szef ![]()
nigdy nie mamy gwarancji że ktoś kto klei tejpy był na kursie i umie to robić. Z filmików z YT każdy może się tego nauczyć tylko czy ta nauka będzie dobra ? Ja też umiem robić suche iglowanie i koleżankom z pracy robię igły albo rodzinie ale pacjentowi nie odważyła bym się zrobić bo nie mam z tego kursu i teoretycznie nie mogę tego robić ale nikt mi też nie zabroni więc jak chcę to mogę. Te różnice wynikają bardziej z tego mi się wydaje.
Może masz rację. Ta wiedza jest teraz ogólnodostępna i każdy może po nią sięgać. No i prawda jest taka, że są metody, które można wykorzystywać w pracy bez certyfikatu - co nie oznacza, że powinno się to robić co wskazała nam np ta dyskusja
bo tak jak napisałaś klejenia u fizjo ale też i innych specjalistów często są wątpliwe.
No i druga sprawa jest taka, że w chwili obecnej dostępnych jest wiele szkoleń online/webinarów, które moim zdaniem nie mają prawa bytu ![]()
Tak tylko moja to taki głodomor , że obawiam się że będę musiała ją dokarmiać przy cycu , i to było by dla mnie nie komfortowe, a też wiadomo każdy ma ograniczony czas na wizytę
Dziękuję za taką poradę
ja się na tym kompletnie nie znam czytam co mi radzicie , tak też myślę że raczej sama bym sobie tego chyba nie założyła . Tylko zastanowiło mnie to jak to ogarnąć zakładać co 3 dni w moim przypadku nie dała bym rady się tam co 3 dni stawiać
Znam to
ale wiem tez ze jako mamy jestesmy zdolne do wszystkiego i kreatywnosc nasza jest na meeega wysokim poziomie. Byle by ogarnac to co sobie postawilysmy za cel:heart: Trzymam
kciuki zebys wygospodarowala czas tylko dla siebie, bo o zdrowie musisz dbac❤️
Na dowod kreatywnosci (i glupoty:)):
Maz miesiac po porodzie zaprosil mnie na randke przed szczepieniem na wloski makaron.
Wystroilam sie w sukienke, ktora kompletnie nie nadawala sie do karmienia.
Byl lipiec mloda tak sie darla ze cala randke spedzilam rozebrana w toalecie przykladajac ja do piersi(bo bylo jej za goraco).
Poszlismy na szczepienie mloda znow placz. Pielegniarka kazala mi ja przystawic.
Rozebralam sie karmilam mloda(bylo mi juz doslownie obojetnie), dostala szczepienie, ale ze nie chciala sie odstawic od piersi to pielegniarka moj makaron pozwolila mi zjesc w zabiegowym ![]()
![]()
i tak oto wkoncu zjadlam moj randkowy obiadek
Spokojnie idź do fizjo on ci wszystko wytłumaczy ![]()
![]()
Tak to racja niektóre,szkolenia, nie powinny się w ogóle odbywać ale cóż. Trzeba by każdego prosić o potwierdzenie tego że może coś robić a tak się nie da
Też to zawsze mówię , że my mamy jesteśmy nie zastąpione , kto jak nie my
Dziękuję też za wsparcie
ps. Ale historia ![]()
![]()
Ja na znanymlekarzu zawsze się zapisuje, żeby mnie powiadomili jak coś się zwolni na ogół się udaje
A no to w sumie , też czasami tak robię tylko u nas nie każdy ma tam udostępnione terminy
I co tam u Ciebie ? Byłaś u fizjo? Cos zaczęłaś robić ?
Po nowym roku dopiero mam Zamiar się wybrać , ale już jest lepiej jak by ta szpara pomiędzy mięśniami zrobiła się mniejsza konsultowałam się z położną i widziała też różnicę ![]()
Oo to dobra wiadomość ! Tylko nie rezygnuj z tej wizyty, bo ona może na prawdę Ci pomóc
trzymam kciuki żeby już było teraz tylko lepiej ![]()
Z takich dodatkowych rzeczy, mialam w szpitalu po cc konsultacje fizjo.
Cwiczenia po cc trzymasz za blizne i kladziesz sie na stol, tak zeby blizna dotykala blatu, i oddychasz.
Kladziesz sie na prosto na ziemi, rece pod zebra i oddychasz do przepony
Streching- rozciaganie na boki, kolka biodrami, przod tyl, jesli masz pilke to to samo tez na pilce. Pamietaj zeby gleboko oddychac i lezec na lewym boku.
Takie mam zalecenia ![]()
Ja to ogólnie po ciąży bardzo polecam udać się do fizjoterapeuty urologicznego ! Każda kobieta po ciąży powinna taka odbyć według mnie wgl to powinno być refundowane ale cuz
Ooo to już ciekawe ćwiczenia , można się już trochę poruszać dziękuję za polecenie
zanim się wybiorę do fizjo już mogę coś zrobić
Mi jeszcze fizjo w szpitalu zalecała leżenie na plecach i unoszenie pupy do góry takie wypychanie bioder jak na zdj
Dla Ukrainy to pewnie by zrobili za darmo… no szkoda, bo jak ktos potrzebuje pilnie a go nie stać to co ma zrobić? @Maja.zielonka ja jednak wolałabym najpierw fizjo się zapytać co mogę niż sama coś podejmować
To prawda , ostatnio chciałam się zapisać do lekarza rodzinnego termin UWaga za miesiąc ![]()
a tam w kolejce przed drzwiami prawie sama Ukraina . To ja mówię za miesiąc to ja już raczej zdrowa będę ![]()
![]()
to dostałam na teleporade , za dwa tygodnie to się zgodziłam bo co miałam zrobić
chociaż już i tak nie potrzeba mi tej wizyty to chociaż jakieś skierowanie na wyniki poproszę ![]()
![]()
to co się dzieje nieraz w przychodniach to masakra jakaś
Ja miałam rozejście kresy białej po ciąży po prostu
byłam u fizjo i dostałam odpowiednie ćwiczenia do robienia
głównie praca mięśniami na wydechu ![]()