Szybkie przepisy na super obiady 🥗

U mnie biały ser plus cukier :smiley:

1 polubienie

@Mamii Ojjj tak to znaki :sweat_smile::heart:

@asiam1 Właśnie nie parmezan, tylko edamski starty na tarce - staram się unikać parmezanu, granapadano itp w ciąży, bo nie są zalecane (mleko niepasteryzowane) :cheese::smiling_face:

@Magdallenka0897 Już daje przepis! Jest to wersja lekko uproszczona i lekko odchudzona :joy:

Sałatka a’la Cezar – szybka wersja :green_salad:
• ½ fileta z kurczaka w panierce (z air fryera) lub grilowanego
• 2 garście sałaty (rzymska, czy jaka jest pod ręką)
• 1 kromka chleba na grzanki lub gotowe grzanki
• starty żółty ser lub parmezanu

Sos:
• 1 łyżka majonezu - u mnie Winiary light
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• ½ łyżeczki musztardy
• ½ łyżeczki soku z cytryny
• szczypta czosnku, sól, pieprz

Wszystkie składniki na sos wmieszać. Sałatę wymieszać z sosem. Dodać pokrojonego kurczaka, potem grzanki i ser.

Gotowe :white_heart:

3 polubienia

Słyszałam o tym makaronie ale przyznaję się że nie jadłam :joy:

To jak u mnie @Efektdomi :dango::heart:

W ciąży nie można jeść i całą ciążę nad tym ubolewałam :face_holding_back_tears: to była jedyna rzecz której mi brakowało …… ale teraz nadrabiam w tej kwestii :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

@Efektdomi u mnie też się je właśnie ser biały z makaronem i cukrem. Ale ja nie przepadam. Co ciekawe przed ciążą nie lubiłam dań na słodko tj racuchy z jabłkami, ryżu z jabłkiem czy naleśników z serem na słodko. W ciąży i po ciążycie tym zajadam :face_with_hand_over_mouth::face_with_peeking_eye:

1 polubienie

Mam to samo - za granicą jak przynoszą w cukiernicy parmezan, cały jest mój :joy:

W ciąży zastępuje go żółty serem lub płatkami drożdżowymi :laughing:

Oooo płatki drożdżowe ? Nigdy nie słyszałam.

Tak jak byłam w Chorwacji czy we Włoszek to zawsze jest w cukiernicy i można używać do woli u nas kurczę te restauracje wydzielają i dają go jak kot napłakał

1 polubienie

Są suche, ale smakują jak ser :cheese:
Mega dużo białka mają :muscle:t2:

A gdzie można kupić takie…. Czego to się człowiek nie dowie

1 polubienie

Też pierwsze słyszę :smiley:

1 polubienie

@ironiczniepateyczna
W rossmanie są, tylko że średnio cenowo wychodzą :sweat_smile: Swego czasu, jak był tydzień zdrowia to w lidlu były. Ja zazwyczaj to na allegro kupuje :shopping:

Oo dziękuję :smiley: co chwilę inne przepisy i kiedy to wszystko robić :smiley: też nie wiedziałam o tych płatkach :smiley: czego to nie można się dowiedzieć na forum :smiley:

1 polubienie

Ja w ciąży kupowałam te w Rossmann ale średnio mi smakował - często na promocji jest

Niby w ciąży można jeść parmezan jak jest z mleka pasteryzowanego, ale ja i tak się bałam. Parmezan jadłam tylko po obróbce cieplnej np w plackach z cukini albo zapiekance z bakłażana (parmigiana)

1 polubienie

Dzięki za info, kupię kiedyś na próbę. Do czego jeszcze dodajesz?do czego pasują ?

Ooo małe opakowanie zrobili :grinning:
Zawsze było w słoiku :grinning:

Wszędzie tam gdzie parmezan byś dała :sweat_smile:
Makarony, sałatki itp :smiling_face:

1 polubienie

Oo to brzmi ciekawie, chyba kupię i spróbuję, bo nie miałam pojęcia że jest coś takiego :grin::sweat_smile:

1 polubienie

Fajnie, dzięki za sugestię. Kupię i z ciekawości sprawdzę ją smakuje :grinning: lubię nowości

1 polubienie

Ciii :shushing_face::shushing_face::shushing_face: bedziemy udawac , ze wcale nie ma tam az tylu kalorii :rofl::rofl:

1 polubienie

… samo białaczko - kurczaczek, jogurcik :sweat_smile: