W swandoo coś takiego jest jeśli chodzi o rejestrację paragonu. Nie mam 100% ale wydaje mi się że do Avionaut też podobna polityka była
My jak mieliśmy raz szkodę, to nas pytali jakie auto chcemy
Też pierwsze słyszę , ciekawe czy mogę jeszcze moj zarejestrować , mam go już pół roku to pewnie już za dlugo
No nam musieli dać w klasie E mimo że mój jest już 12 letni to klasa jest klasa i dali mi auto z 2025 nie wiedziałam jak to odpalić ![]()
![]()
![]()
to jest auto nie na moje nerwy. Ja mam wsiąść do auta i jechać tak jak ja chcę a nie tak jak samochód chce ![]()
on mną rządzi i mnie się to nie podoba co chwilę mówi co mam robić. ![]()
![]()
@Efektdomi a na jakiej stronie rejestrowałaś paragon ? Producenta fotelika ?
Dokładnie tak. Wchodzisz na stronę producenta. Każdy fotelik ma też swój numer, który trzeba tam wpisać
Tutaj przykład linku dla Swandoo i Avionaut. Widziałam że chyba maxi Cosi też ma
Ale to chyba te foteliki premium mają tylko taka możliwość. Niższe klasy fotelików niestety nie
Ja mam z firmy Britax Romer i pisze że mam gwaracncji 24 msc od daty zakupu ![]()
24 miesiące to chyba każdy ma gwarancję ale czy ta gwarancja obejmuje wymianę na nowy po kolizji ? Czy raczej jak np pasy przestaną się zapinać albo ISOFIX się zatnie czy coś podobnego
U nas na szczescie nie trzeba było nigdy wymieniać po wypadku itp. Ale Pan mówił, że w razie wypadku producent od reki wymienia na nowy model a stary utylizuje żeby nie trafił w obieg na olx ![]()
No gwarancji tak ale czy wymianę przy wypadku też przez 10 lat ? Bo wymiana a gwarancja to dwie różne rzeczy. Gwarancja obejmuje coś co się samo z siebie zepsuło a wymiana po wypadku to wymiana na nowy. Ja miałam wymianę ale jeżeli nie minęło dwa lata od zakupu i z tego co teraz czytam to z czata gpt. I najważniejsze jeszcze jest zapis że wymieniają fotelik na nowy jeżeli ubezpieczyciel odmówi wypłaty za fotelik bo jeżeli ubezpieczalnia odda ci pieniądze to nie kwalifikujesz się do wymiany na nowy. Oni też jakoś przecież zarabiają na tych fotelikach nie mogą tak ooo każdemu wymieniać na nowy przy każdej stłuczce
A widzisz, teraz zagłebiłam sie w temat, faktycznie 10 lat ogolnej gwarancji i wymiana fotelika w razie wypadku do 2 lat.
Pan który sprzedawał nam fotelik mówił, że w okresie 10 lat można wymienic. Wiec albo on wprowadził w bład albo zrobił reklame zycia ![]()
Ale ja zawsze po zakupie rejestrowałam fotelik i odpukać jeszcze nie korzystaliśmy z gwarancji wiec osobiscie nie jestem w stanie wypowiedziec sie jak to dokładnie działa ![]()
Zawsze jest jakiś haczyk ![]()
no wiesz wymienić można ale trzeba po dwóch latach za to zapłacić ![]()
A ciekawe czy np jakbym zreklamowala fotelik za 9 lat to czy by robilii problemy ![]()
No ciekawe właśnie jak to jest. Jeszcze trochę czasu masz to możesz spróbować ![]()
![]()
Ja nawet nie wiedziałam że producent wymienia na nowy w razie stłuczki …. Jeśli jest to opisane przy zakupie. W sumie to co z tego producent ma? Chyba że to taka reklama żeby kupić fotelik albo są na tyle drogie że mu się to opłaca.
Robi sobie markę że wymienia. I jak ktoś o tym wie to kupi od niego bo wie że w razie czego wymieni na nowy. Ale to nie jest tak że przy każdej stłuczce idziesz i wymieniasz. Jeżeli szkoda samochodu w którym był fotelik powstała przy prędkości większej niż 10km/h i ubezpieczyciel odmówił zwrotu pieniędzy w tedy te foteliki są wymieniane.
No rozumiem. Domyślam się że muszą być spełnione określone warunki
Niby tak, ale nam w sumie wtedy zależało, żeby tylko był jakiś samochód xd