Suszarka automatyczna / dziecięce pranie

To rzeczywiście ten pochłaniacz wilgoci będzie najlepszym wyjściem, zwłaszcza że jeden już macie i się sprawdza. My zanim zaczęliśmy remont też chcieliśmy w taki zainwestować, ale mamy dość sporą łazienkę,więc nam odradzano. Myślę że w mieszkaniu bym się nie zastanawiała😉

No właśnie jakby byli wiadomo że efekt będzie fenomenalny to co innego. My właśnie mamy malutka łazienkę :grinning:

Oj, klasyczny problem w wielu domach wilgoć w łazience potrafi naprawdę uprzykrzyć życie :persevere: A te puchnące drzwi to już taki sygnał alarmowy, że trzeba coś z tym zrobić, zanim pojawi się grzyb albo inne niespodzianki.

1 polubienie

Szczerze rekuperator w sensie ta maszyna trochę kosztuje więc nie wiem czy jest sens kupować maszynę za parę tysięcy żeby zrobić ja tylko w łazience. Chyba że ma jakieś inne sposoby ten wasz fachowiec :smiley:

Anemostaty to taki standard jak inaczej miała byś zakryć tą rurę. Co do tego jak się to zakłada to zależy czy masz otwartą przestrzeń czy zamknięte pokoje. Ja mam cały dół otwarty więc mam to rozplanowane trochę inaczej a w łazience drzwi z podcięciem i na korytarzu wlot powietrza. Więc w łazience wystarczy tylko wyciągowy bo obieg powietrza i tak jest. Do tego jeszcze zależy jak masz założona rurę tą do rekuperatora. Ja mam na przestrzał domu na strychu pod samym dachem z jednej strony domu powietrze wciąga a z drugiej wywala to zużyte. Zależy też czy masz z odzyskiem ciepła czy nie my mamy rekuperator połączony z pompą ciepła więc dodatkowo odzyskuje nam ciepło w zimie

O tym nie myślałam, jak już przyjedzie nam wymieniać rury, chociaż od 3 tygodni codziennie przyjeżdża to nie wiem czy dojedzie :crazy_face:, to go dopytam. Nie no jak Ty odpisujesz działanie, to wątpię żeby jakieś urządzenie miało jedno małe to ogarniać :grinning:

Wiesz no ja aż tak się nie znam na tym. Ojciec zakłada rekuperację tak fachowo więc coś tam wiem ale nie wszystko :smiley:

My ostatecznie zrezygnowaliśmy z rekuperacji, bo nam odradzili. Ale mamy dobrze rozplanowana wentylację grawitacyjna i póki co działa dobrze wszystko.

A można wiedzieć czemu odradzili ? Pytam bo mam mieć ręku

Też myślę że lepiej pochłaniacz wilgoci jeśli zależy tylko na jednym pomieszczeniu

1 polubienie

Też uwielbiam ten zapach . Pościele jak ładnie pachną :smiling_face:

1 polubienie

Jeśli chodzi o suszarkę to polecana jest też alergikom, szczególnie do suszenia pościeli. Susząc ją na dworze, w okresie pylenia, łapie wszystkie pyłki, a później śpiąc w niej to wszystko wdychamy i przez to może nasilać objawy alergii.

1 polubienie

O ja też jestem mega ciekawa czemu ?

Pochłaniacze takie porozstawiane tam gdzie problem dużo pomagają

1 polubienie

A czemu odradzono wam rekuperacji? My mamy założoną i jeszcze nie używamy tak że nie wiem

Mówili że to zbyt duży koszt założenia w porównaniu do oszczędności i korzyści jakie można z niej mieć.

Ja mam i jestem zadowolona. W zimie już nie pamiętam ile dokładnie ale miałam bardzo dużo odzysku ciepła. No i zimą nie trzeba wietrzyc żeby wilgoci nie było

2 polubienia

No właśnie, to mnie najbardziej przekonuje

2 polubienia

Ja i tak bym wietrzyła :rofl: uwielbiam mieć pootwierane okna nawet jak jest mróz na dworze

Też tak robię ale dlatego że lubię jak jest takie chłodne powietrze w pokoju ale otwieram na kilka minut i zamykam.

1 polubienie