To jest krem m.in na azs. Jest mega wydajny i cenowo wychodzi o wiele lepiej niż pozostałe kremy na AZS. Na szczęście po nim jest spora poprawa i lepiej się sprawdził niż o wiele droższe kremy które piekły synka w momencie jak miał dodatkowo zaczerwienienia
Takie wielkie pudełko kosztowało niecałe 30 zł
Muszę spróbować, dzięki!
O też muszę spróbować, bo sama mam suchą skórę, a ten krem mam ![]()
Faktycznie bardzo duży jest
porównując te z Emolium to gigant ![]()
Oo koleżanka mi go kiedyś polecała i całkiem o nim zapomniałam ![]()
Starszy syn od małego miał wprowadzoną rutynę i teraz jak już ma 13lat ma wypracowany schemat. Wraca z zajęć dodatkowych wychodzi z psem i teraz w zależności czy się ja wyrobie to albo je kolacje i idzie się kąpać albo idzie się kąpać a później kolacja. A 2miesieczne bliźniaki też już mają wprowadzaną rutynę. Tak ok. 19 zaczynam ich myć, przebierać w piżamki, troszke przytulasków karmienie i lulu. Staram się trzymać tych godzin żeby maluchy się nauczyły i przyzwyczaiły.
To bardzo dobre podejście. Ja też lubię rutynę i czasem wolę odpuścić pół godziny jakiejś imprezy żeby małego położyć spać o jego porze później przynajmniej dziecko jest wypoczęte
U nas od samego początku była rutyna nie wyobrażam sobie innaczej
Mamy około 5 miesieczniaków @usmiechnietaMama @Efektdomi @Hedwiga @Kikip @ironiczniepateyczna kto jeszcze z grudnia/stycznia ma bobasa? Jak wygląda wasz dzień? Ile razy śpią maluchy? Ja się nie mogę doczekać aż przejdziemy na dwie drzemki bo nie nadążam ![]()
To u mnie synek jak miał 5 miesięcy to miał 3 drzemki, zazwyczaj pierwsza drzemka godzinna, później 2 godz i godzina. Albo dłużej. Krótszych raczej nie miał.
Jak synek miał 5 miesięcy to jeszcze wpisywałam takie rzeczy do apki, teraz już zapominam
Fajnie że najkrócej spał godzinę:grinning: u mnie Maksiu ma często tylko 40minutówki a Miśka zazwyczaj 1.5h. ale mają problem z ostatnią drzemką ![]()
Rutynę wieczorną wprowadziłam po 3 miesiącu
wcześniej córeczka spała kiedy chciała i czasem kąpanie to była 18, a czasem 21. Teraz kąpiel tak po 19, po 20 zasypia ![]()
Zazdro… moja córka jest jak zoombie
praktycznie nie śpi
To ona by się nadawała z moim synem xd też lubi w nocy pogadać xd
To zalezy od dnia ![]()
Jak wstanie o 5 to zasypia kolo 7-8 mamy wtedy turbo drzemke. Kolejna o 10(najdluza) czasem godzina, czasem 3. Kolejna kolo 15 i miedzy 17-18 tez turbo drzemka. Nocne spanko ok.19:30-20. Ale sa dni ze jedziemy tylko na drzemkach 30sto minutowych. I najlepsza rutyne moge sobie wsadzic ![]()
Oj znam to albo turbo drzemki po parę minut. Mały tak ma i do dziś tak jest. Ma trzy lata a i tak się w nocy budzi ![]()
![]()
nie śpi już w dzien na noc idzie spać o 20 max i się budzi co noc. Wstaje 6.30-7 max no i co począć taki typ
Czytałam gdzieś że najlepiej pierwszą drzemkę wprowadzić jak najpóźniej, najlepiej dopiero koło 9 bo szybka drzemka po śnie nocnym jest tak jakby jego przedłużeniem więc dziecko będzie się budziło szybciej. Coś w tym może być bo jak synek miał moment że wstawał o 5:30 to miał turbo drzemkę koło 6:30-7 a dopiero później ta dłuższa drzemkę.
No ale to raczej ciężko zachęcić niemowlę do pójścia na drzemkę później niż chce
Moj syn to ten “egzemplarz” ktory jak chce spac to jest tuuuurbo marudny i po prostu zasypia. Nie ma mowy o “przedluzeniu”. Mam wrazenie, ze to on jest “Paniczem naszej rutyny”. Ja sie musze dostosowac😂 oczywiscie to wszystko jeszcze zalezy od tego jak spi moja corka. Dzisiaj w nocy np. Przyszla do mnie do lozka, krecila sie, obudzila mlodego. Mlody o 3:30 zapragnal pogadac… i tak bujalam sie z nimi do 5 rano🤦♀️ ale ponoc pelnia byla to moze to😊
U nas są 3 albo 4 drzemki
zazwyczaj ok 2h OA, a później drzemka i tu różnie bo czasem jest to 30 min, czasem 45, a czasem na spacerze to i 1,5h. Ostatnia drzemka jest często wyzwaniem i się nie da ![]()
![]()
Sen nocny to u nas od miesiąca wyzwanie, kładziemy małego miedzy 19-19;30, ale w nocy się budzi 2,3 albo i 4 razy
czasem wita dzień o 5, a czasem pośpi do 6:30
U nas maj był ciekawy, bo mały miał regres snu (chyba
) . A jeżeli chodzi o dzień, to zazwyczaj ma 4 drzemki, ale max pół godziny. Ogólnie jeżeli chodzi o godzinę drzemek i długość to można zegarek ustawiać pod niego zazwyczaj. (9, 11, 13.30 i ok. 16-17) Nocne spanie ok. 20. A wstaje różnie, między 5.30-7. Czasami drzemke o 11 potrafi strzelić taką 3godzinna ale to znak że wgrała się jakaś nowa funkcja ![]()
A i jeszcze w zależności jak jest najedzony, jak jest dobrze, to potem pobudka na jedzenie średnio co 2.5-3h, czyli ok. 23, potem ok. 2 w nocy i 4-5.
Ogólnie dajecie już coś do spróbowania maluchom czy czekacie do tego 6 miesiąca?
Ja dziś usłyszałam od neonatolog że czemu ja im nie daje zupek już tak późno
6 miesięcy skończą za 2 tygodnie , powoli się zbieram do tego choć nie widzę u nich żadnej gotowości ![]()
A co do snu to wtedy co tu Wam pisałam zainstalowałam apke Napper i się okazało że moje dzieci za późno chodziły spać na pierwszą drzemkę. Jak to przestawiłam to ostatnia drzemka z którą byl problem wchodzi praktycznie codziennie conajmniej u jednego. Dzieci nie potrzebuja jednak jeść co 2h tylko spokojnie 3h wytrzymują. A do tego lepiej zasypiają w domu w łóżeczkach niż w wózku ![]()