Teraz święta , to pewnie dużo lekarzy ma urlop… ale szok no przesada żeby tyle czekać za wizytą…
To i tak dobrze, u nas są nawet większe terminy bo lekarzy nie ma , a nawet odmawiają wizyty na które długo się juz czeka
Nie jest dobrze , płacimy wszystkie składki a jak już chcemy dostać się do lekarza to jedynie prywatnie bo albo miejsc nie ma albo lekarzy ![]()
Niestety… czasem się zastanawiam czy to nam potrzebne jak wszystko i tak prywatnie
Też mam rozejście mięśni po cesarce i rozumiem dokładnie, co czujesz – u mnie też pojawia się taka dziura między mięśniami, zwłaszcza kiedy napinam brzuch. Na razie położna powiedziała mi tylko, żeby rękoma „ściągać” brzuch do środka i pilnować, żeby przy kaszlu czy kichaniu nie napinać go na siłę. Ja planuję iść do fizjoterapeuty uroginekologicznego, bo chcę mieć pewność, że ćwiczenia robię prawidłowo. Na początek fizjo pewnie sprawdzi szerokość rozejścia, napięcie mięśni i stan blizny po CC, a potem pokaże delikatne ćwiczenia. Boję się trochę, że dziura nie zniknie całkowicie, ale wiem, że regularna praca z fizjoterapeutą daje dużą szansę, żeby mięśnie wróciły do funkcji i brzuch wyglądał lepiej.
A ile czasu jesteś już po cesarce ?
Oo super dziękuję ![]()
Po cesarce jestem ponad miesiąc czasu.
Daj znać , co fizjo mówił ![]()
Ja właśnie byłam u fizjo i sprawdziła ile cm rozejścia, poleciła ćwiczenia. Ale nie wiem czy nawet nie operują czegoś takiego jak jest bardzo duże rozejście.
Jakie masz robić ćwiczenia ? Ja jeszcze nie byłam
ćwiczenie 1
Pozycja wyjściowa: w leżeniu na boku,
Wdech: odpoczywam
Wydech:
Lekko napinam brzuch(tak jakbym chciała go zebrać do środka mięśniami/ cofnąć)
Liczba powtórzeń: od 10 do 30
ćwiczenie 2
Pozycja wyjściowa: w leżeniu na boku,piłka na wysokości klatki piersiowej
Wydech:
Lekko napinam brzuch(tak jakbym chciała go zebrać do środka mięśniami)
Wciskam piłkę w podłoże
Liczba powtórzeń: 15 na każdą stronę
ćwiczenie 3
Pozycja wyjściowa: w leżeniu na boku, piłka między kolanami stopy złączone
Wydech:
Lekko napinam brzuch(tak jakbym chciała go zebrać do środka mięśniami)
ściskam piłkę kolanami
Liczba powtórzeń: 15 na każdą stronę
Ja byłam u fizjo we wtorek i okazało się że na szczęście nie mam dużego rozejścia tylko mam jeszcze sporo spuchnięty brzuch, dlatego wyglądam jakbym była w 5 miesiącu ciąży. Bardzo się cieszę że poszłam bo pokazała mi jak mam mobilizować bliznę żeby nie zrobiły się zrosty i jak mam oddychać i pracować nad dolną czescia brzucha (ćwiczenia oddechowe). Mówiła też że nie mam przeciwwskazań do ćwiczeń tylko żebym właśnie nie robiła żadnych które mocno angażują mieście brzucha np brzuszki, deska, nożyce. Ale mam bardzo uważać przy ćwiczeniach i nie przesadzać, bo np jeszcze tydzień temu poszłam na 5 km spacer, który nawet w 8 miesiącu ciąży mnie nie męczył, i po takim spacerze przez 2 dni czułam ból blizny.
Wczoraj postanowiłam zrobić trochę ćwiczeń dla ciężarnych i zdziwiłam, się że bardzo proste ćwiczenia sprawiają mi problem i mnie męczą
czuję że powrót do formy to będzie wyzwanie
Oj forma kiedyś wróci, a bycie mamą jest bezcenne ![]()
Oby obyło się bez operacji.
Dziękuję bardzo za ćwiczenia ![]()
Dokładnie, bycie mamą jest bezcenne
a figura kiedyś wróci, albo i nie. Najważniejsze że wszyscy są zdrowi, aczkolwiek miloby było móc kupić spodnie w sieciówce, bo ostatnio w Sinsay w żadne się nie zmieściłam poza dresami ![]()
Ja też muszę się wkoncu wybrać , jej jak ja mam iść do jakiekolwiek lekarza to minie tyle czasu zanim się wybiorę . Wiem, ze powinnam jak najszybciej się tam wybrać , ale zawsze jakoś odkładam to na później ![]()
@ironiczniepateyczna dziękuję za opis ćwiczeń
Ja zrobiłam sobie badania z ankiety moje zdrowie i też nie mam kiedyś się umówić na sprawdzenie i omówienie z lekarzem
a będzie jeszcze gorzej, bo mąż do pracy od poniedziałku ![]()